Skocz do zawartości

Browar Polter wystartował


polter

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się w jaki sposób chmielić na zimno? Wsypać granulat luzem czy w jakiejś "skarpecie"? Przez ile dni trzymać na cichej z chmielem aby złapało aromat?

Granulat możesz luzem, możesz i w "skarpecie".

Przy moim AIPA się też nie mogłem zdecydować i w końcu jeden chmiel dałem w siateczce, drugi luzem, a trzeci (szyszki) - w siateczce i obciążony kulkami szklanymi.

Trzymaj z chmielem przynajmniej tydzień.

 

;) Morda mi się śmieje gdy tak patrzę na swój browar, ponieważ:

na burzliwej 2szt - 45l

na cichej 4szt - ca. 85l

jest dobrze ;)

Hehe, tak... to fajny widok jest. ;) Ale pomyśl sobie ile teraz butelek będziesz musiał przygotować żeby to wszystko zabutelkować. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mniej więcej 260 szt - ja bym już zaczynał mycie :)

Te 120-130l to trochę w czasie będzie rozłożone więc na razie patrzę na to spokojnie.

Dzisiaj właśnie w butelki trafiła Warka #9 Pszeniczne FG:1,007 dodatek 160g cukru na 21l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dopiero teraz zdołałem przeczytać twoje zapiski piwowarskie, faktycznie ładnie się rozkręciłeś i poważnie do tego podszedłeś, fajnie ze powiększa się grono gostyńskich piwowarów. Widzę, że problemy i byki Ciebie również nie omijają, a juz myslałem ze ja jestem jakis lewy ale to chyba normalka na poczatku :). Mam nadzieje, że jak najszybciej uporam się z problemami, dokupię troche wiader i dogonie Cie z warkami (widok magazynu browaru też cieszy i motywuje mnie najbardziej) i też nawiążemy współprace wymienną :beer:

Edytowane przez toldo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18.11.11

No i nadszedł czas aby uwarzyć

Warka #13 "Kolonialne" w stylu Koelsch

 

Padło na Koelsch'a bo bardzo wszystkim smakuje pomimo młodego wieku ;) Wobec poważnych obaw, że nie dane będzie mu raczej leżakowanie trzeba nadrobić ubytki.

Kolejnym sposobem na delikatne zwiększenie ilości piwa jest próba warzenia warek 23-25l. I tak też jest przygotowany zasyp na tę warkę

 

Surowce:

- słód pilzneński - 3,6kg

- słód monachijski I - 0,8kg

- słód pszeniczny - 0,6kg

- chmiel Hallertau Spalt Select granulat 6,4% - 60g

- drożdże Safbrew S-33

 

Zacieranie

Słody wsypane do 12l wody w temperaturze 45°C

50 min powolnego grzania do temp. ok 66°C + 4l wody - przerwa 30min

temp. 70°C - + 2 l wody 15 min

temp. 78°C -10min mash out

 

Wysładzanie

17l wody o temp. 75-77°C, do końcowej objętości ok. 29l

 

Chmielenie

Gotowanie 70 min

35g - 50min

25g - 10min

 

Jak na 13 warkę szło w miarę spokojnie, chociaż bardzo wolno. Nowa kuchenka gazowa nie wniosła do warzelni niestety większej mocy. Trzeba bezwzględnie zakupić grzałkę aby przyspieszć zagotowanie brzeczki.

Pierwszy "problem" pojawił się przy zlewaniu brzeczki do fermentora. Okazało się, że wyszło 24l ale o gęstości ... SG 1,056, czyli prawie 14°Blg

I będzie trzeba to rozlać na dwa pojemniki i rozcieńczyć 4l wody. Ale od przybytku ponoć głowa nie boli. Pierwszy raz zdarzyło mi się osiągnąć taką wydajność.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dobrze, że masz taka wydajność. W rozcieńczaniu wodą nie ma nic złego. Sam kiedyś zastanawiałem się czy rozcieńczać czy nie. Na pewno nie poczujesz, że piwo jest wodniste ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grzechem byłoby narzekanie, że mi się wydajność poprawiła ;)

