pucek Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Cześć W weekend nastawiłem Witbier z zestawu z HB (moja 2 warka z zacieraniem). Teraz sobie radośnie 'bulka' Przy okazji mam kilka uwag/pytań Filtracja to była katorga. Ze dwie godziny się z tym męczyłem - pewnie przez dużą ilość niesłodowanych płatków i pszenicy, oraz braki w doświadczeniu Zrobiłem podbicie, ale przez nieuwagę zrobiła mi się też poduszka powietrzna pod fałszywym dnem w filtratorze i musiałem strasznie kombinować. Czy można jeszcze jakoś sobie ułatwić filtrację takich zacierów? Czy tylko powolne zlewanie i cierpliwość? Teoretycznie w weekend powinna się skończyć burzliwa - tak na moje oko . Fermentuje w okolicach 20-22 stopni. Czy warto Witbiera zlewać na cichą (HB poleca tydzień)? Niestety nie mam warunków, żeby trzymać w niższej temperaturze, więc cicha sprowadzi się praktycznie do zmiany fermentorów. Poza tym to jest w sumie pszeniczne piwo, więc może być i bez cichej fermentacji... Warto przelewać? Czy może lepiej wydłużyć burzliwą do jakichś 2 tygodni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Ja bym pominął cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Filtrator z oplotu, zamiast fałszywego dna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 (edytowane) Do filtracji używaj wężyka z oplotu. Bardzo fajna sprawa, wykonanie zajmuje chwilę a filtruje całkiem nieźle. Też robiłem Witbier'a i fitracja zajęła mi mniej niż godzinę, mając tempo max. 1l/min, min 0,5l/min. Tutaj znajdziesz instrukcję jak to zrobic: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Filtrator_z_oplotu_(Jejski) Cicha się przyda. Ja przelałem po tygodniu. Niech się trochę wyklaruje. Edytowane 6 Lipca 2011 przez Spotter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyss Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Możesz też dowiercić kilkaset otworów w wiadrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 polecam oplot jak koledzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Ostatnio robiłem pszenicę na oplocie i nic się nie zapychało. Nie mam porównania oplotu z fałszywym dnem, ale oplot działa bardzo dobrze i nawet nie myślę o tym, żeby wymieniać sprzęt. Zdecydowanie polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 (edytowane) .Poza tym to jest w sumie pszeniczne piwo, więc może być i bez cichej fermentacji... Hm.. niecałe 30% zasypu pszenicy,więc to takie trochę naciągane pszeniczne. W sumie dziwne są proporcje w tym zestawie,na moje oko przynajmniej kilka % pszenicy za mało. Edytowane 7 Czerwca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucek Opublikowano 6 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Generalnie Witbier zalicza się do pszenicznych z tego co wiem, a licząc płatki pszeniczne to prawie 40% zasypu Wychodzi na to, że cichą i tak zrobię - nie zaszkodzi, a nie mam teraz odpowiedniej ilości butelek, żeby od razu zlewać Co do filtratora z oplotu - zastanawiałem się nad tym, ale mam już fałszywe dno, więc póki co spróbuję nawiercić jeszcze trochę otworów. Z poprzednią warką nie miałem problemów, więc może będzie ok. Dzięki za uwagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Generalnie Witbier zalicza się do pszenicznych z tego co wiem, a licząc płatki pszeniczne to prawie 40% zasypu Wychodzi na to, że cichą i tak zrobię - nie zaszkodzi, a nie mam teraz odpowiedniej ilości butelek, żeby od razu zlewać Co do filtratora z oplotu - zastanawiałem się nad tym, ale mam już fałszywe dno, więc póki co spróbuję nawiercić jeszcze trochę otworów. Z poprzednią warką nie miałem problemów, więc może będzie ok. Dzięki za uwagi Ja również zaczynałem filtrację od fałszywego dna, później dowierciłem jeszcze trochę dziur i skończyłem na oplocie i przy nim pozostaję. Zrobisz kilka warek to sam zaczniesz decydować, co lepsze, co gorsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Ja Witbier'a z HB filrowalem wężykiem z oplotem i było to pierwsze piwo gdzie filtracja mnie zirytowała. Ale jakoś poszło, tragedii nie było. Co do rozlewu to w moim po 2 tygodniach drożdże słabo osiadły na dnie, rozlałem do butelek bez cichej ale zrobiłbym raczej cichą za drugim razem. Albo rozlej chociaż tak żeby piwo pompować od góry bo kranem zassiesz połowę tego co osiadło, gęstwa nie jest kremowa tylko całkiem płynna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucek Opublikowano 6 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Ja Witbier'a z HB filrowalem wężykiem z oplotem i było to pierwsze piwo gdzie filtracja mnie zirytowała. Ale jakoś poszło, tragedii nie było. To było moje drugie piwo z zacieraniem (wcześniej robiłem a'la Grodziskie z BA). Przy poprzednim nie miałem żadnych problemów, a miało w zasypie 40% pszenicy na którą wszyscy narzekają. Nastawiałem się na problemy przez te płatki, ale nie spodziewałem się aż takich. Chyba faktycznie będę musiał pomyśleć nad tym oplotem - zobaczę jak następne warki będą szły. Co do rozlewu to w moim po 2 tygodniach drożdże słabo osiadły na dnie, rozlałem do butelek bez cichej ale zrobiłbym raczej cichą za drugim razem. Albo rozlej chociaż tak żeby piwo pompować od góry bo kranem zassiesz połowę tego co osiadło, gęstwa nie jest kremowa tylko całkiem