Stasiek Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Zastanawiam się w jaki sposób chmielić na zimno? Wsypać granulat luzem czy w jakiejś "skarpecie"? Przez ile dni trzymać na cichej z chmielem aby złapało aromat? Granulat możesz luzem, możesz i w "skarpecie". Przy moim AIPA się też nie mogłem zdecydować i w końcu jeden chmiel dałem w siateczce, drugi luzem, a trzeci (szyszki) - w siateczce i obciążony kulkami szklanymi. Trzymaj z chmielem przynajmniej tydzień. Morda mi się śmieje gdy tak patrzę na swój browar, ponieważ:na burzliwej 2szt - 45l na cichej 4szt - ca. 85l jest dobrze Hehe, tak... to fajny widok jest. Ale pomyśl sobie ile teraz butelek będziesz musiał przygotować żeby to wszystko zabutelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Hehe, tak... to fajny widok jest. Ale pomyśl sobie ile teraz butelek będziesz musiał przygotować żeby to wszystko zabutelkować. Wiesz jak człowieka pocieszyć ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Mniej więcej 260 szt - ja bym już zaczynał mycie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 15 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Mniej więcej 260 szt - ja bym już zaczynał mycie Te 120-130l to trochę w czasie będzie rozłożone więc na razie patrzę na to spokojnie. Dzisiaj właśnie w butelki trafiła Warka #9 Pszeniczne FG:1,007 dodatek 160g cukru na 21l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 (edytowane) Dopiero teraz zdołałem przeczytać twoje zapiski piwowarskie, faktycznie ładnie się rozkręciłeś i poważnie do tego podszedłeś, fajnie ze powiększa się grono gostyńskich piwowarów. Widzę, że problemy i byki Ciebie również nie omijają, a juz myslałem ze ja jestem jakis lewy ale to chyba normalka na poczatku . Mam nadzieje, że jak najszybciej uporam się z problemami, dokupię troche wiader i dogonie Cie z warkami (widok magazynu browaru też cieszy i motywuje mnie najbardziej) i też nawiążemy współprace wymienną Edytowane 16 Listopada 2011 przez toldo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 16 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Nic tak nie motywuje jak lokalna konkurencja Zawsze to więcej piwek do degustacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 18.11.11 No i nadszedł czas aby uwarzyć Warka #13 "Kolonialne" w stylu Koelsch Padło na Koelsch'a bo bardzo wszystkim smakuje pomimo młodego wieku Wobec poważnych obaw, że nie dane będzie mu raczej leżakowanie trzeba nadrobić ubytki. Kolejnym sposobem na delikatne zwiększenie ilości piwa jest próba warzenia warek 23-25l. I tak też jest przygotowany zasyp na tę warkę Surowce: - słód pilzneński - 3,6kg - słód monachijski I - 0,8kg - słód pszeniczny - 0,6kg - chmiel Hallertau Spalt Select granulat 6,4% - 60g - drożdże Safbrew S-33 Zacieranie Słody wsypane do 12l wody w temperaturze 45°C 50 min powolnego grzania do temp. ok 66°C + 4l wody - przerwa 30min temp. 70°C - + 2 l wody 15 min temp. 78°C -10min mash out Wysładzanie 17l wody o temp. 75-77°C, do końcowej objętości ok. 29l Chmielenie Gotowanie 70 min 35g - 50min 25g - 10min Jak na 13 warkę szło w miarę spokojnie, chociaż bardzo wolno. Nowa kuchenka gazowa nie wniosła do warzelni niestety większej mocy. Trzeba bezwzględnie zakupić grzałkę aby przyspieszć zagotowanie brzeczki. Pierwszy "problem" pojawił się przy zlewaniu brzeczki do fermentora. Okazało się, że wyszło 24l ale o gęstości ... SG 1,056, czyli prawie 14°Blg I będzie trzeba to rozlać na dwa pojemniki i rozcieńczyć 4l wody. Ale od przybytku ponoć głowa nie boli. Pierwszy raz zdarzyło mi się osiągnąć taką wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Bardzo dobrze, że masz taka wydajność. W rozcieńczaniu wodą nie ma nic złego. Sam kiedyś zastanawiałem się czy rozcieńczać czy nie. Na pewno nie poczujesz, że piwo jest