anteks Opublikowano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 (edytowane) Myślę że po to sędziowie się szkolą, doskonalą kubki smakowe by wybrać najlepsze i oceniać podobnie jak tydzień temu ps. Gdyby ten sędzia wszedł na trybuny, między kibiców Ukrainy tak wesoło by nie było Na mistrzostwa Europy czy świata są wybierani najlepsi sędziowie. Czy przez ich błędy przestajesz interesować się piłką? Jak podyktowano karnego Niemcom w doliczonym czasie na poprzednich mistrzostwach byłes zły jak ja. Czy z tego powodu przestałem interesować się piłką? Nie! Czytałem tu na forum , że cały szczęśliwy z wylosowanej wejściówki poszedłeś na trening Portugalii a nie sprzedałeś jej ... od razu interesujesz piłką, może podoba mi się Krystyna Ronaldinia ps. ale na 3 trening po półfinale( wpuszczali wszystkich) nie poszedłem Edytowane 29 Czerwca 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 O! I ta zmiana w klimacie Twojej wypowiedzi bardzo mi się podoba. Mniej szpilek wbijanych w tyłek forumowiczów a wiecej humoru... anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 bo ja jaja sobie robię, jak ktoś napisał "ci do mnie znają wiedzą że mam specyficzne poczucie humoru" tieroo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 Widzę że frustracja i ciśnienie uczestników konkursu w Żywcu z roku na rok rośnie. IMO ma to bezpośredni związek ze wzrostem wiedzy piwowarskiej. Notabene zdobytej w większości na tym forum. Wystarczy poczytać posty z przed 3-4 lat. Każdy zaczyna być ekspertem. Pamiętam 3 lata temu jak można było zadać tu każde pytanie, można było napisać prawie każdą głupotę lub taką z przymrużeniem oka typu: dodaj soku do kwaśnego piwa a będziesz miał lambika - i to przechodziło bez echa, dziś na takie zdanie odzywa się 20 ekspertów ośmieszając tego pierwszego. Starzy wyjadacze wyśmiewają nowych, starych i aż strach się o coś zapytać bo okaże się że czegoś nie wiesz a powinieneś, bo przecież uwarzyłeś 100 warek, jesteś sędzią, zdobyłeś medal itg. Brrrr. Chęć udowodnienia czegoś rośnie. 2-3 lata temu wybierało się najlepsze piwo i koniec, nie było dyskusji, arkuszy i kwasów izowalerianowych w oficjalnym dokumencie. Dziś mamy sędziów więc po nich jeździmy bo możemy bo są i leżą na talerzu na stronach PSPD. To nie fair. Zwłaszcza że każdy z nas ciągle się uczy. A ewentualne wątpliwości powinniśmy załatwiać w bezpośredniej korespondencji z organizatorem. crocco i Yanek 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 30 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2012 Właśnie każdy się kiedyś uczył i zadawał dziwne pytania, ale uzyskiwał konkretne odpowiedzi bez głupich tekstów. Hehe, nawet od Anteksa Pierwszą osobą jaka mi pomogła w sprawie piwa był Anteks http://forum.wes.pl/viewtopic.php?t=780&sid=23c61004da33a54b3518922288f5fb1f Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 30 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2012 (edytowane) Parę lat temu nie było jeszcze takiej wiedzy i doświadczeń nt. warzenia piwa w domu. Więc odpowiedź można było uzyskać tylko od doświadczonych piwowarów. Teraz jest tak, że wiki pełna jest informacji, nie wspominając zasobności poszczególnych wątków, dostępu do literatury, książek, czasopism, itd. Mam wrażenie, że teraz ludziom nie chce się poczytać, pouczyć, przemyśleć, przefiltrować informacji, poeksperymentować i zaryzykować. Wolą założyć nowy wątek i walnąć jakieś pytanie, które było wałkowane 1000-krotnie. A "starym" nie chce się odpowiadać lub reagują nerwowo Edytowane 30 Czerwca 2012 przez AgaL Makaron i rubezahl 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 30 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2012 A "starym" nie chce się odpowiadać lub reagują nerwowo Oj tak. Nerwy mam zszargane. Parę razy za to oberwałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 30 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2012 Właśnie każdy się kiedyś uczył i zadawał dziwne pytania, ale uzyskiwał konkretne odpowiedzi bez głupich tekstów. Hehe, nawet od Anteksa Pierwszą osobą jaka mi pomogła w sprawie piwa był Anteks http://forum.wes.pl/viewtopic.php?t=780&sid=23c61004da33a54b3518922288f5fb1f "Piwo bulka dalej, chyba znalazłem swoje prawdziwe hobby" no prosze kolega lubi bulkanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 30 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2012 Właśnie każdy się kiedyś uczył i zadawał dziwne pytania, ale uzyskiwał konkretne odpowiedzi bez głupich tekstów. Hehe, nawet od Anteksa Pierwszą osobą jaka mi pomogła w sprawie piwa był Anteks http://forum.wes.pl/...518922288f5fb1f "Piwo bulka dalej, chyba znalazłem swoje prawdziwe hobby" no prosze kolega lubi bulkanie Chyba dla większości początkujących piwowarów, bulkanie jest priorytetem, ale jak nie bulkało to nie chłostałem się brzozowa witką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 30 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2012 Rozesłałem metryczki bittera. Jakby do kogoś nie dotarło to proszę o wiadomość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 2 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Dostałem arkusz eliminacyjny z rauchbocka, jest napisane, że jest bardzo mocno wytrawny, bez ciała i mało treściwe - ale z drugiej strony, to piwo odfermentowało z 17,5 do 7°Blg. Jak to możliwe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 2 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Mój odfermentował do 4,5-5... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 2 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Dostałem arkusz eliminacyjny z rauchbocka, jest napisane, że jest bardzo mocno wytrawny, bez ciała i mało treściwe - ale z drugiej strony, to piwo odfermentowało z 17,5 do 7°Blg. Jak to możliwe? Bo na ciało nie składa się tylko odfermentowanie. Ale również dorzuć poziom goryczki i nagazowanie. Powszechnie mówi się, że niższe odfermentowanie = słodsze, bardziej treściwe piwo. Moim zdaniem piwo robi się kleiste, nieprzyjemne, puste, przy odfermentowaniu poniżej 70%. Jeszcze da radę to zaakceptować jak piwo ma poniżej 12 °Blg, ale przy mocnych piwach to jest tragedia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 2 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Dostałem 4 dyplomy i metryczkę odpadniętego CC który to kanalizacją jedzie na szczęście jeszcze tylko kilka flaszek zostało to dam radę toto spić mam nadzieję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 2 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Spijaj, spijaj, Mój odpadnięty CC też jedzie kanalizacją . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Dostałem 4 dyplomy i metryczkę odpadniętego CC który to kanalizacją jedzie na szczęście jeszcze tylko kilka flaszek zostało to dam radę toto spić mam nadzieję Widzę, że humor wszystkim dopisuje. Ja tam mam prawie same ściery, DMS i rozmoczone kartony w piwie, ale to moje piwo więc część rozdam ale i sam wypiję. Po kartonie rano mam lepszą ulgę, po DMS lepszy oddech a po ścierze, ścierą chyba się pocę Szczerze to dzięki za metryczki, zgadzam się w 100% - muszę się poprawić i lepsze piwa warzyć. elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Spijaj, spijaj, Mój odpadnięty CC też jedzie kanalizacją . Spijaj, spijaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 2 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Dostałem arkusz eliminacyjny z rauchbocka, jest napisane, że jest bardzo mocno wytrawny, bez ciała i mało treściwe - ale z drugiej strony, to piwo odfermentowało z 17,5 do 7°Blg. Jak to możliwe? A po co wysyłać na konkurs piwo, które odfermentowało 17,5 do 7? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 2 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Dostałem 4 dyplomy i metryczkę odpadniętego CC który to kanalizacją jedzie na szczęście jeszcze tylko kilka flaszek zostało to dam radę toto spić mam nadzieję Widzę, że humor wszystkim dopisuje. Ja tam mam prawie same ściery, DMS i rozmoczone kartony w piwie, ale to moje piwo więc część rozdam ale i sam wypiję. Po kartonie rano mam lepszą ulgę, po DMS lepszy oddech a po ścierze, ścierą chyba się pocę Szczerze to dzięki za metryczki, zgadzam się w 100% - muszę się poprawić i lepsze piwa warzyć. Humor dobry toż to w końcu zabawa tylko, spinać się nie ma co W innych też mam DMS i inne świństwa ale nie dam się zastraszyć i pił (i rozdawał) będę dzielnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 2 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 kiedy można się spodziewać metryczek z eliminacji ? bo wszyscy już piszą że maja... a ja czekam i czekam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 2 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 kiedy można się spodziewać metryczek z eliminacji ? bo wszyscy już piszą że maja... a ja czekam i czekam Ja też póki co nie dostałem żadnej metryczki z eliminacji. Nieświadomy DMS-ów, kwasów izowalerianowych, posmaków ścierek tudzież innych odorów kanalizacyjnych delektuje się jedną z ostatnich butelek AIPY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Dostałem arkusz eliminacyjny z rauchbocka,Z eliminacji arkusze już poszły, a co z finałem? Kiedy można się spodziewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Dostałem arkusz eliminacyjny z rauchbocka,Z eliminacji arkusze już poszły, a co z finałem? Kiedy można się spodziewać? Mam nadzieję, że do piatku się obrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hagar Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 a ja dostałem finałowego stouta za 5 miejsce ;-) za to niefinałowej aipy u quadrupla niet... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Dostałem arkusz eliminacyjny z rauchbocka, jest napisane, że jest bardzo mocno wytrawny, bez ciała i mało treściwe - ale z drugiej strony, to piwo odfermentowało z 17,5 do 7°Blg. Jak to możliwe? Czy to jest ten sam rauchbock, którego dostałem 0,33l na spróbowanie? Jeśli dobrze zmierzyłeś BLG to komisja się nie zna, albo ktoś piwo podmienił Nawiasem mówiąc, pierwszy raz w życiu piłem piwo tego typu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się