przemski Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 generalnie póki się nie wziąłem za piwowarzenie domowe nie bardzo zwracałem uwagę na nazwy, style etc, Guiness to był Guiness a nie stout najbardziej to szkoda epizodu pracy w Holandii gdy spróbowałem dziesiątków belgów ale nazwy pozostały mi w głowie może 3-4... a co do bitterów - swego czasu chodziłem w wawce do John Bull's Pubu i tam piłem bittery właśnie Johna Bulla więc kombinuję coś w ten deseń czy Twój crystal to ten? - http://browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=8574942 (wolę zapytać bo widzę że ten ma korzenie belgijskie) bo pszeniczna czekolada to pewnie to: http://browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=1571542 przem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 To jest pszeniczny czekoladowy, jest jeszcze jęczmienny czekoladowy. Kiedyś pytałem o różnicę to usłyszałem, że pszeniczny jest łagodniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 To jest pszeniczny czekoladowy... no tak, pszeniczny tak jak w recepturze kolegi @makarona: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Best_Bitter_(Marynka_Bitter),_Arkadiusz_Makarenko_(Makaron) przem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 chyba że zajrzeć do innej receptury na @makaronowego bittera: http://www.piwo.org/forum/t4895-Tradycyjny-Bitter.html choć tu zagwozdka: "0,1kg slod brown (ciemny karmelowy)" - czyli brown można zamienić bez szkody dla piwa na ciemny karmelowy, tak? a jeśli TAK to byłbym wdzięczny za info który bardziej pasuje (takie karmelowe są w ofercie BA): - Słód belgijski karmelowy ciemny Special B 400 EBC - Słód belgijski karmelowy ciemny Cara Crystal 120 EBC ("W Anglii zwany także "Crystal malt" - więc to chyba jednak ten CRYSTAL a nie BROWN z powyższego przelisu - Słód karmelowy ciemny Caraaroma ® 300-400 EBC PS. ja już sam nie wiem czy może dzielę włos na czworo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Weź 4 kg pale ale i dodaj 0,4 kg np. Caramunich III (zamiennik Crystal 60L) i zacieraj jednotemperaturowo np. 60' w 66°C . Drożdże s-04 i będzie grało. Chmielenie np. EKG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 chyba że zajrzeć do innej receptury na @makaronowego bittera:http://www.piwo.org/forum/t4895-Tradycyjny-Bitter.html choć tu zagwozdka: "0,1kg slod brown (ciemny karmelowy)" - czyli brown można zamienić bez szkody dla piwa na ciemny karmelowy, tak? a jeśli TAK to byłbym wdzięczny za info który bardziej pasuje (takie karmelowe są w ofercie BA): - Słód belgijski karmelowy ciemny Special B 400 EBC - Słód belgijski karmelowy ciemny Cara Crystal 120 EBC ("W Anglii zwany także "Crystal malt" - więc to chyba jednak ten CRYSTAL a nie BROWN z powyższego przelisu - Słód karmelowy ciemny Caraaroma ® 300-400 EBC PS. ja już sam nie wiem czy może dzielę włos na czworo... Przemski ja to widzę tak: żadnym karmelowym słodem nie uzyskasz identycznego efektu jak przy użyciu słodu brown ale to nie oznacza, że jak zamiast tego słodu dodasz caramunich to wyjdzie ci piwo złe albo diametralnie różniące się od pierwowzoru zgody. Na twoim miejscu sypnąłbym tego caramunicha i nie przejmował się Następnym razem uwzględnisz słód brown w swych zakupach i będziesz mógł ocenić różnice jakie wniósł do piwa z tej receptury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Słód brown to nie jest słód karmelowy. Słody karmelowe różnych producentów róznią się, nawet jak mają zbliżoną barwę. Tyle, że nie sposób przewidzieć, który da lepsze efekty w danym piwie. Można stosować prostą regułę: do piw niemieckich - słody niemieckie, do angielskich - angielskie itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Jeżeli miałbyś dodać 100g słodu brown do special bittera, to możesz sobie darować, jest bardzo słabo wyczuwalny w takiej ilości. Z kolei 200g daje już bardzo wyraźny aromat. Moim zdaniem jest tak charakterystyczny, że warto go spróbować w jakimś typowym zastosowaniu, skoro tylko jest dostępny w Polsce. Caramunich bym chyba jednak nie sypał do bittera, to też jest dość charakterystyczny słód i nie jestem pewien, czy będzie pasował. Już prędzej jakiś zwykły karmelowy ~120-150 EBC, np. z Litovela czy jasny karmelowy