bart3q Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 (edytowane) Na 20l to bym wsypal pol paczki rehydratyzowanych albo całą bez rehydratyzacji. Temp fermentacji to trzymalbym sie 18-20°C Edytowane 5 Lutego 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Underpitching i najlepiej drugie pokolenie. Ja planuje zrobić eksperyment i następnym razem zrobić starter z nich o dopiero potem zadać do brzeczki. Ja robiłem porównanie niedawno dwóch identycznych zasypów ale zacieranie jedno klasyczne a drugie na lenia z krótsza przerwa ferulikową. Efekty były takie ze to zacierane na lenia było o niebo lepsze. Możesz poczytać w moich zapiskach o tych warkach. Linki w stopce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 drugie pokolenie to później, teraz bedzie underpitching z pierwszego. zacieranie na lenia rozumiem bez dekokcji - #60 vs #61? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Tak. Tylko ferulikowa była w obydwóch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 (edytowane) - a to dobra podpowiedź, jest jakies uzasadnienie? Mógłbym się tu powymądrzać. Że kwas ferulikowy, uwalniany w 44° przez esterazę ..itd, itp. Nie zrobię tego. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia dlaczego pszeniczne zacierane w ten sposób jest lepsze. Faktem jest, że od kiedy tak robię, to wciąż mnie to zadziwia. Nawet nie potrafię tego sprecyzować, wciąż zastanawiam się w czym tkwi różnica. Piwo staje się bogatsze, wielowymiarowe, trochę tak jakby nie dwa, a trzy lub więcej słodów zostało użytych. Wiesz, że jest lepiej, a jednocześnie nie wiesz dlaczego. W każdym razie robię tak od jakiegoś czasu, nie zamierzam przestać i każdemu polecać będę. Edytowane 5 Lutego 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 WB-06 jak to one, ale ja mogę polecić raczej Mauribrew Weiss (najlepiej przeterminowane ) z underpitchingiem oczywiście, co by banany dostać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 WB-06 jak to one, ale ja mogę polecić raczej Mauribrew Weiss (najlepiej przeterminowane ) z underpitchingiem oczywiście, co by banany dostać. Tu się nie zgodzę. WB06 dają więcej bananów. Z ciekawostek, użyłem raz Mauribrew Weiss, które były 8 miesięcy po terminie, pół saszetki, a do tego otwarte 6 miesięcy wcześniej. Nie było w piwie nic, co wskazywałoby na jakieś wady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Tu się nie zgodzę. WB06 dają więcej bananów. Ja to bym się i zgodził, ale jejski, ze swoimi blachami, mnie namówił na kangury i tylko potwierdzam, że one lepiej robią swoją robotę od WB-06. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 byc może nastepne bedą kangury - teraz będzie wb06 jakies pomysły co do goździka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Ja wb06 fermentowałem około 20-22-24 stopni i miałem sporo bananów, więc myślę że ok 18°C będzie i trochę goździka, bo tak to banany go zakrywały całkowicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Mam teraz 18 wiec jest idealnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 (edytowane) słowo się rzekło: 08.02 - #68 - Kolejna próba: Zasyp * słód pszeniczny - 2,8kg * słód pale ale - 1,2kg Zacieranie http://browar.biz/ar...hp?id=109&str=2 Gotowanie 60'/chmielenie * 60' - 20g lomik??ak Drożdże * WB06 Edit: 21l i 12blg Edytowane 8 Lutego 2015 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarrro Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Pewnie już za późno... do pszenicy polecałbym chmiel Saaz/Żatecki, również na smak. A na marginesie, to chętnie poprosiłbym o możliwość degustacji wyrobu. I info, jak wyszły banany. Mnie na WB06 nie udało się prawie nigdy ich uzyskać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 banany muszą wyjść, zwłaszcza że wb06 są przeterminowane o ponad dwa lata chmielenie będzie lomikiem masz butelkę jeśli będzie dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ori2go Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 (edytowane) Powodzenia amap! U mnie bpa wyszlo 18 l 16.5 blg tak ze musialem 4 l wody dolac. Skórki darowalem sobie - chce poznac smaki jak to smakuje. Edytowane 8 Lutego 2015 przez ori2go Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 bpa wyszlo 18 l 16.5 blg tak ze musialem 4 l wody dolac. pierwsze koty za płoty.... u mnie dekokcja: dodałem śrutę pszenną do wody i w temp. 45° C stało 15´, dodałem śrutę jęczmienną i wrzątek (3,5l), podgrzałem do temp. 65° C; odjąłem część 1/3 zacieru do dekokcji. dekokt podgrzałem w osobnym naczyniu do 72° C, przetrzymałem 15´ i podgrzałem do wrzenia. gotowałem 15´ i gorący dekokt dodałem do zacieru głównego z temp. na poziomie 72° C i utrzymywać ją 20 min. po czym podgrzałem do 78° C i filtrowałem - kupa roboty, jestem ciekaw efektów końcowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) 15.02 - #69 - jeden chmiel: Zasyp * słód pale ale - 4,25kg Zacieranie * 60' - 65C Gotowanie 60'/chmielenie * 60' - 50g ekg??ak * 0' - 50g ekg??ak * 5 dni cichej - 50g ekg??ak drożdże * US05 Edit: 20l i 12,5blg Edytowane 15 Lutego 2015 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 #68 zeszła do 1,5 blg i do butelek z 3g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 browar radwanicki podbija świat - ameryka południowa, kolumbia, bogota: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 No proszę - wysłałeś butelki, żeby świata zobaczyły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 niektórzy browary otwierają a ja nie moge eksportu zacząć? ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Ale sobie zwiedziły, fiu fiu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) #49 - beczka poszła do butelek z 1,5 i 3g cukru, spławik na -1 blg Edytowane 2 Marca 2015 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 (edytowane) 04.03.2015 - #70 - mildlord: Zasyp* 2,00 kg Pilsnermalt 6RW (Castle Malting) (3,4 EBC) * 0,80 kg Monachijski typ I (12,0 EBC) * 0,20 kg BestMälz Caramel Pils (5,0 EBC)* 0,13 kg Chokladmalt (Castle Malting) (900,0 EBC) * 0,05 kg BestMälz Pale Ale (6,0 EBC) * 0,08 kg Czekoladowy (400,0 EBC)Zacieranie* 90' - 66 C * 15' - 76 CGotowanie 90'/chmielenie* 60' - 30g ekg??ak drożdże* Essex Ale Yeast (White Labs #WLP022) Edytowane 4 Marca 2015 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 wyszło 20l i 9,5blg - bedzie najlepsze piwo na świecie, robione nowatorską metodą: najpierw zacieranie od 65 do 74 w 40min a potem w 1h i 5 min od 74 do 65, po czym filtrowane i gotowane.... w międzyczasie okazało sie że pare słodów wyszło z magazynu razem z mchem... #69 miała byc zabutelkowana dzisiaj - zeszła do 1blg - ale z braku czasu wyszło tylko przelanie do wiadra z kranem. gorycz potężna, bedę miał znowu do rozdania..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się