Makaron Opublikowano 10 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 Moim zdaniem to kwestia drożdży. Może nie były zbyt dobrze przechowywane a do tego, nie uwodniłeś ich, przez co zmniejszyłeś ilość żywych i zdrowych. Drożdże to leniwe bestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 10 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 Właśnie dziwne, że stało się to przy 2 warkach na tych samych drożdżach z tego samego sortu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 To ciemne w dalszym ciągu nie jest przegazowane? Jeżeli tak, to się powtórzę: sprawdź termometr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 S-33 to nie są jakieś żarłoczne szatany. Szybko kończą robotę. A termometr warto sprawdzić tak czy inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 10 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 ciemne sprawdzalem tydzien temu. Bylo ok. Termometr kupilem nowy, elektroniczny. Sprawdzilem ze spirytusowym. roznia sie o ok. 1,5 st C. Nastepny test ciemnego w weekend. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 11 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 Przelałem kolscha na cichą ,do balonu wczoraj wieczorkiem. Dzisiaj poszedłem sprawdzić jak się miewa i stwierdziłem dosyć spore uwalnianie się CO2. W rurce cały czas bulka. Czyżby resztki drożdży zabrały się jeszcze do pracy??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 Może się ogrzało i stąd gaz, dałeś do cieplejszego otoczenia ? A może po prostu jeszcze powoli fermentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 11 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 Ostatnią dobę przed zlaniem na cichą przeniosłem do 20 st. Cicha odbywa się w 17 st. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 25 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 I wracam jak bumerang do wątku z drożdżami S-33. Powtórzyłem warkę z początku tego wątku (ciemne i słodkie) nieznacznie tylko modyfikując recepturę ale używając podobnego schematu zacierania i drożdży S-33. Jak i w poprzednich warkach. Szybki start wysoka piana i szybki koniec. Tym razem 12,5blg i po 2 dniach 5 blg. Oznaki konca burzliwej. Reszta wniosków z obserwacji za kilka dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewall Opublikowano 25 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 Nie wiem co jest na rzeczy ale mam podobny problem s 33 ,dwie ostanie warki miały podobny przebieg jak u ciebie szybki start i szybki koniec .Postanowiłem zrobić test warka 40 L podzieliłem na pół jedną zaszczepiłem s 33 a drugą Wyeast 2278 . Finał był taki s 33 szybki start i szybki koniec 5,5 blg i a ani drgnie a wyeast powoli systematycznie do 2,5 blg. Ten post to tak w ramach pocieszenia że nie jesteś osamotniony w walce z s33. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosolis Opublikowano 25 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 Dzięki. Dla mnie ta informacja jest bardzo cenna. Zaniepokoiło mnie, że mój ostatni Alt Bier na S-33, po burzliwej też zatrzymał się na 5o Blg. Ale jeżeli to normalne, to doradźcie proszę, jaką ilością glukozy go "gazować", aby nie był to mój ostatni post. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 25 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 Warka #4 Ciemne Wyszło 18 ltr , zadałem jakieś 0,8 ltr syropu ze 120 gr cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewall Opublikowano 25 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 NIe napisałem że to normalne ,poprostu miałem podobny problem . Miłego wieczoru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Nie wiem co jest na rzeczy ale mam podobny problem s 33 ,dwie ostanie warki miały podobny przebieg jak u ciebie szybki start i szybki koniec .Postanowiłem zrobić test warka 40 L podzieliłem na pół jedną zaszczepiłem s 33 a drugą Wyeast 2278 . Finał był taki s 33 szybki start i szybki koniec 5,5 blg i a ani drgnie a wyeast powoli systematycznie do 2,5 blg. Ten post to tak w ramach pocieszenia że nie jesteś osamotniony w walce z s33. Mam identyczną historię z S33 - 3 dni fermentacji i stop na poziomie 5 blg. Dwie warki tak zadziałały. Dwa tygodnie na cichej nic nie zmieniły... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacmann Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Miałem to samo z ostatnim Alt Bier z s 33. Z 12 blg po tygodniu zjechało do 5 blg. Po 2 tygodniach cichej zeszło do 4 blg. Do tego piwo wygląda jak brązowa breja. Mimo 2 tygodni cichej i tygodnia w butelkach jest zupełnie nieprzejrzyste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 26 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 To coś nie tak skoro ci się nie klaruje. Smak sprawdzałeś? Czytałem trochę na temat S-33 i one tak po prostu mają, teraz potwierdzam to na swoim przykładzie . Dzisiaj sprawdziłem ponownie i nadal 5,5 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 spokojnie, za 2 miesiące mu się wyklaruje,no chyba ,ze faktycznie jakaś infekcja,a czy się przegazuje nie mam pojęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacmann Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 W smaku niby oki ale małe doświadczenie mam trochę i może czegoś nie czuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 26 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Ja do pierwszego od którego zacząłem ten wątek też miałem wiele wątpliwości. Po 3 miesiącach (kiedy to już zostały mi 3 butelki) piwo było (jak to mówi Anusiak) "... zajebiste..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosolis Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Wszystko fajnie, ale nadal nie wiem jak dużo zastosować glukozy . P.S. Potwierdzam także duże zmętnienie. Po filtracji perfekt, po chmieleniu przyzwoicie, po burzliwej - męty. W smaku super. Czekam. Co robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 (edytowane) Wszystko fajnie, ale nadal nie wiem jak dużo zastosować glukozy . P.S. Potwierdzam także duże zmętnienie. Po filtracji perfekt, po chmieleniu przyzwoicie, po burzliwej - męty. W smaku super. Czekam. Co robić? Męty po burzliwej to nie grzech. Przelej tego Alta na cichą fermentację. A do obliczania ilości środka do refermentacji ja używam http://hbd.org/cgi-b...pator/recipator i bardzo sobie chwalę. Edytowane 26 Marca 2012 przez Srecky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 31 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 (edytowane) Wczoraj po 10 dniach od zadania drożdży przelałem ciemne na cichą. Blg jak się spodziewałem zeszło tylko o 0,5 stopnia czyli zostało 5 blg. Piwko ma wyczuwalną słodycz jest dość treściwe i smak pozostaje na długo w ustach. Gęstwę zużyłem do eksperymentalnego piwka robionego bez oprzerw o wysokim blg=14. Ciekawe do ilu tutaj drożdże dojedzą Edytowane 31 Marca 2012 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosolis Opublikowano 31 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Męty po burzliwej to nie grzech. Przelej tego Alta na cichą fermentację. A do obliczania ilości środka do refermentacji ja używam http://hbd.org/cgi-b...pator/recipator i bardzo sobie chwalę. Dzięki. Tak zrobiłem. Po 10 dniach zeszło do 4,5 Blg. Niestety, niewątpliwie dobrego programu użyć nie potrafię, gdyż po ingliszu ja nie ponimaju. Ostatecznie użyłem 120 g glukozy, przeżegnałem się i zabutelkowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 31 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Dzięki. Tak zrobiłem. Po 10 dniach zeszło do 4,5 Blg. Niestety, niewątpliwie dobrego programu użyć nie potrafię, gdyż po ingliszu ja nie ponimaju. Ostatecznie użyłem 120 g glukozy, przeżegnałem się i zabutelkowałem. Jeśli na 20L to powinno być wszystko OK moim zdaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 31 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Dzięki. Tak zrobiłem. Po 10 dniach zeszło do 4,5 Blg. Niestety, niewątpliwie dobrego programu użyć nie potrafię, gdyż po ingliszu ja nie ponimaju. Ostatecznie użyłem 120 g glukozy, przeżegnałem się i zabutelkowałem. Kalkulator rezerwy brzeczki do refermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się