polter Opublikowano 26 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Warka #43 Weizen jako pierwsza w tym sezonie trafiła do butelek z dodatkiem 180g cukru na 27l. Odfermentowała do 1,012. Spóźniła się jednak na poznańską imprezę. Ale i tak bardzo przyjemnie gdy w końcu do piwniczki zaczyna się pełne butelki zanosić a nie, jak to miało miejsce przez ostatnie miesiące, tylko wynosić Wreszcie zaczyna piwa przybywać bo już kontrolka rezerwy się świeciła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 29 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 27.10.12 Warka # 47 Piwo w stylu Oktoberfest Surowce - słód pilzneński - 4,0kg - słód monachijski typ I - 1,3kg - słód Carapils - 0,2kg - słód Caramunich typ II - 0,4kg - chmiel Hallertau Spalt Select 5,1% - 40g /granulat/ - chmiel Tettnanger 3,0% - 40g /granulat/ - drożdże Safbrew W 34/70 Zacieranie 20 l wody 53°C - 15 min 62°C - 30 min 72°C - 40 min 78°C - 10 min mash out Wysładzanie do końcowej objętości 36l Chmielenie Gotowanie - 90 min 60min - 40g Spalt Select 15min - 40g Tettnanger Po wystudzeniu wyszło 29l brzeczki OG:1,054 /2l jako rezerwa do refermentacji/ Zadane drożdżami w temp. 11oC Wg BS IBU - 25; EBC - 16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 3 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 02.11.12 Warka # 48 "Kozioł w pszenicy" w stylu Weizenbock Surowce - słód pszeniczny jasny - 3,2kg - słód monachijski I - 1,8kg - słód pilzneński - 1,4kg - słód pszeniczny ciemny - 0,5kg - słód Caramunich II - 0,4kg - słód Carawheat - 0,4kg - słód pszeniczny czekoladowy - 0,05kg - cukier - 0,3kg - chmiel Northern Brewer 12% (granulat)- 18g - drożdże gęstwa Wyeast #3068 Zacieranie 26l wody temp. 46°C 43°C - 30min 52°C - 10min 63°C - 30min 72°C - 30min dodanie słodu czekoladowego 78°C - 10 min mash out Wysładzanie do końcowej objętości 35l. Niestety z przyzwyczajenia wysłodziłem na objętość brzeczki 29l a przepis przygotowałem sobie na 27l. Stąd późniejsza konieczność poratowania się cukrem Chmielenie Gotowanie 70min - Northern Brewer - 60min Wyszło 29l SG: 1,072 Wg BeerSmith: IBU - 23, EBC - 29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Warka #45 Altbier przelana na cichą. Odfermentowało do 1,012. Gęstwa zebrana i najpóźniej rano pójdzie do pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 03.11.12 Warka #49 Piwo w stylu Witbier Surowce - słód pilzneński - 2,7 kg - pszenica - 2,8 kg - chmiel Styrian Goldings 4,1% granulat - 33g - chmiel Lubelski 3,9% granulat - 15g dodatki: - kolendra - 20g - skórka curacao - 20g - świeżo starta skórka z 4 słodkich pomarańczy - drożdże - gęstwa Wyeast 2565 Koelsch Zacieranie 10l wody -skleikowanie pszenicy, 15 min w 65oC z 0,5kg słodu pilzneńskiego, następnie 10min gotowania dolane kolejne 9 l wody i dodanie reszty słodu pilzneńskiego - 65°C - 100 min - 72°C - 20 min, - 78°C - 10 min, mash out Chmielenie Gotowanie 80min - chmiel Styrian Goldings - 60 min - chmiel Lubelski - 15min - 1/2 dodatków - 15 min - 1/2 dodatków 5 min Wyszło ok 30l brzeczki (2 litry do refermentacji). OG:1,050 zadane gęstwą Koelsch Wg BS IBU - 16, EBC - 6 Małymi kroczkami nadszedł czas na mały jubileusz. Trzeba będzie uwarzyć jakieś specjalne piwo z tej okazji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 7 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Warka #42 Koelsch została zabutelkowana z dodatkiem 160g cukru na 26,5 l. FG: 1,010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Zamiast bawić się w Poznaniu muszę siedzieć w domu, bo tzw. majstrowie się zjawili Warka # 44 Pils niemiecki zlana na cichą, odfermentowała do 1,010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 11.11.12 No i stało się. Nie wiem jak, ale udało mi się dotrzeć do pięćdziesiątej warki. Nie spodziwałem się, że to mi się uda. Łącznie uwarzyłem 1364 litry, tylko obraz piwniczki jakby zaprzeczał tej ilości Jak więc na jubileuszową warkę przystało, na ogień poszedł Porter Warka #50 Porter Bałtycki Surowce - słód monachijski II - 3 kg - słód pilzneński - 2,2 kg - słód wiedeński - 2,5 kg - słód Caramunich I - 0,5 kg - słód Special B - 0,25 kg - słód Carafa Special II - 0,1 kg - słód czekoladowy pszeniczny - 0,1 kg - chmiel Marynka 9% granulat - 30g - chmiel Lubelski 3,9% granulat - 25g - drożdże gęstwa S-23 Zacieranie 27l wody - 55°C - zasyp - 52°C - 20 min - 66°C - 80 min - 72°C - 20 min dodanie ciemnych słodów, - 78°C - 10 min, mash out Chmielenie Gotowanie 120 min - chmiel Marynka 40g - 60 min - chmiel Lubelski 25g - 20min Ostatecznie do fermentacji poszło ok 27l brzeczki o gęstości SG:1,082 Wg BS IBU - 31, EBC - 52 Teraz pozostaje odliczanie do setnej warki, o ile zdrowie pozwoli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 A dokładniej wątroba Gratuluje jubileuszu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 11 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Bardzo ładnie Sławek ja już wystartowałem także będzie lokalna rywalizacja i gratuluje małego jubileuszu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 13 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Warka #46 Dunkelweizen została zabutelkowana z dodatkiem 1,9l rezerwy + 35g cukru. FG: 1,010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 15.11.12 Warka #49 Witbier - przelana na cichą, Gęstość 1,014. Na razie aromat kolendry bardzo intensywny. Jednak zwykła, kupowana w markecie dawała zdecydowanie słabszy aromat. Mam nadzieję, że z czasem ułoży się to wszystko poprawnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 17.11.12 Warka #51 w stylu Special/Best/Premium Bitter Surowce - słód pale ale Weyermann - 4,5 kg - słód Caraaroma - 0,2kg - słód Carahell - 0,2 kg - Słód Biscuit - 0,1 kg - chmiel Challenger 7,2% granulat - 35g - chmiel EKG 4,8% granulat - 40g - drożdże - Wyeast 1335 British Ale II Zacieranie 19 l wody - 71oC - zasyp - 66-67°C - 80 min - 72°C - 10 min, - 78°C - 10 min, mash out Chmielenie Gotowanie 70 min - Challenger - 60 min - EKG - 25g - 20 min - EKG - 15g - 1 min Do fermentacji poszło ok. 28l brzeczki + 2 l rezerwy. OG:1,046 Wg BS IBU - 33, EBC - 19 Saszetka napuchła dopiero po 5 dniach, więc zrobiłem szybki 0,5l starter aby trochę rozruszać drożdże. Troche to dziwne, że sklepy sprzedają 8-miesięczne drożdże, gdzie sam producent daje 6 miesięcy gwarancji. Człowiek zamawia, płaci a później musi się zastanawiać czy ruszą wogóle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Lepiej poczekać aż się fest przeterminują i będzie promocja. Na Wyeasty w normalnej cenie szkoda kasy, skoro i tak trzeba robić starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Zauważyłem, że moje Wyeast'y przeterminowały się w BA bezpośrednio po moim zakupie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Po prostu napisz do nich reklamację na pewno uwzględnią, nie ma co marudzić w swoim wątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Moje prawie dwuletnie Wyeasty (zrobiłam starter oczywiście) o mało co pokrywy fermentatora nie wysadziły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Krzysiek wolisz abym marudził w twoim wątku? @ciafu1: British Ale dostały szansę i ze strachu ją wykorzystały. Dzisiaj ładnie już pracują, więc reklamować nie mam zamiaru. A poza tym, Warka #45 Altbier została zabutelkowana z 2l rezerwy + 40g cukru, FG: 1,012. Ależ wolno przybywa butelek w piwnicy. Jeszcze troche i bez gazu będę musiał pić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 21 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Warka # 47 Oktoberfest została przelana na cichą. Odfermentowanie 1,012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 24 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 Warka #48 Weizenbock została przelana na cichą. Odfermentowała do 1,016 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 26 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 24.11.12 Warka # 52 "Cypisek" w stylu Bohemian Pilsner Surowce - słód Bohemian Pilsner Weyermann- 5,0kg - słód monachijski I - 0,3kg - słód Carapils - 0,3kg - chmiel Marynka 9% (granulat)- 35g - chmiel Saaz 3,1% (granulat) - 60g - drożdże Wyeast #2124 Bohemian Lager Zacieranie 20l wody temp. 55°C zasyp słodów 52°C - 20min 63°C - 30min 72°C - 35min 78°C - 10 min mash out Wysładzanie do końcowej objętości ok. 36l ekstrakt ok 11°Blg. Chmielenie Gotowanie 90min - Marynka 35g - 60min - Saaz 30g - 20min - Saaz 30g - 1min Do fermentora trafiło 29l brzeczki SG: 1,052. Wg BeerSmith: IBU - 40, EBC - 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 28 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 26.11.12 Warka # 49 Witbier została zabutelkowana. Odfermentowała do 1,008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 1 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Warka #51 Bitter przelana na cichą. Odfermentowała do 1,010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 01.12.12 Warka #53 English Pale Ale Surowce - słód pale ale Weyermann - 5 kg - słód Caraamber - 0,3kg - słód Carahell - 0,4 kg - chmiel Brewer's Gold 7,6% granulat - 45g - chmiel Fuggles 4,6% granulat - 30g - drożdże - Wyeast 1335 British Ale II - gęstwa Zacieranie 20 l wody - 71oC - zasyp - 66-67°C - 80min - 72°C - 10 min, - 78°C - 10 min, mash out Chmielenie Gotowanie 90min - Brewer's Gold - 60 min - Fuggles- 30min Do fermentacji poszło ok. 28l brzeczki. OG:1,054 Wg BS IBU - 43, EBC - 13 Mały problem w czasie chmielenia. Spojrzałem na minutnik było 15 min do czasu dodania chmielu na smak, a ja uznałem, że to 15min do końca całego gotowania i Fuggles poszedł 15min za wcześnie, stąd wyższy poziom goryczki w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Warka #50 Porter Bałtycki Ostatecznie do fermentacji poszło ok 27l brzeczki o gęstości SG:1,082 Do Cieszyna wyślesz ale w Gdańsku Marusia zdyskwalifikuje Gratuluję 50 warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się