 

Zapowiada się weekend stachanowca

Warka #6 Oktoberfest zabutelkowana w końcu z dodatkiem 110g cukru na 20l. FG 1,012

W kociołku zaciera się IRA, tylko jeszcze trzeba zlać IPA na cichą

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i tak jak zapowiadałem Warka #12 a'laIPA zlana na cichą z dodatkiem 20g chmielu Fuggles. Nie wiem tylko czy nie narobiłem bałaganu, bo po przelaniu drożdże zaczęły ponownie pracować i cały chmiel pływa w postaci kożucha. Wydawało mi się, że już po burzliwej. Być może teraz po przeniesieniu do cieplejszego pomieszczenia drożdże ponownie ruszyły. Wcześniej stało w temp. 15-16°C

 

Jeśli chodzi o warkę #13 to jednak po dolaniu wody pozostawiłem wszystko w jednym fermentorze (ok27,5-28l). Aby zapobiec wędrówkom drożdży, pierwszą dobę brzeczka fermentowała na zewnątrz w temperaturze otoczenia. Pomimo tego, że termometr na fermentorze zszedł ostatecznie do temp. ok 8-9°C drożdże S-33 cały czas nieźle funkcjonowały. Teraz trafiły już w 15°C i mam nadzieję, że zanim dobiją do tej temperatury to już odechce im się spacerów.

 

W nocy powstała też kolejna warka czyli "piwo stachanowca" ale opiszę je jak pozbieram notatki :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie sprawdzałem w trakcie burzliwej, bo nie lubię specjalnie grzebać w fermentorach. W trakcie przelewania na cichą miało ok. 5°Blg przy początkowym na poziomie 17°Blg. Podejrzewałem, że to może być zbyt małe odfermentowanie. Obecnie widać już, że fermentacja po 24h po przelaniu na cichą powoli ustaje. To moje pierwsze chmielenie na zimno więc nie wiem czy chmiel (granulat) powinien opaść na dno czy pływać po powierzchni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19.11.11

Warka # 14 "Piwo stachanowca" w stylu IRA

 

Surowce

- słód pale ale - 2,3kg

- słód monachijski I - 1,0kg

- słód pilzneński - 1,0kg

- słód Carared - 0,7kg

- słód Carafa I - 0,1kg /zamiast palonego jęczmienia, który wziął się i wyszedł w międzyczasie z magazynu/

 

- chmiel Lubelski 3,9% (granulat)- 70g

 

Zacieranie

Słody (bez Carafa I) wsypane do 18l wody o temp. 72°C

67-64°C - 60min

72°C - 10 min

77°C dodanie słodu Carafa I - 10 min mash out

 

Wysładzanie

18l wody temp 75-70°C, do końcowej objętości ok 30l ekstrakt ok 11°Blg

 

Chmielenie

Gotowanie 60min

55min - 30g

30min - 40g

 

Wyszło 26,5l SG: 1,050

Wg BeerSmith: IBU - 22, EBC - 26

 

Grzałkę rzeczywiście muszę dokupić. Próbowałem w sobotę ale w dobie czajników elektrycznych okazało się, że nigdzie nie można dostać takiego wynalazku. Muszę odwiedzić jakiś sklep elektryczny.

Czy ktoś mógłby zasugerować moc grzałki do wsparcia palnika gazowego (niby 2,4kW wg producenta kuchenki) przy gotowaniu tak do 28l. Myślę o takiej 2kW. A może wystarczy słabsza?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grzałkę rzeczywiście muszę dokupić. Próbowałem w sobotę ale w dobie czajników elektrycznych okazało się, że nigdzie nie można dostać takiego wynalazku. Muszę odwiedzić jakiś sklep elektryczny.

Ja też się oszukałem tego jak głupi, znalazłem w małym sklepie typu "Gosposia", ewentualnie pytaj w turystycznych sklepach.

