coder Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Mój lambik: Warka #91 - Lambicus Piatzii Piwo w stylu Lambic Przewidywane OG: 13.1 Blg, FG: 1.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 75% IBU ~5 Kolor 7 EBC skład: weyermann pils 3.10 kg płatki pszenne 2.20 kg zacieranie 40* - 15' 50* - 15' 66*->64* - 45' 71->70* - 30' ->76* wysładzanie wodą 90* (!) gotowanie 90' lubelski '06 gr. postarzony w piekarniku i przewietrzony ~0.5% a-k 85 g 90' drożdże S-33 do głównej fermentacji Wyeast Lambic Blend do fermentacji cichej zgoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Bardzo proszę laureatów o dane receptur do wpisania na wiki. Jeżeli ktoś ma ochotę to można również samemu wpisać, w pomocy jest opisane jak używać szablonów. Cieszę się bardzo, że pomożesz mi wpisywaniu receptur, coś ostatnimi czasy nie mogłem znależć na to czasu/ochoty. Mój lambik jest w moim wątku, ale myślę że nie ma sensu go wpisywać bo on nie za bardzo stylowy i nie za rewelacyjny jak na piwo które warto kopiować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwiazkowiec Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Mój Belgian Blond Ale Warka #74, warzone 23.07.2011, 15,3 BLG skład: pilzneński 3,6 kg pszeniczny 0,7 wiedeński 0,5 biscuit 0,2 miód od teścia 0,3 kg (tzw. tajny składnik) zacieranie (w 14l wody T=61*) 57* - 10' 62* - 35' 72* - 20' -> mash out wysładzanie 7,5L + 5,5L Gotowanie 70 minut Chmielenie Hallertauer Tradition 6,5% 10g (60') Marynka 8,2% 10g (60') East Kent Golding 4,0% 7g (25') Challneger 7,0% 7g (25') Saaz 4,4% 7g (25') zadane gęstwą Weast 3522 (Belgian Ardennes) Fermentacja burzliwa 7 dni, T=21* Fermentacja cicha 15 dni, T=19* (BLG końcowe 2,5) Rozlew 175g glukozy na 20L Pozdrawiam, zgoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Mój Belgian Blond Ale Warka #74, warzone 23.07.2011, 15,3 BLG Dziękuję, wpisane na wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Mój lambik: Warka #91 - Lambicus Piatzii Dziękuję, receptura wpisana na wiki. Bardzo proszę o uzupełnienie na stronie danych na temat fermentacji, rozlewu i czasu leżakowania przed konkursem. W interesujących miejscach pozostawiłem zera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się