strzegomski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 próbuję zamówić towary w BA ale nie mogę znaleźć (lub występują pod innymi nazwami): -słód brown -chmiel Target a pozostałe chmiele podawane są z inną ilością a-k; czy jeśli w recepturze jest Challenger 6,3% a mogę kupić 6,7% to znaczy że mam dawać trochę mniej czy trochę więcej? a może półprocentowe różnice a-k nie mają znaczenia? Target wydał mi się dość łagodnym chmielem, na pewno nie tak ostrym jak np. Northern Brewer. Zaryzykowałbym z Phoenixem bo też jest angielski, albo poszedł na pewniaka z Iungą. W każdym razie - ten chmiel bywa w Piwodzieju, gdzie się zaopatruję. I Ty, Przemski, też powinieneś, bo to jest najbliższy Ci sklep piwowarski. Popieraj swoje! Procenty a-k podałem dla porządku, wiadomo że będą inne. Wg mnie najwygodniej jest zrobić tak, że np. na hopville (albo w inszym kalkulatorze) wpisujesz sobie chmiele na smak i aromat - czyli w powyższym przepisie Challenger i EKG w łącznej ilości 20g - a następnie dodajesz chmiel goryczkowy tak, żeby wcelować w okolice 28 IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 to ja mimo wszystko z tego caramunicha zrezygnuję, skład słodów wychodzi mi taki: PALE 3,4kg KARMELOWY JASNY CARAHELL 0,4kg SPECIAL B 0,4kg http://browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=8574914 bo z tabeli wygląda na to że on jest "najbliżej" słodu Brown dajcie mi proszę znać czy z tego wyjdzie mi bitter czy może kałasznikow może potrzebne są jakieś większe zmiany, a może tylko kosmetyczne a jak z grubsza OK, to zamawiam i już PS. piwodziej jak najbardziej, ale tam nie ma połowy rzeczy, które chcę kupić więc wolę skompletować jedno zamówienie w BA, kwotowo na tyle duże że bez kosztów przesyłki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 to ja mimo wszystko z tego caramunicha zrezygnuję,skład słodów wychodzi mi taki: PALE 3,4kg KARMELOWY JASNY CARAHELL 0,4kg SPECIAL B 0,4kg http://browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=8574914 bo z tabeli wygląda na to że on jest "najbliżej" słodu Brown dajcie mi proszę znać czy z tego wyjdzie mi bitter czy może kałasznikow może potrzebne są jakieś większe zmiany, a może tylko kosmetyczne a jak z grubsza OK, to zamawiam i już PS. piwodziej jak najbardziej, ale tam nie ma połowy rzeczy, które chcę kupić więc wolę skompletować jedno zamówienie w BA, kwotowo na tyle duże że bez kosztów przesyłki Wyglada ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Ja bym tak nie szalał. 400g Special B zrobi niemal czarne piwo - ten słód jest z lekka 3x ciemniejszy niż brown! Weź go ze 100g, raczej nie więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Ja bym tak nie szalał. 400g Special B zrobi niemal czarne piwo - ten słód jest z lekka 3x ciemniejszy niż brown! Weź go ze 100g, raczej nie więcej. Faktycznie w koncu Special B ma 400EBC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 A np. taki Special B z "Twój Browar" ma 250-350 EBC. ps. Ale żeście mi podsunęli pomysła z tym słodem na moje jutrzejsze warzenie. A tak się zastanawiałem patrząc na prawie pustą szafkę ze słodami specjalnymi :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Ja bym tak nie szalał. 400g Special B zrobi niemal czarne piwo - ten słód jest z lekka 3x ciemniejszy niż brown! Weź go ze 100g, raczej nie więcej. ups, zmniejszam a tak swoją drogą to przeglądając tabelę porównania słodów zastanawiam się czy bliższy słodowi brown jest właśnie special B (wybrałem go bo jego odpowiednikiem jest "special roast" zaś odpowiednikiem słodu "special B" jest "extra special roast" więc pomyślałem że to słody w tym samym typie nawet jeśli jeden jest mniej a drugi bardziej "roasted" czy może bliższy brownowi będzie CaraAroma, przy okazji ma on 120EBC a nie 400 EBC PS. z tymi 400g to się pomyliłem - będę robił podwójną warkę (40l) i od razu przeliczyłem na dubeltowe ilości, ale nie przeliczyłem tak słody pale ale, co nie zmienia faktu że 200g to i tak 2x więcej niż radzisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 (edytowane) Caraaroma ma cirka ebałt tyle samo co Special B. Zrób ze zwykłym crystal 120-150 EBC, zobaczysz że będzie dobre. Większość tej "dobrości" bitterów bierze się