wodniste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Grzechem byłoby narzekanie, że mi się wydajność poprawiła Zapowiada się weekend stachanowca Warka #6 Oktoberfest zabutelkowana w końcu z dodatkiem 110g cukru na 20l. FG 1,012 W kociołku zaciera się IRA, tylko jeszcze trzeba zlać IPA na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 No i tak jak zapowiadałem Warka #12 a'laIPA zlana na cichą z dodatkiem 20g chmielu Fuggles. Nie wiem tylko czy nie narobiłem bałaganu, bo po przelaniu drożdże zaczęły ponownie pracować i cały chmiel pływa w postaci kożucha. Wydawało mi się, że już po burzliwej. Być może teraz po przeniesieniu do cieplejszego pomieszczenia drożdże ponownie ruszyły. Wcześniej stało w temp. 15-16°C Jeśli chodzi o warkę #13 to jednak po dolaniu wody pozostawiłem wszystko w jednym fermentorze (ok27,5-28l). Aby zapobiec wędrówkom drożdży, pierwszą dobę brzeczka fermentowała na zewnątrz w temperaturze otoczenia. Pomimo tego, że termometr na fermentorze zszedł ostatecznie do temp. ok 8-9°C drożdże S-33 cały czas nieźle funkcjonowały. Teraz trafiły już w 15°C i mam nadzieję, że zanim dobiją do tej temperatury to już odechce im się spacerów. W nocy powstała też kolejna warka czyli "piwo stachanowca" ale opiszę je jak pozbieram notatki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Do ilu ci zeszło Blg ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Nie sprawdzałem w trakcie burzliwej, bo nie lubię specjalnie grzebać w fermentorach. W trakcie przelewania na cichą miało ok. 5°Blg przy początkowym na poziomie 17°Blg. Podejrzewałem, że to może być zbyt małe odfermentowanie. Obecnie widać już, że fermentacja po 24h po przelaniu na cichą powoli ustaje. To moje pierwsze chmielenie na zimno więc nie wiem czy chmiel (granulat) powinien opaść na dno czy pływać po powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 19.11.11 Warka # 14 "Piwo stachanowca" w stylu IRA Surowce - słód pale ale - 2,3kg - słód monachijski I - 1,0kg - słód pilzneński - 1,0kg - słód Carared - 0,7kg - słód Carafa I - 0,1kg /zamiast palonego jęczmienia, który wziął się i wyszedł w międzyczasie z magazynu/ - chmiel Lubelski 3,9% (granulat)- 70g Zacieranie Słody (bez Carafa I) wsypane do 18l wody o temp. 72°C 67-64°C - 60min 72°C - 10 min 77°C dodanie słodu Carafa I - 10 min mash out Wysładzanie 18l wody temp 75-70°C, do końcowej objętości ok 30l ekstrakt ok 11°Blg Chmielenie Gotowanie 60min 55min - 30g 30min - 40g Wyszło 26,5l SG: 1,050 Wg BeerSmith: IBU - 22, EBC - 26 Grzałkę rzeczywiście muszę dokupić. Próbowałem w sobotę ale w dobie czajników elektrycznych okazało się, że nigdzie nie można dostać takiego wynalazku. Muszę odwiedzić jakiś sklep elektryczny. Czy ktoś mógłby zasugerować moc grzałki do wsparcia palnika gazowego (niby 2,4kW wg producenta kuchenki) przy gotowaniu tak do 28l. Myślę o takiej 2kW. A może wystarczy słabsza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Grzałkę rzeczywiście muszę dokupić. Próbowałem w sobotę ale w dobie czajników elektrycznych okazało się, że nigdzie nie można dostać takiego wynalazku. Muszę odwiedzić jakiś sklep elektryczny. Ja też się oszukałem tego jak głupi, znalazłem w małym sklepie typu "Gosposia", ewentualnie pytaj w turystycznych sklepach. Ja kupiłem 1kW i się sprawdza, aczkolwiek chciałem coś w okolicy 1,4kW i teraz widzę, że taka byłaby idealna, niestety z większych mieli tylko 2kW a to uważałem za aż nadto (tą co kupiłem dogrzewam kociołek 1,8kW). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 23 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Znalazłem w hurtowni elektrycznej 1,4kW cena 39zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 24 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 Wczoraj Warka #10Imieninowy Stout Owsiany trafił do butelek 130g cukru na 22l. FG:1,016 Kończą się butelki z wysokim kołnierzem a GrifoHD jak nie widać tak nie widać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Warka #11 Maibock przelana na cichą. Zeszło do ok. 4°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Kończą się butelki z wysokim kołnierzem a GrifoHD jak nie widać tak nie widać Moja ma do niedzieli wolne także możesz ją wykorzystać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 26.11.11 Warka # 15 "Kozioł w pszenicy" w stylu Weizenbock Surowce - słód pszeniczny jasny - 3,1kg - słód monachijski I - 1,2kg - słód pilzneński - 1,2kg - słód Caramunich II - 0,3kg - słód Carawheat - 0,2kg - słód pszeniczny czekoladowy - 0,05kg - chmiel Marynka 8,4% (granulat)- 15g - chmiel Hallertauer Tradition 5,4% (granulat) - 15g - drożdże Safbrew WB-06 Zacieranie 11l wody temp. 48°C wsypany słód pszeniczny 43°C - 30min 50°C dodanie 8l wody i pozostałych słodów /bez czekoladowego/ - 15min 63°C - 35min 72°C - 35min dodanie słodu czekoladowego 77°C - 10 min mash out Wysładzanie 15l wody temp 75-70°C, do końcowej objętości 28l ekstrakt ok 14°Blg. Wyjątkowo topornie szło tym razem wysładzanie. Chmielenie Gotowanie 70min - Marynka 15g - 60min - Hallertauer Tradition 15g - 30min Tym razem grzałka nie miała specjalnie możliwości wykazania się, bo zanim wysłodziłem kolejną porcję to poprzednia już się w garze prawie gotowała. 1,4kW bardzo ładnie się spisuje. Chyba dokupię sobie do niej jakiś regulator mocy, aby można było wspomagać gotowanie również mniejszą mocą. Wyszło 22l SG: 1,070 Wg BeerSmith: IBU - 22, EBC - 28 danol148 dzięki dobry człowieku. Muszę zamówić zwykłą Grifo bo wg CP nie wiadomo czy wersja HD pojawi się do końca roku. Gdyby nie doszła do końca tygodnia to będę pukał do twoich drzwi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 O widzisz, regulator mocy, dobry pomysł. Ostatnio grzałki nie używałem bo brzeczka by mi momentami wykipiała a nie mogłem nadzorować gotowania cały czas i zastanawiałem się jak to rozwiązać. Gorzej bo jak patrze teraz po necie to takie regulatory (gotowe, dla urządzeń powyżej 1000W) dość sporo kosztują - 70-100zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Jeśli nie masz problemów z lutownicą to możesz zbudować sobie sam taki układ np. na bazie gotowego zestawu: link, za połowę kwoty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 30 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 Warka #8 Dortmunder trafiła do butelek ze 120g cukru/20l FG: 1,010 Warka #14 Stachanowiec poszła w końcu na cichą, gęstość 1,012 Zaczyna się ciasno robić z ilością fermentorów. Dobrze, że Mateusz akcję prowadzi, bo za chwilę zostaną mi jedynie 5l balony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 30 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 Jeszcze etykieta na szybko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 02.12.11 Warka # 16 "Cypisek" w stylu Bohemian Pilsner Surowce - słód Bohemian Pilsner Weyermann- 4,1kg - słód monachijski I - 0,5kg - słód Carapils - 0,4kg - chmiel Marynka 7,8% (granulat)- 35g - chmiel Saaz 3,1% (granulat) - 50g - woda 25l demi + 10l AquaŻywiec Zacieranie 17,5l wody temp. 53°C zasyp słodów 50°C - 20min 63°C - 30min 72°C - 35min 77°C - 10 min mash out Wysładzanie 17l wody temp 75-70°C, do końcowej objętości 29l ekstrakt ok 11,5°Blg. Chmielenie Gotowanie 70min - Marynka 35g - 60min - Saaz 30g - 20min - Saaz 20g - 2min Do fermentora trafiło po rozcieńczeniu 25l brzeczki SG: 1,050. Zadane gęstwą Bohemian Lager (dzięki danol148) Wg BeerSmith: IBU - 38, EBC - ~ 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Warka #12 'a'la IPA zabutelkowana z dodatkiem 150g cukru na 22l. FG:1,016. Chyba udały się te wszystkie przeliczenia nachmielonego ekstraktu, bo smakuje całkiem, całkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się