płynna. Jak teraz patrzę na fermentor to mam ładną warstwę osadu na dnie (tak z 1 cm). Wygląda podobnie jak przy poprzednich warkach. Trzymam teraz w fermentorze z kranikiem (z reduktorem), więc zleję na cichą i zostawię na jakiś tydzień. Zobaczymy co wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 7 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 (edytowane) Robiłem dwie warki witbiera, pierwszą filtrowałem filtratorem z BA (4godz-katorga), drugą już węzykiem z oplotu (1 godz) więc nie ma się nad czym zastanawiać. Moje zdanie jest takie żeby zlać na cichą. Witbier to przyprawy i nadmiar drożdży może wpłynąc negatywnie. Pozdrawiam. Edytowane 7 Lipca 2011 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekm Opublikowano 8 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 Ja wczoraj warzyłem witbier Przy poprzednim warzeniu tego piwa dodawałem płatki takie jak były w paczce czyli tylko zmiażdżone. Z filtracją nie było problemu . Filtrator z oplotu . Wczoraj coś mnie podkusiło, chcąc uzyskać lepszą wydajność ześrutowałem płatki razem ze słodem . Efekt był taki że filtrowałem ponad 2 godziny a wydajność nie uległa poprawie . Jarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Polecacie oplot, mam oplot i filtracja wita to jakaś masakra, muszę mieszać cały czas, żeby cokolwiek leciało, leci mętne jak mleko, jednym słowem tragedia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Dwie godziny filtracji to katorga? Ja ostatnio 8~ siedziałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kerni Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Dwie godziny filtracji to katorga? Ja ostatnio 8~ siedziałem Ostatnio zaraziłem nowym hobby swojego kolegę. Kupił gotowy sprzęt i m. in. filtrator z oplotu. Moim zdaniem jego filtrator jest troszkę przykrótki - jakieś 40-50 cm. Jak zaczęliśmy filtrować to po 3-4 minutach filtrator zaczynał się przytykać i chyba trwałoby to podobnie gdyby kolega nie wpadł na genialny pomysł. Zamknął fermentor deklem do którego podłączył wężyk i wdmuchiwał powietrze (dobrze, że jest niepalący ). Filtracja znowu ruszyła - wymuszona wzrostem ciśnienia wewnątrz fermentora. Polecam - tyle, że wymagane mocne płuca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Dwie godziny filtracji to katorga? Ja ostatnio 8~ siedziałem Ostatnio zaraziłem nowym hobby swojego kolegę. Kupił gotowy sprzęt i m. in. filtrator z oplotu. Moim zdaniem jego filtrator jest troszkę przykrótki - jakieś 40-50 cm. Jak zaczęliśmy filtrować to po 3-4 minutach filtrator zaczynał się przytykać i chyba trwałoby to podobnie gdyby kolega nie wpadł na genialny pomysł. Zamknął fermentor deklem do którego podłączył wężyk i wdmuchiwał powietrze (dobrze, że jest niepalący ). Filtracja znowu ruszyła - wymuszona wzrostem ciśnienia wewnątrz fermentora. Polecam - tyle, że wymagane mocne płuca. Jak jest dekiel szczelny to można naciskać od góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Polecam - tyle, że wymagane mocne płuca. Tudzież kompresor z regulatorem ciśnienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Po co tak się męczyć? Wystarczy pod kranik podłączyć wężyk, tak żeby po filtracji warka spływała z metr niżej. No i masz dość spore podciśnienie, które Ci zasysa warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekWG Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Po co tak się męczyć? Wystarczy pod kranik podłączyć wężyk, tak żeby po filtracji warka spływała z metr niżej. No i masz dość spore podciśnienie, które Ci zasysa warkę. Dokładnie kolega mi to z ust wyjął - ja podłączam 0,5 metrowy wężyk i nie ma problemu. Ostatnio filtrowałem właśnie Witbiera i naczytałem się o tych problemach z filtracją co nie miara więc podczas filtracji i wysładzania zawinąłem sobie fermentor w koc żeby zacier nie wystygnął zbyt szybko podczas układania złoża oraz całego procesu i tym samym nie zgęstniał. W wyniku tych działań poszło naprawdę sprawnie. Wit aktualnie poszedł na cichą, za tydzień do buteleczek. A tak na marginesie macie może doświadczenie po jakim czasie Wit osiąga szczyt swojegu smaku? Bo czytałem że jest piwem dość szybko dojrzewającym i nie ma co przetrzymywać go za długo w butelkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulsar Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 u mnie po 5-6 tygodniach od rozlania pierwsza warka najlepiej smakowała później może się 'przepiło', ale miałem wrażenie że było za słodko, znajomi niewtajemniczeni nazywali to piwem różanym teraz właśnie na cichej trzymam drugą warkę i będę ją uważnie monitorował organoleptycznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahometus Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 A tak na marginesie macie może doświadczenie po jakim czasie Wit osiąga szczyt swojegu smaku? Po 2gim miesiącu wg mnie jest najlepszy ale niestety zostaje już niewiele bo niestety żonka ma wyjątkową słabość do tego Wita wg HB. Z całej receptury ja daje teraz 15-20g kolendry zamiast 10g z tego co pamiętam i płatki tylko błyskawiczne prosto do zacierania bez kleikowania. Z filtrowaniem to niestety powoli co by nie zbić za bardzo mótła i będzie dobrze i się nie zakleja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się