peem Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 (edytowane) Zrobiłem 17 warek metodą BIAB. Wydajności nie liczyłem ale dla przykładu ostatnia warka: 5 kg pale ale, 0,25 karmelowego wyszło 23 litry brzeczki BLG 12,5. Worek mam uszyty z woalu. Jest on na tyle duży że po włożeniu do garnka 40 l przylega on do jego ścianek tak że zacier swobodnie sobie w nim pływa. Ponieważ grzeje na kuchence gazowej to na czas wyciągania worka garnek stawiam na podłodze przez co wyciąganie nie sprawia kłopotu. Worek przekładam do takiego sita z sokownika które zawieszam nad garnkiem po czym stawiam garnek z powrotem na gazie. Brzeczka się podgrzewa a ja przelewam worek z młótem gorącą wodą ok 10 l. Brzeczka może nie jest idealnie klarowna, ale nie jest też jakoś szczególnie mętna. Gotowe piwo jest jak dla mnie w miarę klarowne. Stosuje te metodę szczególnie ze względu na czas (ukłony w kierunku Mr Kasztan - "temat dla ojców"). Przy dobrej organizacji pracy od momentu pierwszego włączenia palnika do przelania schłodzonej brzeczki do fermentora i pomycia naczyń mija około 3,5 godziny. Daleki jestem o wychwalania tej metody. W przyszłości (jak dzieci podrosną?) na pewno spróbuje filtrować przez oplot. Puki co BIAB był i jest kompromisem dzięki któremu przeszedłem po 14 warkach z konserw na zacieranie. A i jeszcze jedno. moje worki z czasem rozciągają się na szwach. Obecnie zużywam drugi worek. Jeszcze jeden mam w zapasie. Zakupiłem za grosze woal który wystarczył mi na 3 worki (za grosze bo przesyłka była droższa niż towar). Mam to szczęście że szycie mam za przysłowiowe piwo. "Zużyty" worek używam od kilku warek do chmielenia. Jest on dużo większy od tradycyjnych siatek do chmielenia przez co chmiel pływa sobie swobodnie a chmielin w brzeczce jest znacznie mniej. Edytowane 17 Lipca 2015 przez peem Mr_Kasztan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 (edytowane) Może podzielisz się linkiem do "źródła" materiału? Bo mam kupioną firankę w jysku i czeka na szycie, ale bym się chciał upewnić, czy to podobny materiał i da radę. Kurka ta róznica w czasie zaczyna mnie zastanawiać i przeważa szalę na korzyść BIAB'a, będzie trzeba wreszcie spróbować. A i jak masz uszyte dno? jak poduszka, tylko zszyte, czy może wszyty okrąd, jak dno garnka? Edytowane 17 Lipca 2015 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peem Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Może podzielisz się linkiem do "źródła" materiału? Bo mam kupioną firankę w jysku i czeka na szycie, ale bym się chciał upewnić, czy to podobny materiał i da radę. Kurka ta róznica w czasie zaczyna mnie zastanawiać i przeważa szalę na korzyść BIAB'a, będzie trzeba wreszcie spróbować. A i jak masz uszyte dno? jak poduszka, tylko zszyte, czy może wszyty okrąd, jak dno garnka? Proszę bardzo: link Na dnie worka mam wszyty okrąg o średnicy dna garnka. camilos 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 A jakieś dodatkowe taśmy wzmacniające, czy wszystko trzyma się tylko na woalu i szwach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peem Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 A jakieś dodatkowe taśmy wzmacniające, czy wszystko trzyma się tylko na woalu i szwach? Nie mam żadnych taśm, przy szwach jest woal jest kilka razy złożony (nie znam się na krawiectwie i nie wiem jak to się fachowo nazywa) U góry mam uszyty taki malutki tunel w który włożony mam sznurek którym można zacisnąć worek. Worek mam tak dopasowany do garnka że na ciasno się zaciąga na garnek (na 1-szym zdjęciu to widać) Nie potrzeba mocować worka klipsami itp. camilos 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 dzięki, to już wiem wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 19 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2015 Może podzielisz się linkiem do "źródła" materiału? Proszę bardzo: link Na dnie worka mam wszyty okrąg o średnicy dna garnka. w tym linku jest opis,że prać w 40 st C Czy w wyższej temp zacierania wydzielają się z tego jakieś szkodliwe związki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 21 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 Mówicie że z firanki można taki worek zrobić? Chciałbym zacząć warzyć w worku nylonowym, to jednak znacznie przyspieszy proces oddzielania młóta od brzeczki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Ernest ja zamawiałem worek z ebaya z USA za pięć dolarów. Chyba ci się nie opłaci szyć skoro i tak tam mieszkasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Racja Pod jaką nazwą tego szukać na e-bay? