Wisz Opublikowano 24 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Napowietrzyłem dobrze, w sumie przez moją głupotę, tudzież błąd technologiczny. Chmieliłem w garnku z Lidla, w którym też zacieram. Wytrąciło mi się tyle paskudztwa, że zatkał się filtrator z oplotu i musiałem przelać do fermentora i zdekantować. Wogóle ostatnie dwie warki mam jakieś dziwne. Altbiera na S-33 wstawiłem na burzliwą 15 lipca, ale wyjechaliśmy na parę dni nad morze i poprosiłem teścia, żeby mi wymieniał zamrożone wkłady. A teść zamiast jednej wrzucał mi trzy butelki. Po przyjeździe okazało się, że piwo ma 14°C. Wstawiłem je do cieplejszego pomieszczenia i fermentacja ruszyła z powrotem. Do dzisiaj trwa w najlepsze , piana na kilka centymetrów, a to już dziewiąty dzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 24 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Dlatego robiąc pomiary w temperaturze 24 stopnie musisz odejmować 2 Jakbym odjął 2' date=' tak jak mówisz, to przy pomiarze wody bym miał -4, a nie taki jest cel ćwiczenia Muszę odjąć, oczywiście, ale -2 -> czyli dodać 2. Proszę mi tu w głowie nie mieszać Wracając do pytania: czy 16°Blg dla tego piwa to norma czy jakiś błąd? Wg opisu powinno mieć 14°Blg... Ile w tym przekłamuje laktoza?[/quote'] Moja wina, faktycznie zamieszałem, jakaś zaćma mnie dopadła. Tak jest, gdy zamiast spać w nocy to biorę się za myślenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 Wracając do pytania: czy 16°Blg dla tego piwa to norma czy jakiś błąd? Wg opisu powinno mieć 14°Blg... Ile w tym przekłamuje laktoza? Myślę, że przy takim zasypie wynik jest ok. Bez laktozy miałbyś około 76% wydajności, z laktozą oczywiście mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisz Opublikowano 25 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 Zaczynam się bać o tego mojego stouta, nie dość, że fermentacja się zatrzymała, to jeszcze pojawia się taki dość dziwny zapach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucek Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 Wracając do pytania: czy 16°Blg dla tego piwa to norma czy jakiś błąd? Wg opisu powinno mieć 14°Blg... Ile w tym przekłamuje laktoza? Myślę' date=' że przy takim zasypie wynik jest ok. Bez laktozy miałbyś około 76% wydajności, z laktozą oczywiście mniej.[/quote'] Znalazłem na forum info, że 600g laktozy podnosi ekstrakt o 1,54°Blg. Czyli wychodzi na to, że bez laktozy miał bym 14,5°Blg (wydajność koło 70%). Czyli nie jest źle Zaczynam się bać o tego mojego stouta, nie dość, że fermentacja się zatrzymała, to jeszcze pojawia się taki dość dziwny zapach... ble Może opisz bardziej ten zapach? Mój stout wczoraj "bulkał" jak wariat, dzisiaj się uspokoił i sobie fermentuje dalej spokojnie. Pachnie póki co ładnie piwkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisz Opublikowano 25 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 No w sumie trudno mi opisać ten zapach... Jest zapach fermentującego piwa, ale gdzieś się przebijają takie jakby fermentujące owoce, nie wiem, czy to nie jakaś infekcja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 A w jakiej temp. fermentuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malymiki Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 No w sumie trudno mi opisać ten zapach... Jest zapach fermentującego piwa, ale gdzieś się przebijają takie jakby fermentujące owoce, nie wiem, czy to nie jakaś infekcja... Nie przejmuj się. Ja miałem identyczne odczucia przy moim Stoucie. Podnosząc wieko czułem zepsute owoce. Dopiero jak spróbowałem stwierdziłem, że nie ma się czym martwić, bo świetnie smakowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisz Opublikowano 25 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 No w sumie trudno mi opisać ten zapach... Jest zapach fermentującego piwa' date=' ale gdzieś się przebijają takie jakby fermentujące owoce, nie wiem, czy to nie jakaś infekcja...