skubaniec Opublikowano 24 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2007 witam forumowiczów! jestem całkowicie zielony w kwestii warzenia piwa, dlatego też chciałbym zapytać, czy sprzęt oferowany w owym linku: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Zestaw_BROWAMATOR_Super_Start&przedm=187642&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395&sortuj=kod będzie odpowiedni dla opisanej na piwo.org metodzie warzenia poprzez "zacieranie"?? czy ten drugi zestaw "eko" też by się nadawał do owej metody?? będę wdzięczny za odpowiedź. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2007 Witaj! Prawda jest taka, że oba zestawy nadadzą się do warzenia piwa z zacieraniem. Jednak w każdym z przypadków nie masz w zestawie kadzi zacierno/warzelnej. Kup po prostu garnek emaliowany (tak około 30l). Dodatkowo w zestawie eko i super start brak termometru do kontroli temperatury zacierania. Wg mnie możesz zakupić zestaw eko, do tego gar emaliowany, termometr i surowce Na początek wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 24 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2007 Wg mnie możesz zakupić zestaw eko, do tego gar emaliowany, termometr i surowce Na początek wystarczy plus wkład filtracyjny, a przy Eko przydałaby się też kapslownica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skubaniec Opublikowano 24 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2007 hmmm... wielkie dzięki w takim razie, jakie plusy nad Eko posiada Super Start?? skoro i jednym i drugim zestawem mogę wytworzyć piwo przez "zacieranie"... czy zatem, w Super Start będzie to łatwiejsze? czy wręcz przeciwnie? jakie są praktyczne różnice między tymi dwoma zestawami?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 24 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2007 hmmm... wielkie dzięki w takim razie, jakie plusy nad Eko posiada Super Start?? skoro i jednym i drugim zestawem mogę wytworzyć piwo przez "zacieranie"... czy zatem, w Super Start będzie to łatwiejsze? czy wręcz przeciwnie? jakie są praktyczne różnice między tymi dwoma zestawami?? różnica miedzy tymi zestawami jest taka, że w EKO brakuje kilku rzeczy, które są w Super Start, a mianowicie: - kapslownicy - drugiego fermentora - rurki do rozlewu Rzeczy te są bardzo przydatne. Jednak przed chwilą spojrzałam na ceny i z moich pobieżnych obliczeń wynika, że taniej jest kupić EKO i te dodatkowe akcesoria dokupić osobno :rolleyes:. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skubaniec Opublikowano 24 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2007 (edytowane) no dobrze, ale w takim razie gdzie mogę dokupić wspomniane wyżej rzeczy, zakładając, że wybrałbym Eko? czy warto jest się tak fatygować...? czy nie lepiej od razu kupić Super Start i tylko dokupić ten termometr i garnek 30l ? może i wyjdzie drożej, ale będzie mniej roboty z szukaniem i dokupywaniem kapslownicy, drugiego fermentora, rurki do rozlewu, garnka 30l, termometru... trochę tego jest i zaczynam się powoli gubić ehhh... jestem dopiero początkującym i narazie dla mnie to czarna magia już teraz zaczynam się zniechęcać... Edytowane 24 Czerwca 2007 przez skubaniec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 24 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2007 no dobrze, ale w takim razie gdzie mogę dokupić wspomniane wyżej rzeczy, zakładając, że wybrałbym Eko? czy warto jest się tak fatygować...? czy nie lepiej od razu kupić Super Start i tylko dokupić ten termometr i garnek 30l ? może i wyjdzie drożej, ale będzie mniej roboty z szukaniem i dokupywaniem kapslownicy, drugiego fermentora, rurki do rozlewu, garnka 30l, termometru... trochę tego jest i zaczynam się powoli gubić ehhh... jestem dopiero początkującym i narazie dla mnie to czarna magia Spokojnie Wiem, że na początku wydaje się to trudne. Wszystkie dodatkowe akcesoria (fermentor, kapslownica, rurka do rozlewu, kapsle) kupisz w Browamatorze (zakładam, że tam znalazłeś EKO i Super Start). W razie problemów pytaj, postaram sie pomóc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skubaniec Opublikowano 25 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 (edytowane) thx dori napisałaś wcześniej, że taniej jest kupić zestaw Eko i dokupić do niego pozostałe akcesoria (gar emaliowany, termometr, kapslownice, rurka do rozlewu)... a ja pytam się Ciebie: co jest LEPIEJ kupić?? nie patrząc na cenę, tylko na jakość i wygodę. ps. a co myślicie o tym zestawie?? http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Zestaw_startowy_Browamator_MAKSIMATOR&przedm=1352100&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395&sortuj=kod Edytowane 25 Czerwca 2007 przez skubaniec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wielki_B Opublikowano 25 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 co jest LEPIEJ kupić?? nie patrząc na cenę, tylko na jakość i wygodę.ps. a co myślicie o tym zestawie?? http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Zestaw_startowy_Browamator_MAKSIMATOR&przedm=1352100&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395&sortuj=kod Kup właśnie Maksimatora, a będziesz mógł naprawdę wkroczyć w świat domowego piwowarstwa. To najlepszy i, wbrew pozorom, najekonomiczniejszy zakup. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 25 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 thx dori napisałaś wcześniej, że taniej jest kupić zestaw Eko i dokupić do niego pozostałe akcesoria (gar emaliowany, termometr, kapslownice, rurka do rozlewu)...a ja pytam się Ciebie: co jest LEPIEJ kupić?? nie patrząc na cenę, tylko na jakość i wygodę. ps. a co myślicie o tym zestawie?? http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Zestaw_startowy_Browamator_MAKSIMATOR&przedm=1352100&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395&sortuj=kod Jeśli tylko masz taką możliwość to kupuj Maksimatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skubaniec Opublikowano 25 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 ała to trochę kosztuje ten zestaw zawiera WSZYSTKO, co potrzebne do warzenia piwa?? nic już nie będę musiał dokupywać?? jeśli tak, to chyba sobie odłożę i pokuszę się o "Maksimatora" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 25 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 ała to trochę kosztuje ten zestaw zawiera WSZYSTKO, co potrzebne do warzenia piwa?? nic już nie będę musiał dokupywać?? jeśli tak, to chyba sobie odłożę i pokuszę się o "Maksimatora" Już nic nie będziesz musiał dokupywać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tzi Opublikowano 25 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 ten zestaw zawiera WSZYSTKO, co potrzebne do warzenia piwa?? nic już nie będę musiał dokupywać?? jeśli tak, to chyba sobie odłożę i pokuszę się o "Maksimatora" Brakuje tam butelek ;-) T. Rumcajso 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi