Hasintus Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 To może potem warto zrobić drugą cichą aby lepiej się sklarowało bo ta cicha może nie być wcale taka cicha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 4 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 To może potem warto zrobić drugą cichą aby lepiej się sklarowało bo ta cicha może nie być wcale taka cicha. ale to pszeniczniak zwykle przy Weizen'ach zupełnie rezygnuję z cichej, bo w ich przypadku mętność jest wręcz wskazana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2007 Dziś przyszła kolej na ciemną pszenicę WARKA 27 Zasyp: 1,5kg słód pilzneński 1,0 kg słód pszeniczny jasny 1,0 kg słód pszeniczny ciemny 0,8kg słód monachijski 0,25 słód Carawheat Zacieranie dekokcyjne Słód pszeniczny wsypany do 8l wody o temp 48C. Przerwa 15 minut w 46C . Następnie dodany słód jęczmienny i dolany wrzątek. Temperatura ustalona na poziomie 65C. 1/3 zacieru przeniesiona do innego gara. Podgrzane do 72C, przerwa 10 minut, doprowadzone do wrzenia. Utrzymane w stanie wrzenia przez 15 minut. Przelane do zacieru głównego. Temperatura ustalona na poziomie 72C. Przerwa 20 minut. Próba jodowa negatywna. Podgrzewanie do 76C i filtracja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2007 Filtracja poszła dość sprawnie. Gotowanie 70 minut. Na początku gotowania całość chmielu czyli: - 10g Marynki granulat - 30g Żatecki granulat Starter z gęstwy Wyeast 3068 z poprzedniej warki już przygotowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 10 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2007 Robiłem kiedyś pszeniczniaka, ale to nie jest w moim guście. Ale Dori tak to pięknie opisłaaś, że chyba się skuszę i również cos takiego zrobię. Wprawdzie nie mam słodów pszenicznych, ale szykuję zamówienie do BA to je zamówię. Tylko nie wiem czy właściwe będą drożdże WB-06 bo takie mam. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2007 Robiłem kiedyś pszeniczniaka, ale to nie jest w moim guście. Ale Dori tak to pięknie opisłaaś, że chyba się skuszę i również cos takiego zrobię. Wprawdzie nie mam słodów pszenicznych, ale szykuję zamówienie do BA to je zamówię. Tylko nie wiem czy właściwe będą drożdże WB-06 bo takie mam. JK a ja uwielbiam pszeniczniaki ciemne jednak robię po raz pierwszy. Co do drożdży WB-06 to osobiście ich nigdy nie stosowałam. Ale słyszałam wiele pozytywnych opinii na ich temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gerdzio Opublikowano 10 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2007 WB-06 bardzo dobre drożdże polecam!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 10 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2007 No dobra to zamawiam słody i biorę się do warzenia jak co będzie na WAS. Nie martwcie sie na zapas będzie dobrze. Może stanie sie cud i polubię pszeniczniaki. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2007 No dobra to zamawiam słody i biorę się do warzenia jak co będzie na WAS. Nie martwcie sie na zapas będzie dobrze. Może stanie sie cud i polubię pszeniczniaki. JK to kupuj surowce i bierz się za warzenie a jak polubisz pszeniczniaki (a jestem pewna że tak będzie) to może być na mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gerdzio Opublikowano 11 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 albo na mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 11 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 Wyszło 21l piwa o ekstrakcie 12,5 Blg. Zadane drożdżami około 1-szej w nocy. Dziś rano już pojawiła się piękna, wysoka piana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2007 Weizen z warki 26 powędrował do butelek wraz 200g suchego ekstraktu słodowego. Ekstrakt końcowy 4,5 Blg. Piwko pachnie cudownie :) i równie dobrze smakuje, tylko póki co gazu mu brakuje , ale za jakieś 3 tygodnie powinno być dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 17 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2007 Ciemna pszenica z warki 27 została właśnie przelana na cichą. Ekstrakt 4Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 17 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2007 Oh jak Ty mnie czarujesz tą pszenicą. Czekam na dostawę z BA i też będę miał pszenicę ha ha. Co z tego wyjdzie nie wiem bo to nie jest moje ulubione piwo, ale po czasie zobaczymy( no może skosztujemy). JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 26 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 Oh jak Ty mnie czarujesz tą pszenicą. jak jeszcze trochę poczaruję, to może na jakąś wymianę dasz się namówić W piątek 23.11.2007 po 6 dniach cichej fermentacji ciemna pszenica z warki 27 powędrowała do butelek z 160g ciemnego cukru trzcinowego. Smak i zapach obiecujący ...i na tym definitywnie uCieszny Browarek kończy swoją działalność w starej lokalizacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 26 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 Tak mnie poczarowałaś, że uwarzyłem weizenbocka 17 blg. W tej chwili jeszcze bulgocze. Ale chyba zostawię go na cichą. Nie mam doświadczenia z pszenicznymi, bo w sumie i tak chyba będzie trochę mętny. Mam przygotowany zestaw surowców na ten Twój przepis, ale to chyba dopiero w przyszłym tygodniu. Pozdr.JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 30 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 muszę się pochwalić mąż kupił mi piękną płytę kuchenną specjalnie z myślą o warzeniu piwa Chyba niebawem coś na niej uwarzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 30 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 Ale ten Twój mąż sprytny kupił niby Tobie. No ale jak się palniki odpali to będzie frajda. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 30 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 Może jutro wypróbuję jak się płyta sprawuje i uwarzę Weizenbock'a na krakowski konkurs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 30 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 Ja już uwarzyłem bo burzliwej jest super. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 1 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2007 Witam.Wczoraj zlałem do 46 butelek Kożlaka i przelałem pszeniczne na cichą.Kocioł warzelny z KEGa,warze na taborecie gazowym z BA .Połączenie tych dwuch urządzeń jest ekonomiczne,pod kotłem powstaje komora grzejna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 2 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2007 muszę się pochwalić mąż kupił mi piękną płytę kuchenną specjalnie z myślą o warzeniu piwa Chyba niebawem coś na niej uwarzę O wow :o No ładne cacko, nie sądziłem, że kiedykolwiek napiszę coś takiego o kuchence Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 2 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2007 muszę się pochwalić mąż kupił mi piękną płytę kuchenną specjalnie z myślą o warzeniu piwa Chyba niebawem coś na niej uwarzę miodzio, też taką chcę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 2 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2007 Może jutro wypróbuję jak się płyta sprawuje i uwarzę Weizenbock'a na krakowski konkurs ... i niestety nic nie uwarzyłam Hokej wygrał z piwowarstwem... Wróciłam z meczu dość późno i już nie miałam czasu na warzenie... ale co się odwlecze.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2007 A ja uwarzyłem pszeniczniaka DORI tak go nazwałem bo w końcu to Twoja receptura. Chociaż ją trochę zmieniłem. Na razie bulgocze 2 dzień. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się