yemu Opublikowano 22 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 Witam, bawiąc się BeerSmithem zauważyłem, że na prognozowany poziom nachmielenia (IBU) bezpośredni wpływ ma objętość brzeczki, w której gotowany jest chmiel. Czyli ta sama ilość chmielu przy większej objętości daje większe nachmielenie. Czy rzeczywiście tak jest, czy to jakiś dziwny bug w programie? Pozdrawiam y Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 22 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 Witam,bawiąc się BeerSmithem zauważyłem, że na prognozowany poziom nachmielenia (IBU) bezpośredni wpływ ma objętość brzeczki, w której gotowany jest chmiel. Czyli ta sama ilość chmielu przy większej objętości daje większe nachmielenie. Czy rzeczywiście tak jest, czy to jakiś dziwny bug w programie? Pozdrawiam y Powinno dawać mniejsze, także raczej bug. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 bawiąc się BeerSmithem zauważyłem, że na prognozowany poziom nachmielenia (IBU) bezpośredni wpływ ma objętość brzeczki, w której gotowany jest chmiel. Czyli ta sama ilość chmielu przy większej objętości daje większe nachmielenie. Czy rzeczywiście tak jest, czy to jakiś dziwny bug w programie? To zależy co masz na myśli, jeżeli większą objętość do gotowania, przy tej samej objętości końcowej (większe odparowanie) to tak, ma prawo tak być - w rzadszej brzeczce chmiel się lepiej rozpuszcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 22 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 ok, czyli widzę, że się nie zgadzacie w opiniach, albo ja czegoś nie rozumiem :-) chodzi mi tylko o to, że jeśli ustawię sobie, że gotuję 10L przy objętości warki np. 20L (ze względu na to, że nie mam większego gara po gotowaniu zamierzam uzupełnić wodą mineralną), to mam prognozowane większe nachmielenie, niż przy gotowaniu 5L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 ok, czyli widzę, że się nie zgadzacie w opiniach, albo ja czegoś nie rozumiem :-)chodzi mi tylko o to, że jeśli ustawię sobie, że gotuję 10L przy objętości warki np. 20L (ze względu na to, że nie mam większego gara po gotowaniu zamierzam uzupełnić wodą mineralną), to mam prognozowane większe nachmielenie, niż przy gotowaniu 5L. Tak, to jest prawidłowe zjawisko. 10L przyjmie więcej goryczki niż 5L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Sytuacja jakby podobna. Planuje robić warki 22l o Blg wyższym o około 1-1,5°Blg i: - otrzymaną brzeczkę np. o 13-13,5°Blg rozcieńczać do 12°Blg - w tym przypadku dodawałbym około 2-2,5l wody. - w BS2 wprowadzam sobie już recepturę, która zakłada wyższy Blg więc mam policzone IBU przy tej wyższej gęstości. Ale jak się ma owe rozcieńczanie brzeczki do wyliczonego IBU ? Co się dzieje wtedy z poziomem goryczki ? Mniemam, że spada ale ile? Czy można jakoś matematycznie to obliczyć aby wiedzieć jak dokonań korekty nachmielenia ? Zdaje sobie sprawę, że pewnie to marginalny problem, widzę że wielu z Was dolewa wodę aby zmniejszyć gęstość, ale chciałem zrozumieć "proces" i "zasadę" co się dzieję w takim przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 (edytowane) Znalazłem odpowiedź w tym artykule. http://byo.com/compo...lume-techniques Dokładnie w tym fragmencie tekstu: To completely master high-gravity brewing calculations, all you need to know is one simple formula: C1V1 = C2V2 where C is concentration and V is volume. The subscripts refer to the initial strong beer and resulting blended beer. For calculating gravity, use “gravity points” — the decimal portion of specific gravity as an integer. For example, a specific gravity of 1.045 equals 45 “gravity points.” If you had 5 gallons (19 L) of wort at a specific gravity of 1.064, what would the gravity become if you diluted it to 7 gallons (26 L)? Substituting the values into the equation, we get 64(5) = X(7). Solving for X, we get 64(5)/7 = 45.7, or a specific gravity of almost 1.046. You can also use degrees Plato for these calculations. You can use IBUs and SRM values as a concentration © in these equations for calculating bitterness and color values. For example, if your 5-gallon (19-L) batch of beer had 50 IBUs, the equation 50(5) = X (7) would give you the resulting IBUs in your 7-gallon (26-L) final beer. (It would be 35.7 IBUs.) Using brewing software, such as ProMash, you can calculate your OG, IBUs and SRM for your strong beer. Then, you can calculate the values for the diluted beer using the “CV” formula. This way, the influence of wort gravity on bitterness will be taken into consideration. Dla mojego przykładu (i IBU 30) rozcieńczenie brzeczki 2,75 litrami wody (z 13,5°Blg do 12°Blg) spowoduje zmniejszenie IBU do wartości 26,6. Edytowane 19 Lipca 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się