 

Ja kupiłem 1kW i się sprawdza, aczkolwiek chciałem coś w okolicy 1,4kW i teraz widzę, że taka byłaby idealna, niestety z większych mieli tylko 2kW a to uważałem za aż nadto (tą co kupiłem dogrzewam kociołek 1,8kW).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26.11.11

Warka # 15 "Kozioł w pszenicy" w stylu Weizenbock

 

Surowce

- słód pszeniczny jasny - 3,1kg

- słód monachijski I - 1,2kg

- słód pilzneński - 1,2kg

- słód Caramunich II - 0,3kg

- słód Carawheat - 0,2kg

- słód pszeniczny czekoladowy - 0,05kg

 

- chmiel Marynka 8,4% (granulat)- 15g

- chmiel Hallertauer Tradition 5,4% (granulat) - 15g

 

- drożdże Safbrew WB-06

 

Zacieranie

11l wody temp. 48°C wsypany słód pszeniczny

43°C - 30min

50°C dodanie 8l wody i pozostałych słodów /bez czekoladowego/ - 15min

63°C - 35min

72°C - 35min

dodanie słodu czekoladowego

77°C - 10 min mash out

 

Wysładzanie

15l wody temp 75-70°C, do końcowej objętości 28l ekstrakt ok 14°Blg. Wyjątkowo topornie szło tym razem wysładzanie.

 

Chmielenie

Gotowanie 70min

- Marynka 15g - 60min

- Hallertauer Tradition 15g - 30min

Tym razem grzałka nie miała specjalnie możliwości wykazania się, bo zanim wysłodziłem kolejną porcję to poprzednia już się w garze prawie gotowała. 1,4kW bardzo ładnie się spisuje. Chyba dokupię sobie do niej jakiś regulator mocy, aby można było wspomagać gotowanie również mniejszą mocą.

 

Wyszło 22l SG: 1,070

Wg BeerSmith: IBU - 22, EBC - 28

 

danol148 dzięki dobry człowieku. Muszę zamówić zwykłą Grifo bo wg CP nie wiadomo czy wersja HD pojawi się do końca roku. Gdyby nie doszła do końca tygodnia to będę pukał do twoich drzwi :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O widzisz, regulator mocy, dobry pomysł. Ostatnio grzałki nie używałem bo brzeczka by mi momentami wykipiała a nie mogłem nadzorować gotowania cały czas i zastanawiałem się jak to rozwiązać. Gorzej bo jak patrze teraz po necie to takie regulatory (gotowe, dla urządzeń powyżej 1000W) dość sporo kosztują - 70-100zł.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #8 Dortmunder trafiła do butelek ze 120g cukru/20l FG: 1,010

Warka #14 Stachanowiec poszła w końcu na cichą, gęstość 1,012

Zaczyna się ciasno robić z ilością fermentorów. Dobrze, że Mateusz akcję prowadzi, bo za chwilę zostaną mi jedynie 5l balony

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

02.12.11

Warka # 16 "Cypisek" w stylu Bohemian Pilsner

 

Surowce

- słód Bohemian Pilsner Weyermann- 4,1kg

- słód monachijski I - 0,5kg

- słód Carapils - 0,4kg

 

- chmiel Marynka 7,8% (granulat)- 35g

- chmiel Saaz 3,1% (granulat) - 50g

 

- woda 25l demi + 10l AquaŻywiec

 

 

Zacieranie

17,5l wody temp. 53°C zasyp słodów

 

50°C - 20min

63°C - 30min

72°C - 35min

77°C - 10 min mash out

 

Wysładzanie

17l wody temp 75-70°C, do końcowej objętości 29l ekstrakt ok 11,5°Blg.

 

Chmielenie

Gotowanie 70min

- Marynka 35g - 60min

- Saaz 30g - 20min

- Saaz 20g - 2min

 

 

Do fermentora trafiło po rozcieńczeniu 25l brzeczki SG: 1,050. Zadane gęstwą Bohemian Lager (dzięki danol148)

Wg BeerSmith: IBU - 38, EBC - ~ 8

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.