pepo Opublikowano 15 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Mętne? Na cichej drożdżaki opadną.... będzie klarowniejsze, i powinno jeszcze zejść odrobinę chociaż o 1blg, to co że mętne, ważne aby było smaczne.... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 15 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 A no właśnie mętne- i to jak cholera Jak zlewałem na cichą PA to piwko było tak klarowne, że zastanawiałem się czy cichej w ogóle nie odpuścić :rolleyes: a tutaj wężyk na 3-4 cm w piwku i praktycznie końcówki nie widać...... nie wiem o co kaman..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 15 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Jeśli chodzi o mętność , to nie wiem co poradzić . Mój witbier na burzliwej był mętny jak mleko , a w butelkach kryształ jak żadna inna warka. A zacierałeś na słodko więc 5°Blg to nic dziwnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 15 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Jeśli chodzi o mętność , to nie wiem co poradzić . Mój witbier na burzliwej był mętny jak mleko , a w butelkach kryształ jak żadna inna warka. A zacierałeś na słodko więc 5°Blg to nic dziwnego. To jeszcze mnie oświeć z tym "zacierałeś na słodko"....dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 15 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Ja czasem szaleję i przy wysładzaniu nacinam młóto nożem (dość gęsto). Zwiększyła się wydajność po tym zabiegu ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 15 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 tak na szybko.. zacieranie: 64°C - im dłuższa jest ta przerwa tym większe odfermentowanie piwa... 72°C - jak to wydłużysz... piwo bardziej treściwe... 'słodsze' ale coś za coś.... mniej %, bo fermentacja sie zatrzyma na wyższym blg... musisz zoptymalizować pod swoje gusta ten proces kolejna sprawa to drożdżaki.... może za słabe były i padło się im można robić test odfermentowania piwa.... odlać troszkę piwa do słoika i zadać drożdży 'babuni' - i zobaczysz do ilu faktycznie blg spadnie, odpadnie ci obawa o granaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 15 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Ja czasem szaleję i przy wysładzaniu nacinam młóto nożem (dość gęsto). Zwiększyła się wydajność po tym zabiegu ?. Zwiększyła w okolicach 10%, czyli dobiłem do ok. 63-65%. Wysładzanie na raty, z zamknięciem przepływu po nacinaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 15 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 10% to sporo metoda godna uwagi przy następnej warce nuż pójdzie w ruch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 15 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Jeśli chodzi o mętność ' date=' to nie wiem co poradzić . Mój witbier na burzliwej był mętny jak mleko , a w butelkach kryształ jak żadna inna warka. A zacierałeś na słodko więc 5°Blg to nic dziwnego.[/quote']To jeszcze mnie oświeć z tym "zacierałeś na słodko"....dzięki Dokładnie jak napisał pepo ,krótka przerwa w 62 i dluga w 72 daje treściwe piwa, niskoalkoholowe, i na odwrót . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 20 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Po 12 dniach burzliwej zabutelkowałem dzisiaj HW. Trzy dni temu było 4°Blg a dzisiaj 2.5-3°Blg . Mam nadzieję, że się nie pospieszyłem..... Do refermentacji użyłem glukozy w ilości 155g/20litrów. W sumie wyszło 71 zielonych butelek 0.5l z ładniutkimi zielonymi kapslami z promocji w BA .....mam nadzieję, że nie będzie granatów...... W niedzielę SWEET STOUT na tapetę...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 No po zazdrościć ja na razie nic nie warze składam instalację opóźnienia wynikają z powodu wypadku w pracy.Na szczęście praca na budową ruszyła i w listopadzie inwazja mocy warka za warką. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 ... Trzy dni temu było 4°Blg a dzisiaj 2.5-3°Blg . Mam nadzieję, że się nie pospieszyłem...... Zwykle warto poczekać parę dni na ustabilizowanie się wskazań. W trzy dni z 4 do 2,5 w końcówce fermentacji, to według mnie dużo. Myślę że zeszło by jeszcze do 2 °Blg. Ale ja nie jestem nie omylny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 21 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 (edytowane) ... Trzy dni temu było 4°Blg a dzisiaj 2.5-3°Blg . Mam nadzieję' date=' że się nie pospieszyłem......[/quote']Zwykle warto poczekać parę dni na ustabilizowanie się wskazań. W trzy dni z 4 do 2,5 w końcówce fermentacji, to według mnie dużo. Myślę że zeszło by jeszcze do 2 °Blg. Ale ja nie jestem nie omylny. Trudno....pozamiatane już.....może nic nie wybuchnie :o następnym razem będę bardziej cierpliwy....mam nadzieję Edytowane 21 Października 2011 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Trudno....pozamiatane już.....może nic nie wybuchnie :o następnym razem będę bardziej cierpliwy....mam nadzieję Sprawdzaj jak co to otwieraj butelki upuść gazu i kapsluj ponownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 22 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 Dzisiaj przyszedł czas na przetestowanie możliwości nowego/starego gara do warzenia Dospawałem kega 30l i teraz mam w sumie ok 70-75l pojemności . Jak zapowiadałem kilka postów wyżej- tak zatarłem warka 8: sweet STOUT - pilzneński 7kg - pale ale 2kg - caraaroma 450g - żytni czekoladowy 500g - carafa 250g - płatki owsiane 800g zacieranie w 35l wody: 64°C - 60min 72°C - 40min 78°C - 5min filtracja i ....... wysładzanie 4*10l gotowanie- 70min 80g MARYNKA- 60min 20g PERLE- 15min 15g LUBELSKI- 15min na 15min przed końcem gotowania- 1kg laktozy Do fermentatorów poszło w sumie 62litry brzeczki 13,5°Blg, zadane drożdże to US-05. Wyszła FAJNA wydajność- 79,89%. Chyba w końcu mam optymalnie ustawiony śrutownik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Trudno....pozamiatane już.....może nic nie wybuchnie :o następnym razem będę bardziej cierpliwy....mam nadzieję Sprawdzaj jak co to otwieraj butelki upuść gazu i kapsluj ponownie. Kurcze....chyba przegazowałem jednak.....trzeba będzie upuścić...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 ... Trzy dni temu było 4°Blg a dzisiaj 2.5-3°Blg . Mam nadzieję' date=' że się nie pospieszyłem......[/quote']Zwykle warto poczekać parę dni na ustabilizowanie się wskazań. W trzy dni z 4 do 2,5 w końcówce fermentacji, to według mnie dużo. Myślę że zeszło by jeszcze do 2 °Blg. Ale ja nie jestem nie omylny. Zbynekkk dobrze ci radził następnym razem nie spiesz się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Zbynekkk dobrze ci radził następnym razem nie spiesz się. W pierwszej otwartej butelce było moce 'psssst' a piana sama wyłaziła z butelki :o , natomiast w drugiej "pssst' było dużo słabsze i nagazowanie w normie....możliwe żeby w butelkach z tej samej warki refermentacja przebiegała nierównomiernie...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Zbynekkk dobrze ci radził następnym razem nie spiesz się. W pierwszej otwartej butelce było moce 'psssst' a piana sama wyłaziła z butelki :o ' date=' natomiast w drugiej "pssst' było dużo słabsze i nagazowanie w normie....możliwe żeby w butelkach z tej samej warki refermentacja przebiegała nierównomiernie...?[/quote'] Nie wiem jak podałeś glukozę do refermentacji, może sypnąłeś przypadkiem więcej do butelki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Nie wiem jak podałeś glukozę do refermentacji, może sypnąłeś przypadkiem więcej do butelki? rozpuszczam glukozę w ok 1l brzeczki i dolewam do reszty piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 (edytowane) Nie wiem jak podałeś glukozę do refermentacji' date=' może sypnąłeś przypadkiem więcej do butelki?[/quote']rozpuszczam glukozę w ok 1l brzeczki i dolewam do reszty piwa. Czego? Chyba piwa.. Ja rozpuszczam cukier w 1l wody i gotuję przez chwile, potem dodaje do piwa i mieszam, ale i tak często nagazowanie w butelkach nie jest równe.. Edytowane 23 Października 2011 przez Maryush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Czego? Chyba piwa.. proszę mnie nie łapać za słówka .....i zapraszam na degustację..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 28 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 (edytowane) wareczka nr 9: ALT -monachijski- 5kg -pilzneński- 2kg -carrahel- 1kg Zacieranie w 30 l wody: - 64°C - 35min - 72°C - 40min - 78°C - 5min filtracja i wysładzanie (8+8+8+10) gotowanie 70min chmielenie: - 60min magnum- 35g - 20min PERLE- 55g Wyszło 45l, 11,5°Blg - zadana gęstwa po warce nr 5: WYEAST 1007 German Ale wieczorkiem ląduje w butelkach Full Aroma Hops- jak zwykle mam dylemat ile glukozy do refermentacji- może jakieś podpowiedzi.....po cichej jest 4°Blg...... no i już po butelkowaniu: wyszło 80*0,5l i 2szt 0,33 Edytowane 28 Października 2011 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html ja zawsze używam tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 28 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html ja zawsze używam tego. qrcze....a to galony...a to fawrenhajty....nie dla mnie ta zabawa ...nie ma nic prostszego? :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się