Jump to content

browar radwanicki


amap

Recommended Posts

Underpitching i najlepiej drugie pokolenie. Ja planuje zrobić eksperyment i następnym razem zrobić starter z nich o dopiero potem zadać do brzeczki. Ja robiłem porównanie niedawno dwóch identycznych zasypów ale zacieranie jedno klasyczne a drugie na lenia z krótsza przerwa ferulikową. Efekty były takie ze to zacierane na lenia było o niebo lepsze. Możesz poczytać w moich zapiskach o tych warkach. Linki w stopce.

Link to comment
Share on other sites

- a to dobra podpowiedź, jest jakies uzasadnienie?

Mógłbym się tu powymądrzać. Że kwas ferulikowy, uwalniany w 44° przez esterazę ..itd, itp. Nie zrobię tego.

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia dlaczego pszeniczne zacierane w ten sposób jest lepsze. Faktem jest, że od kiedy tak robię, to wciąż mnie to zadziwia. Nawet nie potrafię tego sprecyzować, wciąż zastanawiam się w czym tkwi różnica. Piwo staje się bogatsze, wielowymiarowe, trochę tak jakby nie dwa, a trzy lub więcej słodów zostało użytych. Wiesz, że jest lepiej, a jednocześnie nie wiesz dlaczego.

W każdym razie robię tak od jakiegoś czasu, nie zamierzam przestać i każdemu polecać będę.

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

WB-06 jak to one, ale ja mogę polecić raczej Mauribrew Weiss (najlepiej przeterminowane ;) ) z underpitchingiem oczywiście, co by banany dostać.

Tu się nie zgodzę. WB06 dają więcej bananów.

Z ciekawostek, użyłem raz Mauribrew Weiss, które były 8 miesięcy po terminie, pół saszetki, a do tego otwarte 6 miesięcy wcześniej. Nie było w piwie nic, co wskazywałoby na jakieś wady.

Link to comment
Share on other sites

Tu się nie zgodzę. WB06 dają więcej bananów.

Ja to bym się i zgodził,

ale jejski, ze swoimi blachami, mnie namówił na kangury i tylko potwierdzam, że one lepiej robią swoją robotę od WB-06. ;)

Link to comment
Share on other sites

słowo się rzekło:

 

08.02 - #68 - Kolejna próba:

 

Zasyp

 

* słód pszeniczny - 2,8kg

* słód pale ale - 1,2kg

 

Zacieranie

 

http://browar.biz/ar...hp?id=109&str=2

 

Gotowanie 60'/chmielenie

 

* 60' - 20g lomik??ak

 

Drożdże

* WB06

 

Edit:

21l i 12blg

Edited by amap
Link to comment
Share on other sites

Pewnie już za późno... do pszenicy polecałbym chmiel Saaz/Żatecki, również na smak. A na marginesie, to chętnie poprosiłbym o możliwość degustacji wyrobu. I info, jak wyszły banany. Mnie na WB06 nie udało się prawie nigdy ich uzyskać.

Link to comment
Share on other sites

Powodzenia amap! U mnie bpa wyszlo 18 l 16.5 blg tak ze musialem 4 l wody dolac. Skórki darowalem sobie - chce poznac smaki jak to smakuje.

Edited by ori2go
Link to comment
Share on other sites

bpa wyszlo 18 l 16.5 blg tak ze musialem 4 l wody dolac.

pierwsze koty za płoty....

 

u mnie dekokcja:

dodałem śrutę pszenną do wody i w temp. 45° C stało 15´, dodałem śrutę jęczmienną i wrzątek (3,5l), podgrzałem do temp. 65° C; odjąłem część 1/3 zacieru do dekokcji. dekokt podgrzałem w osobnym naczyniu do 72° C, przetrzymałem 15´ i podgrzałem do wrzenia. gotowałem 15´ i gorący dekokt dodałem do zacieru głównego z temp. na poziomie 72° C i utrzymywać ją 20 min. po czym podgrzałem do 78° C i filtrowałem - kupa roboty, jestem ciekaw efektów końcowych

Link to comment
Share on other sites

15.02 - #69 - jeden chmiel:

 

Zasyp

 

* słód pale ale - 4,25kg

 

Zacieranie

 

* 60' - 65C

 

Gotowanie 60'/chmielenie

 

* 60' - 50g ekg??ak

* 0' - 50g ekg??ak

* 5 dni cichej - 50g ekg??ak

 

drożdże

* US05

 

Edit:

20l i 12,5blg

Edited by amap
Link to comment
Share on other sites

04.03.2015 - #70 - mildlord:


Zasyp

* 2,00 kg    Pilsnermalt 6RW (Castle Malting) (3,4 EBC)    
* 0,80 kg    Monachijski typ I (12,0 EBC)

* 0,20 kg    BestMälz Caramel Pils (5,0 EBC)
* 0,13 kg    Chokladmalt (Castle Malting) (900,0 EBC)

* 0,05 kg    BestMälz Pale Ale (6,0 EBC)

* 0,08 kg    Czekoladowy (400,0 EBC)

Zacieranie

* 90' - 66 C

* 15' - 76 C

Gotowanie 90'/chmielenie

* 60' - 30g ekg??ak

drożdże
* Essex Ale Yeast (White Labs #WLP022)

Edited by amap
Link to comment
Share on other sites

wyszło 20l i 9,5blg - bedzie najlepsze piwo na świecie, robione nowatorską metodą: najpierw zacieranie od 65 do 74 w 40min a potem w 1h i 5 min od 74 do 65, po czym filtrowane i gotowane....

w międzyczasie okazało sie że pare słodów wyszło z magazynu razem z mchem...

#69 miała byc zabutelkowana dzisiaj - zeszła do 1blg - ale z braku czasu wyszło tylko przelanie do wiadra z kranem. gorycz potężna, bedę miał znowu do rozdania.....

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.