Skocz do zawartości

Dori z piwem zmagania


dori

Rekomendowane odpowiedzi

No to ciekawe. Być może jakoś specjalnie dbają o sterylność tej operacji i to by tłumaczyło wysoką cenę.

Na opakowaniu jest napisane' date=' że pakowano w atmosferze ochronnej. Miałam wrażenie jakby drożdże te były pakowane próżniowo.[/quote']

Również zadawałem te S-189 do moich lagerów i na bank są one pakowane próżniowo.

Na efekty jednak muszę zaczekać tak jak Ty Dori. :beer: :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś pracowity dzionek w uCiesznym Browarku.

Do butelek powędrowały:

- Belgian Speciality Ale (warka 79) z dodatkiem 155g glukozy

- Drugi Ucieszny Porter Bałtycki (warka 74) z dodatkiem 150g glukozy

 

WARKA 84

DRY STOUT

VANCOUVER

 

Zasyp:

3,0kg pilzneński

0,2kg Caraamber

0,25kg jęczmień palony

0,1kg żywiecki palony

0,6kg płatki jęczmienne błyskawiczne

 

Zacieranie:

50 minut w 64°C

15 minut w 72°C - podczas tej przerwy dodany palony słód i palony jęczmień

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gotowanie 60 minut

Chmielenie:

40g Marynki (szyszki) w 5 minucie gotowania

15g Lubelskiego (szyszki) w 45 minucie gotowania

 

 

Wyszło 19l brzeczki o ekstrakcie 12°Blg. Zadane gęstwą WLP004 Irish Ale. Dziś rano już pojawiła się piękna piana :lol:

 

 

Jak dobrze pójdzie to dziś uwarzę Portera Olimpijskiego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie przelałam na cichą Dry Stouta (warka 84).

 

A Janusz warzy kolejne piwo:

 

WARKA 85

MUNICH HELLES OLIMPIJSKI

 

Zasyp:

3,5kg pilzneński

0,7kg wiedeński

0,3kg carapils

0,1kg zakwaszający

 

Zacieranie:

20 minut w 64°C

40 minut w 72°C

 

Gotowanie 60 minut

20g Spalt Select + 15g Lubelski T45 na początku gotowania

10g Spalt Select + mech irlandzki w 40 minucie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyszło 20l brzeczki o ekstrakcie 12,5Blg. Zadane gęstwą WLP838 Southern German Lager.

 

20g Spalt Select + 15g Lubelski T45 na początku gotowania

Sporo chmielu' date=' w jakie IBU celujecie?

 

Ja przymierzam się do Hellesa, chcę dać 20-25g lubelskiego na goryczkę ~16 IBU[/quote']

Trudne pytania zadajesz ;) Ciężko mi ocenić IBU, bo nawet nie znam zawartości alfa-kwasów granulatu T45. Opieram się tylko na doświadczeniu. Uwarzyłam kiedyś Hellsa (warka 65) podobnie chmieląc, tylko zamiast Spalt Select użyłam Hallertau Hersbruecker. Wyszedł smaczny dobrze zbalansowany Helles, goryczka jest zdecydowanie na drugim planie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 86

FOREIGN EXTRA STOUT

Kopia warki 59

 

Zasyp:

4,5kg pilzneński

0,3kg caraaroma

0,2kg jęczmień palony

0,1kg żywiecki palony

0,4kg płatki jęczmienne

 

Zacieranie:

40 minut w 64°C

25 minut w 72°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja wczoraj uwarzyem foreign extra stouta w oparciu o Twój przepis (lekko modyfikowany). Może uda nam się porównać rezultaty, o ile nic nie zepsuję (w końcu to dopiero moja szósta warka)?

Pozdrawiam, Maciej

Bardzo się cieszę, że warzyłeś według mojego przepisu, oczywiście chętnie wymienię się piwem :)

 

Ciąg dalszy testowania sprzętu i stad małe problemy, ale mam nadzieję, że piwo z tego wyjdzie :)

Otrzymałam 23l brzeczki o ekstrakcie 14°Blg . Zadane gęstwą WLP004 Irish Ale po Milk Stoucie.

 

Przyszło ocieplenie :) A ja mam dwa lagery na cichej, trzeci na burzliwej i zmielone słody na Portera... Chyba przestanę lubić wiosnę :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś nastąpiło testowanie sterownika, zacieranie i warzenie w kegach 50l. Nie wszystko wyszło tak jakbyśmy chcieli, ale wiemy nad czym popracować :smilies:

Sam sterownik spisał się bardzo dobrze. Grzałeczki nic nie przypaliły. Problem pojawił się z oznaczeniem objętości. W planach było 40l portera i 20l cieniacza. Okazało się, że portera wyszło tylko 32l, więc zmieszaliśmy mocniejsze ze słabszym, w różnych proporcjach. Receptura dla całości wyglądała mniej więcej tak:

 

WARKA 87

PORTER BAŁTYCKI

 

Zasyp:

6,0kg pilzneński

4,0kg monachijski I

3,0kg monachijski II

0,9kg caraaroma

0,6kg karmelowy ciemny

0,4kg żywiecki palony

 

0,3kg cukru

1,5kg ekstrakt słodowy jasny

 

Zacieranie:

40 minut w 64°C

20 minut w 72°C (na koniec dodany żywiecki palony)

 

Gotowanie 90 minut

Chmielenie:

130g Marynki (szyszki) w 15 minucie gotowania

60g Lubelskiego (granulat T45) w 75 minucie gotowania

cukier + ekstrakt w 70 minucie gotowania

 

Warka 87a - objętość 25l, ekstrakt 21°Blg. Zadane gęstwą WLP838 Southern German Lager

Warka 87b - objętość 25l, ekstrakt 16,5°Blg. Zadane gęstwą WLP 833 German Bock Lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 87

PORTER BAŁTYCKI

 

Zasyp:

6,0kg pilzneński

4,0kg monachijski I

3,0kg monachijski II

0,9kg caraaroma

0,6kg karmelowy ciemny

0,4kg żywiecki palony

 

0,3kg cukru

1,5kg ekstrakt słodowy jasny

Widzę, ze znalazłaś zastosowanie dla mojego błędnego zakupu (ekstrakt słodowy). Ja swoją porcję wczoraj dodałem do Belga.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zasyp 15kg... nieźle. W jakich proporcjach była woda? Pomieściło się wszystko w kegu?

Jak wiadomo przymierzam się do modernizacji w moim browarze, ale chcę to wszystko przemyśleć. Jedną z opcji jest rozdzielenie funkcji zaciernych (keg 50L) i warzelnych (gar 100L) tylko zastanawiam się czy zasyp 15-16kg jest do zrealizowania w takim kegu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.