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Przepraszam 7 dolców: http://www.ebay.co.uk/itm/131550266588 Ernest 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Przepraszam 7 dolców: http://www.ebay.co.uk/itm/131550266588 Czy w tym "czymś" można chmielić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Jeszcze mi nie przyszła paczka, ale nie widzę przeciwskazań. Po prostu zamiast BIAB będziesz miał HIAB (hop in a bag) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Jest on na tyle duży że po włożeniu do garnka 40 l przylega on do jego ścianek tak że zacier swobodnie sobie w nim pływa. Ponieważ grzeje na kuchence gazowej to na czas wyciągania worka garnek stawiam na podłodze przez co wyciąganie nie sprawia kłopotu. Worek przekładam do takiego sita z sokownika które zawieszam nad garnkiem po 1436589308850.jpg 1436590299653.jpg Nie przypala ci się ten worek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peem Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Jest on na tyle duży że po włożeniu do garnka 40 l przylega on do jego ścianek tak że zacier swobodnie sobie w nim pływa. Ponieważ grzeje na kuchence gazowej to na czas wyciągania worka garnek stawiam na podłodze przez co wyciąganie nie sprawia kłopotu. Worek przekładam do takiego sita z sokownika które zawieszam nad garnkiem po 1436589308850.jpg 1436590299653.jpg Nie przypala ci się ten worek? Nie przypalił mi sie do tej pory. Podczas podgrzewania mieszam. Z tego co zauważyłem worek nie przylega do dna a unosi się na wodze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Przeczytałem temat i dalej nie jestem pewien jaki materiał będzie najlepszy. Czy ktoś mógłby mi doradzić, czy na tej stronie jest coś wartego uwagi: http://www.wttechnologie.pl/worki-filtracyjne? Ewentualnie włókna do oddania do krawca: http://www.wttechnologie.pl/wlokniny-filtracyjne Żadna reklama po prostu mam niedaleko do firmy Chcę zacząć warzyć warki eksperymentalne (do 12 L) i myślę że BIAB nada się do tego idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Przez ostatnie 7 warek używam tego wynalazku (http://www.geterbrewed.ie/stainless-steel-false-bottom-for-peco-boiler/), worek gotowiec zakupiony w sklepie. Jak dotąd żadnych przypaleń, choć zdarza się że sito lekko przechyla się w trakcie gotowania (stopka tylko na środku plus wsparcie o mocowania kranika i grzałki dają nierówne podparcie), więc dodatkowo do kranika zamocowany hop stainer (https://www.thehomebrewcompany.ie/hop-strainer-p-83.html). Wszystko działa rewelacyjnie. Wczorajsza warka IPA all grain kit wg receptury miała dać 23l piwa o startowym blg 11 (145 SG). Do fermentatora poszło 25l o gęstości 13 blg (155SG), nie rozcieńczałem bardziej, bo fermentator na 27l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peem Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Czy ktoś może jest zorientowany czy w Polsce mógłbym nabyć coś takiego co za oceanem nazywają Turkey frying basket? Wygląda to tak: link Jest tego trochę na ebay ale nie wysyłają do Polski. Chciałbym nieco uskutecznić BIAB. Obecnie korzystam z wkładu do sokownika ale jest on jednak trochę za mały, szczególnie przy większym zasypie. Poza tym taki większy koszyk mógłbym włożyć na całe zacieranie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 23 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Sprawdz jeszcze na (niemieckim) amazonie. Tylko ze ceny to ok. 400- 500pln. Sam ocenisz czy warto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 24 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Woal poljestrowy jest PET i jest najlepszy. mirogster 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keyno Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Kupiłem woal na Allegro i zrobię z niego worek. Mam pytanie - czy również chmielicie w takim worku? Wiadomo, wyższe temperatury niż przy zacieraniu, a nie wiem, jak taki materiał się przy nich zachowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 (edytowane) Tak, mozesz. Duzo ludzi uzywaja hop sock od woal jak to: http://www.brewinabag.com/collections/frontpage/products/hop-sock-3-x-23 Może nie jest najzdrowszy, ale nie mam problemu uzywac. Edytowane 29 Listopada 2015 przez BretBeermann Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keyno Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Dzięki. Pisząc, że nie jest najzdrowszy, masz na myśli, że pod wpływem temperatury jakieś substancje z tego materiału mogę przejść do brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Nie jest informacji. Prawdopodobne jest zdrowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Gdzieś czytałem, że zaczyna się robić niewesoło powyżej 150C, ale poniżej wszystko jest jak najbardziej ok. Ja tam chmiele w swoim worku i żadnych posmaków worka w gotowym piwie nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się