koper229 Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Witam. Parę dni temu zabrałem się za moją pierwszą warkę ze słodu. Po 5 dniach przelałem piwko do drugiego fermentatora i przy okazji zmierzyłem areometrem. Wyszło 4,5 °Blg . Czy to dobry wynik? Zastanawiam się czy nie dolać trochę wody bo wyszło ok 17l. Proszę o pomoc. Dodam jeszcze, że piwko zamierzam trzymać jeszcze 10 dni w fermentatorze przy ok 19°C zanim przeleje je do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 1. Nie napisałeś co i jak zacierałeś. 2. Nie napisałeś jakich drożdży użyłeś 3. W przypadku pszenicy nie jest konieczne robienie cichej, a jak już robisz to raczej krótką cichą - ma być mętne 4. Po co chcesz teraz dolewać wodę? Jak dla mnie bez sensu na tym etapie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Witam.Parę dni temu zabrałem się za moją pierwszą warkę ze słodu. Po 5 dniach przelałem piwko do drugiego fermentatora i przy okazji zmierzyłem areometrem. Wyszło 4,5 °Blg . Czy to dobry wynik? Zastanawiam się czy nie dolać trochę wody bo wyszło ok 17l. Proszę o pomoc. Dodam jeszcze, że piwko zamierzam trzymać jeszcze 10 dni w fermentatorze przy ok 19°C zanim przeleje je do butelek. Nie martw się. Napisz o co prosi mój poprzednik to coś wymyślimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koper229 Opublikowano 15 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 słód pszeniczny Weyermann 2,5kg słód pilzneński 1,5kg 45°C 10minut 62°C 35minut 72°C 35minut potem do 75°C Chmiel Lubelski 60minut drożdze MauriBrew Weiss na 20°C burzliwa 5 dni 19°C Zastanawiam się tylko czy wyszło tak jak powinno czy nie jest za gęste albo za mało gęste. Poza tym wyszło go trochę mało więc jeśli to nie zaszkodzi to chciał bym trochę rozcieńczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 to może jeszcze napisz jak była gęstość początkowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Niestety używałem nigdy tych drożdży więc nie wiem jak głęboko odfermentowują. Co do dolewania to odpuść sobie raczej rozcieńczanie na tym etapie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koper229 Opublikowano 15 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Gęstość początkowa 7°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 (edytowane) Strasznie mało blg miałaś jak na tyle słodów i słabo ci odfermentowało ja bym jeszcze potrymał na burzliwej ale jeśli już przelałeś to potrzymaj około 10 dni na cichej dofermentuje i zwiększ temperature do około 21-22°C. Co do rozcieńczania to przy takim niskim początkowym blg to odpuść sobie to. Edytowane 15 Września 2011 przez funekp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Ojjj te 7 to kiepski wynik. Gdzieś musiałeś popełnić błąd. Przy tym zasypie powinno wyjść ok 20l 12 blg, a tobie wyszło 17l - 7 blg. Albo źle wysłodziłeś albo zacier przegrzałeś albo już sam nie wiem co. Generalnie z 7 do 4,5 to bardzo słabe odfermentowanie. Na pewno nie dolewaj do tego wody... Może warto by zrobić próbę odfermentowania, co by wiedzieć do ilu to cudo powinno zejść... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koper229 Opublikowano 15 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 To jak radzicie jaka powinna być gęstość przed butelkowaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Gęstość początkowa 7°Blg Sprawdź areometr w czystej wodzie, powinien wskazywać 0. Czy robiłeś próbę jodową? Czy wysładzałeś? Czy mieszałeś zacier? Bardzo słaby wynik 7blg 17l. Pozostawił bym jeszcze na burzliwej 2-3 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koper229 Opublikowano 15 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Nie robiłem próby jodowej, wysładzałem ok 4litry a zacier mieszałem. Myśle, że poczekam jeszcze z 10-12 dni i przeleje do butelek. Dam wam znać za ok miesiąc czy nadaje się do picia. Czy niskie Blg może być spowodowane za wysoką temperaturą podczas chemielenia? Bo spuściłem brzeczkę z oczu na chwilę i zaczeła kipieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Problem pewnie tkwi w wysładzaniu. Napisz dokładnie jak to robiłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Skoro chcesz trzymać jeszcze tydzień czy dłużej, zamieszaj to wszystko porządnie. Może się bestie obudzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 16 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 Nie dopatrywał bym się tu winy drożdży, problem tkwi raczej w zacieraniu. Zauważcie, że kolega nie wysładzając uzyskał 7°Blg. Podejrzewam pozostałości skrobi w zacierze, która nie została przerobiona na cukry. Jeżeli dobrze mieszałeś i utrzymywałeś temperatury na odpowiednim poziomie to odpada hipoteza zabicia enzymów. Pozostaje jeszcze pytanie w jakiej ilości wody zacierałeś? Może zacier był za rzadki aby enzymy dobrze go rozpracowały. Jeżeli jeszcze trzymasz na burzliwej to ja bym dodał ekstraktu słodowego, lub glukozy aby podbić te 7°Blg do 12. Ostatecznie jak powyższych nie masz pod ręką to może być zwykły cukier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 16 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 Trochę mało danych, wypowiedzi w temacie to jak wróżenie z fusów. Ja obstawiam, że warka padła na etapie zacierania, albo coś nie tak z surowcami - podobne efekty są gdy użyte jest niesłodowane ziarno, lub własny nieprawidłowo zrobiony słód. Myślę, że pierwszą rzeczą do zrobienia to próba jodowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 16 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 A miałeś ześrutowany słód? