Skocz do zawartości

Aerometr - kalibracja


minder

Rekomendowane odpowiedzi

Mam trochę inny problem z areometrem od Biowinu:

Jeśli chcę kalibrować go dla czystej wody o temperaturze 20°C to wskazuje -1°Blg, więc zawsze dodawałem ten jeden stopień do pomiaru.

Ostatnio mnie pokusiło żeby sprawdzić gęstszy roztwór. Precyzyjnie odmierzyłem 50g cukru i dolałem wody tak, że całość ważyła 500g. Ustawiłem temperaturę i okazało się że areometr wskazuje równe 10°Blg. Skąd to się może brać? Mam za dużo cukru w cukrze czy popełniłem jakiś błąd?

Edytowane przez przemgaw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sprawdź jeszcze czy Ci pokazuje -1 na wodzie destylowanej.

Rożnica między kranówka a destylowaną nie będzie na pewno aż tak duża, a jeżeli już to w druga stronę (wyższe wskazanie). Niestety areometry w stylu tych z Biowinu są mało dokładne. Jeżeli już się ktoś bawi w kalibrację to powinno wystarczyć zrobienie 3-4 punktów w całej skali i opracowanie równanka do korekty wskazań.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Mam Alla France, leży w szafie jako rezerwowy, a używam z biowinu. Alla France oszukuje mnie o 1°Blg, z biowwinu pokazuje mi dobrze.

 

A mierzyłeś w jakiej temperaturze? Bo ten areometr skalibrowany jest do odczytu w temperaturze 60F czyli 15,56C. Z tego też powodu zakupiłem balingomierz z Biowinu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.