przemgaw Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 (edytowane) Mam trochę inny problem z areometrem od Biowinu: Jeśli chcę kalibrować go dla czystej wody o temperaturze 20°C to wskazuje -1°Blg, więc zawsze dodawałem ten jeden stopień do pomiaru. Ostatnio mnie pokusiło żeby sprawdzić gęstszy roztwór. Precyzyjnie odmierzyłem 50g cukru i dolałem wody tak, że całość ważyła 500g. Ustawiłem temperaturę i okazało się że areometr wskazuje równe 10°Blg. Skąd to się może brać? Mam za dużo cukru w cukrze czy popełniłem jakiś błąd? Edytowane 12 Marca 2012 przez przemgaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 (edytowane) Sprawdź jeszcze czy Ci pokazuje -1 na wodzie destylowanej. Edytowane 12 Marca 2012 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Sprawdź jeszcze czy Ci pokazuje -1 na wodzie destylowanej. Rożnica między kranówka a destylowaną nie będzie na pewno aż tak duża, a jeżeli już to w druga stronę (wyższe wskazanie). Niestety areometry w stylu tych z Biowinu są mało dokładne. Jeżeli już się ktoś bawi w kalibrację to powinno wystarczyć zrobienie 3-4 punktów w całej skali i opracowanie równanka do korekty wskazań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Ktoś używa areometrów firmy Alla France ? Warto zainwestować czy też są problemy z rozkalibrowaniem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Mam Alla France, leży w szafie jako rezerwowy, a używam z biowinu. Alla France oszukuje mnie o 1°Blg, z biowwinu pokazuje mi dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Ten certyfikowany oszukuje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 (edytowane) Ten Alla (zwykły) przy ~20l w wiadrze potrafi oprzeć się na dnie. Długi jest. Edytowane 12 Marca 2012 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Ten certyfikowany oszukuje ? Ten zwykły, 109 za areometr to już jak dla mnie mała przesada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Też mam 2 z Biowinu i też mi oba -1 wskazują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Jak ktoś chce "lepsiejszy" areometr to polecam te z Gomaru: http://www.gomar.waw.pl/densymetry.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 mrblaha po ile te cukromierze z Gomaru, orientujesz się może? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Jakieś 3 lata temu ok. 50zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 we wrześniu 2011 płaciłem 80 zeta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Jaki zakres kupowaliście ? z listy widzę, że są 0-25 i 0-30 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 7-14 i coś jeszcze - podziałka 0,1 blg i korekta temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaug Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Gomar wysyła swój towar, czy trzeba się osobiście do nich fatygować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 (edytowane) Wysyłają. Edytowane 13 Marca 2012 przez mrblaha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Mam kilka areometrów ale nigdy nie sprawdzałem czy dobrze pokazują, trzeba będzie je poszukać po fermentorach i sprawdzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaug Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Anteks, to by mogło tłumaczyć tajemnice Twojej legendarnej wprost wydajności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Anteks, to by mogło tłumaczyć tajemnice Twojej legendarnej wprost wydajności Sprawdziłem dzisiaj 3 szt - nr1 pokazuje 0 - nr2 pokazuje -0.5 - nr3 pokazuje -0,5 Czyli wydajność wzrasta Jutro przeszukam kolejne fermentory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Mam Alla France, leży w szafie jako rezerwowy, a używam z biowinu. Alla France oszukuje mnie o 1°Blg, z biowwinu pokazuje mi dobrze. A mierzyłeś w jakiej temperaturze? Bo ten areometr skalibrowany jest do odczytu w temperaturze 60F czyli 15,56C. Z tego też powodu zakupiłem balingomierz z Biowinu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi