josefik Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 (edytowane) Mogą ale nie muszą. Ja nie widzę różnicy w piwach ,które były wysładzane do 2-3 , a takimi na kórych kończyłem na 5. Bo to niekoniecznie za każdym razem tak sie musi stać ale kiedyś trafisz i po łyku poczujesz jak Ci garbniki pyska ściągną Edytowane 2 Kwietnia 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 mi tam na przykład przy winach bardzo odpowiada ściągający posmaczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Bo to niekoniecznie za każdym razem tak sie musi stać ale kiedyś trafisz i po łyku poczujesz jak Ci garbniki pyska ściągną Ja jeszcze nie trafiłem , albo moja gęba przyzwyczaiła się do garbników z czerwonego wina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 (edytowane) Gotujesz tylko wysłodziny i dolewasz do chłodzącej się. Ja dekantuję dopiero po chłodzeniu a to co zostanie albo dolewam do fermentatora albo zostawiam na startery lub rezerwę. Mogę zapytać po co się gotuje wysłodziny (czyli osad po procesie chmielenia), które były już gotowane? Edytowane 26 Września 2012 przez Romcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Chmieliny to osad po chmieleniu, wysłodziny to słaba brzeczka po filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 No wiem, ale myślałem że autorowi chodzi o chmieliny. OK. Pomóż mi prosze w takim razie. Chcę chmieliny dodać do fermentora po prostu aby mieć więcej piwka. Szkoda wylewać. Czy mam je po odstaniu i zdekantowaniu zagotować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Tak. Mogły coś złapać, a gotując sterylizujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 (edytowane) W sumie możesz tak zrobić ale zdekantowane, młode piwo z chmielin, częściej używa się jako rezerwę albo startery przy następnych warkach. Edytowane 26 Września 2012 przez leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 nie mozna poprostu calości chmielin przelac od razu z brzeczka po gotowaniu przez sitko i tetre albo plotno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Skoryguję terminologię: słaba brzeczka po wysładzaniu to cienkusz, wysłodziny to jest młóto wyrzucane po wysładzaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Skoryguję terminologię: słaba brzeczka po wysładzaniu to cienkusz, wysłodziny to jest młóto wyrzucane po wysładzaniu. Zachciało mi się mędrkować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 nie mozna poprostu calości chmielin przelac od razu z brzeczka po gotowaniu przez sitko i tetre albo plotno? Co chcesz w ten sposób osiągnąć? Pewnie że można, tylko ani to szybkie, ani wygodne, ani higieniczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się