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 16 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 A ja zadam jeszcze jedno pytanie: w jakiej temperaturze zmierzyłeś te 7°Blg? I jeszcze kilka technicznych: - jak filtrowałeś? I jak długo trwała filtracja? - jaka była gęstość zacieru? Bo wydaje mi się, że jakby nie zacierać (a było 35minut w 62°C) czy też jakby nie wysładzać (te 4litry to niewiele), to mało prawdopodobne (żeby nie napisać: niemożliwe) jest uzyskać taki wynik. 30% wydajności? :o Stawiam więc na błąd pomiaru... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 16 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 A miałeś ześrutowany słód? No fakt... na to nie wpadłem... To by mogło tłumaczyć kiepską wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koper229 Opublikowano 16 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 Słód kupiłem ześrutowany Pomiar dokonałem po schłodzeniu brzeczki przed przelaniem do fermentatora temperatura ok 20°C. Filtracja trwała ok 30 minut i użyłem do tego fermentatora z podziurawionym dnem. Jeżeli chodzi o sam proces filtracji to najpierw wlałem trochę brzeczki do filtratora poczekałem aż osiądzie osad. Pierwsze przefiltrowane 5litrów wlałem z powrotem do filtratora po czym powoli dolewałem resztę brzeczki. Kiedy poziom w filtratorze był już niski powoli dolewałem świeżą wodę (ok4-5l). Na tym etapie nie zmierzyłem gęstości brzeczki. cała filtracja trwała ok 15- 20minut Czy dodanie teraz glukozy może choć trochę uratować piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 16 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 na pewno się rąbnąłeś przy pomiarze,to jest niemożliwe żeby był taki wynik. ewentualnie masz termometr który przekłamuje o 20 st. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norin89 Opublikowano 16 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 (edytowane) Jeżeli chodzi o sam proces filtracji to najpierw wlałem trochę brzeczki do filtratora poczekałem aż osiądzie osad. Pierwsze przefiltrowane 5litrów wlałem z powrotem do filtratora po czym powoli dolewałem resztę brzeczki. Nie powinno się przypadkiem wlać od razu całej brzeczki i poczekać aż się ułoży zamiast dolewać brzeczki po trochu? Ja zawsze (całe 2 razy) robiłem tak, że do filtratora wlewałem całą brzeczkę i czekałem aż młóto się ułoży. Potem zawracałem kilka pierwszych mętnych litrów z powrotem do filtratora i spuszczałem brzeczkę do gara warzelnego. Wody dolewałem za każdym razem gdy widziałem, że brzeczka zaczyna nie przykrywać całego młóta (oczywiście starałem się nie wzruszyć wszystkiego przy dolewaniu ale po dolaniu odczekiwałem profilaktycznie aż się wszystko znowu ułoży). Wydajność nie wychodziła rewelacyjna ale ~65% na początek chyba nie jest takie złe. Edytowane 16 Września 2011 przez norin89 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 16 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 Nie powinno się przypadkiem wlać od razu całej brzeczki i poczekać aż się ułoży zamiast dolewać brzeczki po trochu? Chyba tak zrobił, tylko zamiast podbicia z wody zrobił podbicie z brzeczki przedniej, dobrze rozumiem? Może Ci się gdzieś kanał w młócie zrobił i cała woda uciekła tym kanalikiem? Sprawdziłeś termometr, którego używasz do zacierania? Może kłamie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 16 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 Z całej dyskusji widać, że kolega koper popełnił dużo różnych błędów i najprawdopodobniej nie do końca zrozumiał proces warzenia z zacieraniem. Co się stało to się nie odstanie. Warka nie do uratowania, może będzie to-to pijalne a może i nie. Na przyszłość przed kolejnym wrzeniem polecam dokładnie zapoznać się z: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu ze szczególnym uwzględnieniem: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Zacieranie_ziarna http://www.wiki.piwo.org/index.php/Filtracja_i_wys%C5%82adzanie + lektura tematów dla początkujących na naszym forum. O wszelkie niejasności śmiało pytaj, lepiej zapytać przed warzeniem niż popełnić błąd w trakcie. I nie zrażaj się, podobno każda porażka czegoś nas uczy. Powodzenie przy kolejnych warkach! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 Zapomnij o tym piwie i warz następne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się