nalewa0 Opublikowano 28 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Witam Właśnie warzę piwo i wyszło mi więcej niż planowałem (ok. 25l zamiast 20l). Czy nie będzie problemu z fermentacją w standardowym fermentorze z rurką? Bo gdzieś kiedyś czytałem, że brzeczka powinna niby zabierać 2/3 objętości pojemnika. Czy wpłynie to na jakość piwa? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Jedyny możliwy problem to fakt, że piana może chcieć wyłazić z fermentora, ale przy przeciętnym piwie dla 25L nie powinna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Witam Właśnie warzę piwo i wyszło mi więcej niż planowałem (ok. 25l zamiast 20l). Czy nie będzie problemu z fermentacją w standardowym fermentorze z rurką? Bo gdzieś kiedyś czytałem, że brzeczka powinna niby zabierać 2/3 objętości pojemnika. Czy wpłynie to na jakość piwa? Pozdrawiam. Nie powinno być problemów ja często mam taki nastaw. No chyba, że masz jakieś wybitnie wędrowne drożdże (do weizena czy niektóre belgi) Wówczas mogą się wybrać na spacer poza fermentor. Ale nawet to nie musi spowodować zepsucia piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 28 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 zależy od drożdży,niektóre są bardziej "wyłaźliwe" inne mniej,no i wiadro,takie z BA jest niższe od tego białego z innych sklepów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewa0 Opublikowano 28 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Ok dzięki. Piwo ma mieć 15 Blg początkowe, a użyję drożdży US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 28 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 To na bank wylezą z fermentora, trzymaj w chłodnym miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewa0 Opublikowano 28 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Przy okazji zapytam jeszcze o coś. W mieszkaniu mam 22 stopnie, czy będzie ok? Dzisiaj jest dosyć chłodny dzień. Mogę znieść do piwnicy tam było by ok. 17 stopni. Jak będzie lepiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Na pewno w piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 28 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Zrób na blow-offa. http://www.piwo.org/forum/t5404-Szybkie-pytanie--Pszenica-ale-weizen-.html post #14 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewa0 Opublikowano 28 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Zostawię jednak normalnie w fermentorze, bo wyszło 23,8l i 13,5Blg, więc nie jest źle. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Zostawię jednak normalnie w fermentorze, bo wyszło 23,8l i 13,5Blg, więc nie jest źle.Dzięki za pomoc. Zostaw, ale polecam przenieść do piwnicy. 17°C to bardzo fajna temperatura do fermentacji. Znacznie lepsza niż 22°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewa0 Opublikowano 30 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 Trzymam fermentor w piwnicy, od Piątku. Jest piana ok. 10cm i drożdże trochę wlazły do rurki fermentacyjnej, ale bąble normalnie lecą. Zostawić to tak jak jest, czy wymienić tylko wodę w rurce? Bo nie chcę uchylać fermentora, bo jeszcze jakaś mucha się dostanie. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 W sobotę robiłem kolejną swoją warkę i po mniej niż 16h piana już opadła, ale w trakcie trochę piwka poszło sobie na spacer przez rurkę. Ponieważ już piana opadła, to zdecydowałem się tylko wymienic rurkę na świeżą, czystą. A tą - nie wiem czy uda mi się wyczyścic. Generalnie - wymiana rurki nie zaszkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Trzymam fermentor w piwnicy, od Piątku. Jest piana ok. 10cm i drożdże trochę wlazły do rurki fermentacyjnej, ale bąble normalnie lecą. Zostawić to tak jak jest, czy wymienić tylko wodę w rurce? Bo nie chcę uchylać fermentora, bo jeszcze jakaś mucha się dostanie. Najlepiej całą pokrywę z rurką wymień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się