pako1 Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 No to ciekawe. Być może jakoś specjalnie dbają o sterylność tej operacji i to by tłumaczyło wysoką cenę. Na opakowaniu jest napisane' date=' że pakowano w atmosferze ochronnej. Miałam wrażenie jakby drożdże te były pakowane próżniowo.[/quote'] Również zadawałem te S-189 do moich lagerów i na bank są one pakowane próżniowo. Na efekty jednak muszę zaczekać tak jak Ty Dori. :beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Sweet Stout (warka 82) właśnie powędrował na cichą. Odfermentował do 5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 11 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Dziś pracowity dzionek w uCiesznym Browarku. Do butelek powędrowały: - Belgian Speciality Ale (warka 79) z dodatkiem 155g glukozy - Drugi Ucieszny Porter Bałtycki (warka 74) z dodatkiem 150g glukozy WARKA 84 DRY STOUT VANCOUVER Zasyp: 3,0kg pilzneński 0,2kg Caraamber 0,25kg jęczmień palony 0,1kg żywiecki palony 0,6kg płatki jęczmienne błyskawiczne Zacieranie: 50 minut w 64°C 15 minut w 72°C - podczas tej przerwy dodany palony słód i palony jęczmień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 12 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Gotowanie 60 minut Chmielenie: 40g Marynki (szyszki) w 5 minucie gotowania 15g Lubelskiego (szyszki) w 45 minucie gotowania Wyszło 19l brzeczki o ekstrakcie 12°Blg. Zadane gęstwą WLP004 Irish Ale. Dziś rano już pojawiła się piękna piana Jak dobrze pójdzie to dziś uwarzę Portera Olimpijskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 WARKA 84DRY STOUT VANCOUVER 50 minut w 64°C 15 minut w 72°C - podczas tej przerwy dodany palony słód i palony jęczmień Nooo faktycznie będzie DRY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 12 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Na cichą powędrowały Monachijskie Jasne (warka 80) i Monachijskie Bardzo Ciemne (warka 81). Portera Olimpijskiego jednak nie uwarzyłam, tym razem zwyciężyły łyżwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 18 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Właśnie przelałam na cichą Dry Stouta (warka 84). A Janusz warzy kolejne piwo: WARKA 85 MUNICH HELLES OLIMPIJSKI Zasyp: 3,5kg pilzneński 0,7kg wiedeński 0,3kg carapils 0,1kg zakwaszający Zacieranie: 20 minut w 64°C 40 minut w 72°C Gotowanie 60 minut 20g Spalt Select + 15g Lubelski T45 na początku gotowania 10g Spalt Select + mech irlandzki w 40 minucie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 20g Spalt Select + 15g Lubelski T45 na początku gotowania Sporo chmielu, w jakie IBU celujecie? Ja przymierzam się do Hellesa, chcę dać 20-25g lubelskiego na goryczkę ~16 IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 19 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Wyszło 20l brzeczki o ekstrakcie 12,5Blg. Zadane gęstwą WLP838 Southern German Lager. 20g Spalt Select + 15g Lubelski T45 na początku gotowania Sporo chmielu' date=' w jakie IBU celujecie? Ja przymierzam się do Hellesa, chcę dać 20-25g lubelskiego na goryczkę ~16 IBU[/quote'] Trudne pytania zadajesz Ciężko mi ocenić IBU, bo nawet nie znam zawartości alfa-kwasów granulatu T45. Opieram się tylko na doświadczeniu. Uwarzyłam kiedyś Hellsa (warka 65) podobnie chmieląc, tylko zamiast Spalt Select użyłam Hallertau Hersbruecker. Wyszedł smaczny dobrze zbalansowany Helles, goryczka jest zdecydowanie na drugim planie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 19 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 WARKA 86 FOREIGN EXTRA STOUT Kopia warki 59 Zasyp: 4,5kg pilzneński 0,3kg caraaroma 0,2kg jęczmień palony 0,1kg żywiecki palony 0,4kg płatki jęczmienne Zacieranie: 40 minut w 64°C 25 minut w 72°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 A ja wczoraj uwarzyem foreign extra stouta w oparciu o Twój przepis (lekko modyfikowany). Może uda nam się porównać rezultaty, o ile nic nie zepsuję (w końcu to dopiero moja szósta warka)? Pozdrawiam, Maciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 A ja wczoraj uwarzyem foreign extra stouta w oparciu o Twój przepis (lekko modyfikowany). Może uda nam się porównać rezultaty, o ile nic nie zepsuję (w końcu to dopiero moja szósta warka)?Pozdrawiam, Maciej Bardzo się cieszę, że warzyłeś według mojego