libanczyk27 Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Tydzień temu robiłem swoje pierwsze piwo jasne nachmielone Wesa.Nastaw na 13-14 litrów nie mam jeszcze miarki zrobionej.Trzeba było sobie radzić garczkiem litrowym! Przed podaniem drożdży wyszło mi 11.5 BLG!Drożdże przygotowywałem z przegotowaną wodą temp. 24 stopni!Po dwóch dniach gdzie fermentacja przebiegała przy 24 stopniach zniosłem do chłodniejszego pomieszczenia gdzie ma 20 stopni.Dziś chciałem zlać do butelek ale zbadałem BLG i wyszło 5 BLG?czy coś sie będzie działo jak zleje do butli? czy zostawić jeszcze na parę dni?a może zlać na cichą?czy zamichrać wiadrem żeby ruszyło co? albo dać do wyższej temperatury? a jeszcze pytanko ile glukozy podawać do butelek 0,65 ?czy tak samo jak przy 0.5 ? czy może lepiej będzie rozpuścić glukozę z wodą tylko niewiem w jakich proporcjach! to tyle i czekam na dobre rady od wujków i braci dobrego piwa! piwko mętne co mi sie bardzo podoba!a smakowo jak wygazowane po wieczornej imprezie dnia poprzedniego! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Tu jest trochę wiedzy: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Pierwsze_piwo#Zesz.C5.82o_do_X.C2.BABlg.2C_czy_ju.C5.BC_przelewa.C4.87_na_cich.C4.85.3F Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoltek Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Możesz jeszcze poczekać, jak ci się nie spieszy i pokręć fermentatorem. Co do refermentacji ,to zrób syrop. Nie wiem jakie chcesz mieć nagazowanie ale wychodzi ci 28 butelek do każdej chciałeś dać np. 4g glukozy ,czyli musisz zrobić syrop z 112g glukozy ( dodaj wody i zagotuj). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Kalkulator rezerwy brzeczki do refermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Bez paniki, zmierzysz za kilka dni, potem jeszcze raz i jak Blg będzie stało w miejscu zlej na cichą.Michrać wiadrem można,ale na razie nie michraj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
libanczyk27 Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Wielkie Dzięki!i juz jestem do przodu z nowym doświadczeniem! zostawię tak jak jest! a potem z raz może zamichram ! NIe śpieszy mi się nigdzie poczekać mogę! narazie będę studiował teorie! czasem mam wrażenie im więcęj czytam tym bardziej głupieje! ale trzeba powoli etapami dążyć do celu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 WESowy ekstrakt powinien zejść niżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 A ja poradzę po swojemu: przelej na cichą. Zmieszasz piwo z drożdżami i powinno ruszyć. U mnie zawsze skutkuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2011 no jw właśnie sprawdziłem swojego zacieranego pszeniczniaka po 6 dniu fermentacji. Blg zeszło do 4 z 11. Piwko ma fajny miodowy kolorek, delikatnie czuć bananka, z goryczką chyba też trafiłem. Tyle że jeszcze piwko delikatnie gazuje po języku więc zostawię je w spokoju na 3 dni. Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale piwko fermentowało na WB-06 w temperaturze 18* teraz przeniosłem je do pomieszczenia o temp 22/23* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
libanczyk27 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 (edytowane) Po zamieszaniu fermentatora i pozostawieniu w temp. 19-20°C na tydzień BLG z 5 spadło do 4.Więc postanowiłem dać do cieplejszej temperatury czyli do 24°C i uwaga °Blg momentalnie przez jeden dzionek spadło do 2°Blg ! i następny dzień utrzymywało sie na 2.Postanowiłem część zabutelkować a część dać na cichą jeszcze! zobaczym co będzie sie działo! a właściwie to i burzliwa i zarazem cicha była! chyba koło 2 albo 3 tygodni tak sobie stało! drożdży używałem Safale US-05. Edytowane 15 Sierpnia 2011 przez libanczyk27 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się