z drożdży i prawidłowo przeprowadzonej fermentacji, a nie z paru % takiego czy innego słodu specjalnego - to jest wisienka na czubku tortu. Spójrz na przykład jak to robią w Fuller's. Edytowane 3 Listopada 2011 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kieswy Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 (edytowane) Zaciekawił mnie ten wątek. Bitter był pierwszym gatunkiem, który uwarzyłem. Po reformie browaru zamierzam wrócić do tego gatunku. Interesuje mnie czas fermentacji burzliwej. Do tej pory, przy podobnej temperaturze, zdarzało mi się fermentować ten gatunek do max 8 dni (m.in. London III). Zdjęcie z burzliwej, bardziej niż odfermentowanie, wyznaczał proces technologiczny (7+14, warzenie w weekendy). Kiedy przelać na cichą; no i dlaczego po tak (wydaję mi się) długim czasie? Edytowane 3 Listopada 2011 przez Kieswy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 U mnie też dyktuje to proces technologiczny - warzenie co 2 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kieswy Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 U mnie, mniej niż po tygodniu ustawała "burzliwość" fermentacji. Każdy kolejny dzień powyżej 5-6go nie przynosił spadku gęstości. Stąd tygodniowy, koncernowy, proces produkcji. Stąd też pytanie, jak fermentacja przebiega u Ciebie. Po prostu przypominam sobie moje początki piwowarstwa i taką forumową tendencję do nie przeciągania burzliwej fermentacji powyżej 7 dni (przy ale'ach). Studiując ostatnio przeróżne receptury dostrzegam (jeśli już ktoś podaje dane dotyczące fermentacji), że w większości przypadków burzliwa trwa ok 12 dni (czasem 14 do 30 dni). Dociekam dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 U mnie przy odpowiednim napowietrzeniu, i ilości drożdży jestem w stanie uzyskać gęstość końcową w ciagu 48-72h. Ale piwo potrzebuje więcej czasu by się oczyścić. W przypadku browarów rzemieślniczych (gdzie mogą wychładzać piwo po fermentacji) piwo może być gotowe zapewne w ciągu tygodnia od zacierania do beczki w pubie. Pozatym odrobina dwuacetylu jest składową tego stylu i fajnie uzupełnia to piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Nie wiem jak u innych, ale u mnie to jest spowodowane ograniczeniami lokalowymi - w bardzo małym mieszkaniu jest miejsce tylko na bardzo małą lodówkę, w której słoik z gęstwą nie powinien stać dłużej, niż to konieczne aby nie wpaść w oko żonie. Dlatego wolę potrzymać dłużej drożdże pod piwem, niż staczać kolejną wojnę o drożdże, które zajmują miejsce w lodówce. Piwu to nie szkodzi, drożdżom również. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 5 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Ja często rezygnuję z cichej więc robię jedną, 10-14 dniową fermentację. Tyle czasu na ogół wystarcza by diacetyl spadł do zadowalającego poziomu (bo i tak będzie jeszcze rozkładany w butelkach). Krótszą burzliwą i długą cichą robię na ogół przy piwach mocnych albo mocno chmielonych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 trochę czasu minęło a ja nie zebrałem się do bittera co jednak zamierzam uczynić w najbliższy weekend więc chciałbym dziś złożyć zamówienie na słody dlatego jeśli znajdziecie chwilę czasu to proszę o rzut oka na taką konfigurację: 4 kg pale ale 200 g cara crystal 120 200g cara hell 20-30 chmielenie zostawiam bez zmian jak u Zgody, również gips i mech gęstwa S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Albo masz bardzo słabą wydajność, albo to nie jest na 20 litrów, albo to nie będzie premium bitter (<12°Blg). Czwartej możliwości nie widzę. Ale będzie dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Albo masz bardzo słabą wydajność, albo to nie jest na 20 litrów, albo to nie będzie premium bitter (<12°Blg) zestaw bitterowy piwodzieja to w sumie 4,2 kg słodów, z kolei na stronie fullersa London Pride Clone to 4,5 kg słodów, u mnie jesł łącznie 4,4 kg więc wydawało mi się że to tak mniej więcej w normie, uwzględniając z pewnością trochę (ale nie dramatycznie) niższą wydajność jeśłi słody i proporcje są OK to dla mnie najważniejsze, mogę więcej wysładzać bo kocioł mam keg-50 więc nie mam ograniczeń z ilością płynu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się