przepisu, oczywiście chętnie wymienię się piwem Ciąg dalszy testowania sprzętu i stad małe problemy, ale mam nadzieję, że piwo z tego wyjdzie Otrzymałam 23l brzeczki o ekstrakcie 14°Blg . Zadane gęstwą WLP004 Irish Ale po Milk Stoucie. Przyszło ocieplenie A ja mam dwa lagery na cichej, trzeci na burzliwej i zmielone słody na Portera... Chyba przestanę lubić wiosnę :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 21 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Rozlałam sweet stouta (warka 82) ze 150g glukozy. Piwo jak na razie takie sobie, zdecydowanie za jasne i jakieś takie słodko-wodniste. Może z czasem się uleży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Po dwóch tygodniach burzliwej przelałam na cichą Pilsa (warka 83). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 26 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 Właśnie rozlałam: - Munich Helles (warka 80) z dodatkiem 150g glukozy - Munich Dunkel (warka 81) z dodatkiem 140g glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 Foreign Extra Strout (warka 84) powędrował na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 27 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 DORI! NIEEE! zmień avatar!Gdzie ta miła twarzyczka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 27 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 DORI! NIEEE! zmień avatar!Gdzie ta miła twarzyczka? EE, no Dziadek, nie narzekaj! Teraz przynajmniej CAŁĄ Dori widać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 27 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 Ale w kiełbaskach?niechby chociaż w kąpieli piwnej.Dori wróć do poprzedniego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 27 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 DORI! NIEEE! zmień avatar!Gdzie ta miła twarzyczka? Wylaszczyła się że ho ho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 28 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2010 Na zakończenie Olimpiady: Munich Helles Olimpijski (warka 85) został przelany na cichą. Dry Stout Vancouver (warka 84) został rozlany ze 150g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 7 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 Dziś nastąpiło testowanie sterownika, zacieranie i warzenie w kegach 50l. Nie wszystko wyszło tak jakbyśmy chcieli, ale wiemy nad czym popracować Sam sterownik spisał się bardzo dobrze. Grzałeczki nic nie przypaliły. Problem pojawił się z oznaczeniem objętości. W planach było 40l portera i 20l cieniacza. Okazało się, że portera wyszło tylko 32l, więc zmieszaliśmy mocniejsze ze słabszym, w różnych proporcjach. Receptura dla całości wyglądała mniej więcej tak: WARKA 87 PORTER BAŁTYCKI Zasyp: 6,0kg pilzneński 4,0kg monachijski I 3,0kg monachijski II 0,9kg caraaroma 0,6kg karmelowy ciemny 0,4kg żywiecki palony 0,3kg cukru 1,5kg ekstrakt słodowy jasny Zacieranie: 40 minut w 64°C 20 minut w 72°C (na koniec dodany żywiecki palony) Gotowanie 90 minut Chmielenie: 130g Marynki (szyszki) w 15 minucie gotowania 60g Lubelskiego (granulat T45) w 75 minucie gotowania cukier + ekstrakt w 70 minucie gotowania Warka 87a - objętość 25l, ekstrakt 21°Blg. Zadane gęstwą WLP838 Southern German Lager Warka 87b - objętość 25l, ekstrakt 16,5°Blg. Zadane gęstwą WLP 833 German Bock Lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 WARKA 87PORTER BAŁTYCKI Zasyp: 6,0kg pilzneński 4,0kg monachijski I 3,0kg monachijski II 0,9kg caraaroma 0,6kg karmelowy ciemny 0,4kg żywiecki palony 0,3kg cukru 1,5kg ekstrakt słodowy jasny Widzę, ze znalazłaś zastosowanie dla mojego błędnego zakupu (ekstrakt słodowy). Ja swoją porcję wczoraj dodałem do Belga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 No to super. Test i od razu na tak ciężkim piwie. Co Was zaskoczyło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terry Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Zasyp 15kg... nieźle. W jakich proporcjach była woda? Pomieściło się wszystko w kegu? Jak wiadomo przymierzam się do modernizacji w moim browarze, ale chcę to wszystko przemyśleć. Jedną z opcji jest rozdzielenie funkcji zaciernych (keg 50L) i warzelnych (gar 100L) tylko zastanawiam się czy zasyp 15-16kg jest do zrealizowania w takim kegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się