kopyr Opublikowano 15 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Witam wszystkich. Mam pytanie, bo wiem, że wątek ten obserwuje parę osób wysoko siedzących w PSPD to stwierdziłem że zadam je tutaj, a nie będę zaśmiecał nikomu skrzynki. Pytanie dotyczy regulaminu - czy w konkursie trzeba startować pojedynczo, czy może wystawić piwo desygnowane przez 2 osoby ? Piwo można wystawiać jako browar domowy, którego członkami/udziałowcami/wspólnikami może być (w zasadzie) dowolna liczba osób. Oczywiście dotyczą Was wtedy te same ograniczenia, co pojedyncze osoby, czyli w danej kategorii możecie wystawić tylko jedno piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 16 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 Piwo można wystawiać jako browar domowy, którego członkami/udziałowcami/wspólnikami może być (w zasadzie) dowolna liczba osób. Oczywiście dotyczą Was wtedy te same ograniczenia, co pojedyncze osoby, czyli w danej kategorii możecie wystawić tylko jedno piwo. Czyli rozumiem, że mogę z kolegą wystawić piwo w jednej kategorii, a sam w drugiej. Dzięki Kopyr za odpowiedź ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 16 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 Piwo można wystawiać jako browar domowy' date=' którego członkami/udziałowcami/wspólnikami może być (w zasadzie) dowolna liczba osób. Oczywiście dotyczą Was wtedy te same ograniczenia, co pojedyncze osoby, czyli w danej kategorii możecie wystawić tylko jedno piwo.[/quote']Czyli rozumiem, że mogę z kolegą wystawić piwo w jednej kategorii, a sam w drugiej. Dzięki Kopyr za odpowiedź ! Tak, taki układ też jest możliwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 jak się ma urbock z pinty do tego czego będą oczekiwać sędziowie na konkursie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 jak się ma urbock z pinty do tego czego będą oczekiwać sędziowie na konkursie? Sędziowie mają jeszcze czas aby się skalibrować w Bambergu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 ja nie chcę poganiać ale przydałoby się żeby ten koźlak poleżał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 3 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 ja nie chcę poganiać ale przydałoby się żeby ten koźlak poleżał... Jak spróbuję, to Ci napiszę. Zrozum tylko jedną rzecz, my nie porównujemy piwa do wzorca, tylko patrzymy jak mieści się w założonych widełkach i jak całość współgra ze sobą. W takim np. porterze każdy sędzia może mieć inne ulubione piwo i dopiero ich 4-5 ocen obiektywizuje wynik. Tak więc weź to co charakterystyczne dla Rauchbiera i to co charakterystyczne dla koźlaka i masz Rauchbocka. Jeden będzie bardziej wędzony, drugi mniej, jeden będzie bardziej karmelowy, drugi mniej. Ważne jakie wrażenie sprawia całość, a w finale to ważne jest nawet, które ma lepszą pianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 a w finale to ważne jest nawet, które ma lepszą pianę. hahah o pianie to już chyba zawsze będziesz pamiętał ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 A skoro chłopcy jesteśmy już przy biciu piany to mam pytanie Czy sędziowie PSPD zasiadający w jury będą mogli brać udział w konkursie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Pewno że tak, tylko nie mogą startować w kategorii gdzie sami sędziują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 4 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Tak jak napisał pieron, nie można sędziować w kategorii, do której się wystawia piwo. W końcu zależy nam, aby do sędziowskiego grona (i nie chodzi o zdanie egzaminu, ale o rzeczywiste sędziowanie) trafiali najlepsi piwowarzy domowi w kraju. Jeśli powiemy im/nam, że nie mogą zgłaszać swoich piw do konkursu, to ich zapał do sędziowania może drastycznie osłabnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Tak jak napisał pieron, nie można sędziować w kategorii, do której się wystawia piwo. W końcu zależy nam, aby do sędziowskiego grona (i nie chodzi o