Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Po pięciu dniach burzliwej bąbelkowanie ustało, więc uznałem, że koniec i przelałem na cichą. Dzisiaj rano patrzę, a tu znów zaczęło ostro bąbelkować i widać przez ścianki fermentora, że na powierzchni otworzył się spory kożuch z drożdży. Dziwne. Poczekać aż się skończy i przelać na prawdziwą cichą czy tak zostawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Można poczekać aż się skończy i przelać jeszcze raz, ale lepiej zostawić tak. I tak drożdże opadną na dno jak skończą robotę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Dlaczego dziwne? Dziwne to jest dlaczego na podstawie bąblowania oceniasz, że fermentacja się skończyła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Jeżeli robię potem cichą fermentację, to nie sprawdzam BLG, kilka stopni w tą czy w tą nie gra roli, bo najwyżej doferfentuje podczas cichej. W tym przypadku, po burzliwej drożdże już opadły, więc miałem wszelkie powody przypuszczać, że to już koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 To błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Jeżeli robię potem cichą fermentację, to nie sprawdzam BLG, kilka stopni w tą czy w tą nie gra roli, bo najwyżej doferfentuje podczas cichej. Toż właśnie one ( drożdże ) to robią. Skoro wiesz, to co się dziwisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Dziwię się, że już opadły na dno, a potem znowu zaczęły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Cześć Dziwię się, że już opadły na dno, a potem znowu zaczęły. Jest tka opcja że brzeczka się lekko napowietrzył i drożdże się jeszcze rozmnożyły i dofermentowały piwo bo był w nim jeszcze cukier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Cześć Dziwię się, że już opadły na dno, a potem znowu zaczęły. Jest tka opcja że brzeczka się lekko napowietrzył i drożdże się jeszcze rozmnożyły i dofermentowały piwo bo był w nim jeszcze cukier. Dokładnie tak, ale oznacza to nieprawidłowo prowadzoną fermentacje burzliwą. Zanim zdecydujemy się na fermentację cichą, musimy sprawdzić Blg aby być pewnym, że piwo prawidłowo odfermentowało. Na cichej piwo może jeszcze dofermentować, ale nie więcej niż 0,5 do max 1 Blg, jeżeli odfermentuje więcej to ciągniemy burzliwą na cichej, bez sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 (edytowane) Witam. Cześć Dziwię się' date=' że już opadły na dno, a potem znowu zaczęły.[/quote']Jest tka opcja że brzeczka się lekko napowietrzył i drożdże się jeszcze rozmnożyły i dofermentowały piwo bo był w nim jeszcze cukier. Dokładnie tak, ale oznacza to nieprawidłowo prowadzoną fermentacje burzliwą. Zanim zdecydujemy się na fermentację cichą, musimy sprawdzić Blg aby być pewnym, że piwo prawidłowo odfermentowało. Na cichej piwo może jeszcze dofermentować, ale nie więcej niż 0,5 do max 1 Blg, jeżeli odfermentuje więcej to ciągniemy burzliwą na cichej, bez sensu. Bogdan wydaje mi się że niekoniecznie jest tak jak piszesz. Jeśli na fermentacji burzliwej drożdże opadły z jakiegokolwiek powodu i nie fermentują już brzeczki, nie ma sensu wydłużać w nieskończoność burzliwej fermentacji. Edytowane 21 Sierpnia 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Są różne szkoły i różne doświadczenia, ja nigdy nie przeleję na cichą bez dobrego odfermentowania. Jeżeli burzliwa przeciąga się, a Blg jest wysokie to wprowadzam procedury naprawcze tj. zamieszanie fermentatora dla wzruszenia osadu drozdzowego, można lekko napowietrzyć, w ostateczności dodaję trochę wody z cukrem. Przeważnie powyższe pomaga, ale jeżeli nie to ponownie zadaję drożdże lub rezygnuję z cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Cześć Są różne szkoły i różne doświadczenia, ja nigdy nie przeleję na cichą bez dobrego odfermentowania. Jeżeli burzliwa przeciąga się, a Blg jest wysokie to wprowadzam procedury naprawcze tj. zamieszanie fermentatora dla wzruszenia osadu drozdzowego, można lekko napowietrzyć, w ostateczności dodaję trochę wody z cukrem. Przeważnie powyższe pomaga, ale jeżeli nie to ponownie zadaję drożdże lub rezygnuję z cichej. Ja właśnie preferuję zlanie na cichą z napowietrzaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 W sumie lepiej nie doprowadzać do problemów z odfermentowaniem, niż później kombinować co z tym zrobić. Od dawna nie miałem takich kłopotów, piszę o nich bo kiedyś mi się zdarzały, wypracowałem system zadawania drożdży i prowadzenia fermentacji eliminujący jakiekolwiek problemy. Smutny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się