mcpol1 Opublikowano 9 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 Ciemne słodkie i słodowe Zasyp: 2 kg Pilzneński 1,8 kg Monachijski jasny 0,4 kg Carahell 0,2 Carafa special typII Zacieranie: Wsypanie słodów do 58C ustabilizowanie temperatury na 52C i od razu podgrzewanie do 63C. Przerwa 10 minut i dolanie wrzątku by podbić temperaturę do 71-73 ? przerwa 50 minut. Podgrzanie do 78C i przerwa 5 do 10minut. Drożdże: S-33 Chmiel: 60 min ? Marynka 20g 20 min ? Lubelski 20g Wysładzanie z efektem 23 ltr / blg 11* Do fermentacji 19 ltr / 13* blg Jak w temacie od 3 dni 6,5 blg. Miało być słodkie ale nie jest a blg stoi od 3 dni? Drożdże padły? przelewać na cichą czy butelkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 9 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 Trochę dużo. Dziwne dla mnie, że piwo mające 7 BLG nie jest słodkie coś tu nie gra... Ja bym na pewno nie butelkował jeszcze dopóki się nie upewnisz, że fermentacja się zatrzymała. Czy piwo jest klarowne? Jak tam twój cukromierz? Może tu leży problem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 pobierz próbkę (100-200 ml) i dodaj 10 g drożdży piekarnianych i zobacz czy przefermentują dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 Zlej na cichą , trochę odlej do słoika i zadaj drożdżami piekarniczymi. Będziesz wiedział czy odfermentują głębiej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 9 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 nie wiem czy to jest wazne ale jest przy probie smakowej troszkę już musujące. Myję gąsiora i przelewam na cichą. Słodycz to ono straciło już po 3 dniu fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 9 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 pobierz próbkę (100-200 ml) i dodaj 10 g drożdży piekarnianych i zobacz czy przefermentują dalej. Po jakim czasie powinny drozdze w takiej probce wystartowac/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 może daj 5 nie 10 i tak powinno wystarczyć. Za 2-3 dni powinieneś mieć wynik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 9 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 ,,, i dolanie wrzątku by podbić temperaturę do 71-73 ? przerwa 50 minut. Problem leży tutaj, prawdopodobnie zabiłeś enzymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 9 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 Dzięki za rady. zastosuję się ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 9 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 zrób próbę jodową, dla pewności czy po tym wrzątku miało jeszcze co rozkładać skrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 9 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 ' date=',, i dolanie wrzątku by podbić temperaturę do 71-73 ? przerwa 50 minut.[/quote']Problem leży tutaj, prawdopodobnie zabiłeś enzymy. Przecież enzymy giną powyżej 75C czyż nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 Przecież enzymy giną powyżej 75C czyż nie? tak, ale dodając wrzątku są miejsca w których jest powyżej 80C. Jeśli się wlewa wrzątek za szybko lub za wolno miesza robią się strefy przegrzania gdzie mogą się ścinać enzymy. Aczkolwiek teraz to i tak już po ptakach Zwykle u nas ślimacząca się fermentacja wynika ze słabej kondycji drożdży, za małego napowietrzenia, lub dużej ilości osadów po gotowaniu które oblepiają drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 9 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 Wydaje mi się że wlewałem dość równo. Napowietrzona brzeczka była dość intensywnie. Próba jodowa też wyszła dobrze. Przelałem właśnie na cichą do balonu zobaczę za tydzień. Jak nie zejdzie to cóż. Nie wyleję swej dziecinki w kanał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 9 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 nie wiem czy to jest wazne ale jest przy probie smakowej troszkę już musujące. Nie napisałeś czym mierzysz, ale jeśli to areometr, błąd pomiaru mogą powodować osadzające się na nim pęcherzyki CO2 - skoro stwierdziłeś 'musowanie'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 9 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 robiłem jeszcze jedną próbę przed zlaniem na cichą i odstawiłem balingometr w próbówce z piwkiem na jakieś 30 min. wyszło 6 blg. tak czy siak wysoko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 9 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 Zakręć areometrem w menzurce dość intensywnie kilka razy. Pozwoli to oderwać się pęcherzykom powietrza od jego powierzchni i błąd pomiaru wyeliminować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 Moim zdaniem, to kwestia oczekiwań. Jeżeli spodziewasz się słodkości na poziomie fortuna - ciemne, to zapomnij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 9 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 (edytowane) Nie bój nic - 10' w 63' °C to jest troszkę mało, piwo ewidentnie na słodko (nie przejmuj, że teraz na słodkie nie smakuje). Moje IRA zeszło z 12,5 do 5,5 (90' w 68-66,5°C) i trudno - cza było zabutelkować, bo nic nie chciało więcej dofermentować. Dodatkowo drożdże S-33 na pewno zrobią mętny, małodofermentowany żur. Teraz, po 2 m-cach nagazowało się aż nadto (do kufla się nie mieści na 1 raz), maltodekstryny na zatrważającym poziomie, ale granatów albo wybuchających przy otwieraniu pułapek nie zarejestrowano Ogólnie nie ma się czym chwalić Jeśli przez 2-3 dni °Blg się nie zmieni - butelkuj, tylko nie dawaj zbyt dużo cukru (czy czego tam...) Aha - zawsze warto przelać na cichą, drożdże się rozmieszują Choćby na kilka dni. Edytowane 9 Września 2011 przez pavulonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 10 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2011 No przelalem na cicha. Troche gazu przez zrurke poszlo, ale to na krotka chwile. Postoi kilka dni i sprawdze blg, jak bedzie zatrzymana fermentacja to i tak butelkuje. Co do slodkosci to zastosuje slodzik. Chyba innego wyjscia nie mam. Zrobie tak pol na pol coby nie popsuc calosci. Nie wiem jeszcze tylko ile tego slodzika na litr.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 10 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2011 Musisz eksperymentować. Do 10 butelek daj po jednej tabletce do kolejnych 10 może połówkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 10 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2011 rozpuść w butelce po piwie wypełnionej wodą, jak chcesz REALLY eksperyment to dodaj słodzik do jakiegoś harnasia czy innego "syfu" którego nie będzie szkoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 10 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2011 Oooo to tez dobry pomysl. Jakies ciemne musze dorwac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 11 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2011 Potrzymaj na cichej około miesiąca, ja tak zrobiłem i blg zeszło prawidłowo, tak jak pokazywała próba drożdżowa. S-33 tak po prostu mają. Najlepiej gdybyś do piwa nie zaglądał, a najlepiej zapomniał. To działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 12 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 Powiem tak. Chyba burzliwą przeniosędo balonów. Trochę kijowo się zlewa ale za to wszystko widać nie trzeba otwierać. Później i tak na cichą do fermentatora. z końcówką do zlewania znad osadu na kraniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 Pomyśl o myciu po burzliwej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się