[/quote']Nie przejmuj się. Ja miałem identyczne odczucia przy moim Stoucie. Podnosząc wieko czułem zepsute owoce. Dopiero jak spróbowałem stwierdziłem, że nie ma się czym martwić, bo świetnie smakowało. Uff... to mnie uspokoiłeś... @ Spotter - drożdże zadane przy 26°C, w tej chwili ma 20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 Przez wysoką temp. zadania drożdży możesz mie te owocowe zapachy. W wyższych temp. fermentacji wydzielają się estry, które właśnie dają posmaki i zapachy owocowości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisz Opublikowano 25 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 Przez wysoką temp. zadania drożdży możesz mie te owocowe zapachy. W wyższych temp. fermentacji wydzielają się estry, które właśnie dają posmaki i zapachy owocowości. Wiem, że jest i taka możliwość, moje pierwsze piwko też pachniało owocami, ale jednak trochę inaczej... A te drożdże... dzisiaj za radą josefika zamieszałem solidnie w fermentorze ze stoutem i co widzę - z drożdży porobiły się kluchy na dnie... Oj, leniuchy jedne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 spokojnie potrzymaj z 2-3 tyg na cichej w piwnicy jeśli posiadasz, rozlej w butelki piwko musi wyjść dobre i daj mu spokój bo takie zaglądanie tylko szkodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisz Opublikowano 25 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 spokojnie potrzymaj z 2-3 tyg na cichej w piwnicy jeśli posiadasz, rozlej w butelki piwko musi wyjść dobre i daj mu spokój bo takie zaglądanie tylko szkodzi Żebym to ja miał piwnicę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisz Opublikowano 26 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Po dwóch dniach bez aktywności drożdżaków w stoucie dodałem saszetkę Nottingham'ów, niech się dzieje, co chce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucek Opublikowano 29 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 Ja właśnie swojego Sweet Stouta zlałem na cichą. Zszedł do ok. 6,5°Blg, zostało go 19l. W smaku nie jest goryczkowy - jest słodki i łagodny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisz Opublikowano 29 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 Ja właśnie swojego Sweet Stouta zlałem na cichą. Zszedł do ok. 6,5°Blg, zostało go 19l. W smaku nie jest goryczkowy - jest słodki i łagodny. No mój stoucik też dzisiaj poszedł na cichą, zszedł do 6°Blg. Goryczka częściowo zniknęła, uwydatnił się słodki smak. Drożdży było chyba ze 3 cm na dni... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malymiki Opublikowano 30 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 A mój Sweet (Milk) Stout dzisiaj został zabutelkowany. To moja pierwsza zacierana warka ! Piwo zeszło do 5,5 Blg. 19 litrów udało się rozlać do 37 i 3/4 butelek - przy kapslowaniu jedna urwana szyjka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Bardzo mi się podoba etykieta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucek Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Etykieta super Możesz wrzucić skan całej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cianek Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Etykieta super Możesz wrzucić skan całej? http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?pos=-3436 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucek Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Czym wybijałeś na etykietach datę butelkowania? Czy to tylko efekt w jakimś photoszopie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malymiki Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 (edytowane) Czym wybijałeś na etykietach datę butelkowania? Czy to tylko efekt w jakimś photoszopie? Stary, dobry datownik Edytowane 1 Sierpnia 2011 przez lesiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisz Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Mój belgian pale ale kończy właśnie burzliwą fermentację i pachnie... bananami!!! WTF? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Jest dość ciepło, więc zapewne estry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisz Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Jest dość ciepło, więc zapewne estry. Też to podejrzewam, ale myślałem, że takie aromaty dają drożdże do pszenicy, a tu były T-58. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się