zdanie egzaminu, ale o rzeczywiste sędziowanie) trafiali najlepsi piwowarzy domowi w kraju. Jeśli powiemy im/nam, że nie mogą zgłaszać swoich piw do konkursu, to ich zapał do sędziowania może drastycznie osłabnąć. Wtedy zostaną tylko Ci którym zależy by podążać tą drogą :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 4 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Wtedy zostaną tylko Ci którym zależy by podążać tą drogą :) Nie, wtedy zostaną Ci, którzy nic nie mogą wygrać. waroms 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabi Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Dori przypomina o konkursie w Żywcu ,"Wiedźma" warzy http://wiadomosci.ox...-zglos-je!.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Dori przypomina o konkursie w Żywcu ,"Wiedźma" warzy http://wiadomosci.ox...-zglos-je!.html Gabi Ty powinnaś jeszcze dostać dodatek to emerytury za te spartańskie warunki i zaangażowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 oo, oddział terenowy, gut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Jeśli ktoś już chce zajmować się bardziej profesjonalnie warzeniem, to na sprzęt wyda około 250 zł. Taaa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabi Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Gabi Ty powinnaś jeszcze dostać dodatek to emerytury za te spartańskie warunki i zaangażowanie Dodatek był, ale się zmył ... .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 A ogłoszono już termin wysyłania prac konkursowych? Bo gdy ostatnio (max 2 tygodnie temu) zerkałem nie znalazłem informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Na FB pojawiło się parę dni temu takie info: Eliminacje do Konkursu Piw Domowych Birofilia 2012 odbędą się w dniach 8-10 czerwca. Piwa należy dostarczyć między 24. maja a 7. czerwca do Piwiarni Żywiecka (ul. Browarna 88, 34-300 Żywiec). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skitof Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Na FB pojawiło się parę dni temu takie info: Eliminacje do Konkursu Piw Domowych Birofilia 2012 odbędą się w dniach 8-10 czerwca. Piwa należy dostarczyć między 24. maja a 7. czerwca do Piwiarni Żywiecka (ul. Browarna 88, 34-300 Żywiec). Zaraz po świętach ukarze się regulamin, formularz zgłoszeniowy i wszystkie daty, numery kontaktowe, opłaty itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zaraz po świętach ukarze się regulamin, formularz zgłoszeniowy i wszystkie daty, numery kontaktowe, opłaty itp. Tak, regulamin koniecznie musi zostać ukarany! ciafu1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Nie bardzo wiem gdzie zadać to pytanie, więc zapytam tutaj. Po raz pierwszy chciałbym wystawić swoje piwo do konkursu i planuję wysłać jedno lub dwa na konkurs w Żywcu. Chciałbym być w porządku wobec innych piwowarów i uniknąć ewentualnych nieporozumień, więc mam prośbę o informację. Receptury oby tych piw wziąłem tu z forum lub z wiki od innych piwowarów. Zasyp zastosowałem taki sam lub niemal taki sam, ale podczas zacierania zastosowałem nieco inne przerwy (albo inny ich czas), czasem użyłem innych chmieli, w obu przypadkach użyłem innych drożdży. Zakładam, że takie piwo już nie podpada pod plagiat. Czy może jednak powinienem jakoś mocniej modyfikować receptury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Wyatwiasz piwo a nie recepturę, na całokształt gotowego piwa ma wpływ sporo zmiennych.... począwszy od temperatuy fermentacji, skład wody, drożdże (szczep).... podczas zacierania kreciłeś łychą w praw a nie w lewo etc.... a co mieli by powiedzieć brewkitowcy? powodzenia na konkursie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Nie bardzo wiem gdzie zadać to pytanie, więc zapytam tutaj. Po raz pierwszy chciałbym wystawić swoje piwo do konkursu i planuję wysłać jedno lub dwa na konkurs w Żywcu. Chciałbym być w porządku wobec innych piwowarów i uniknąć ewentualnych nieporozumień, więc mam prośbę o informację. Receptury oby tych piw wziąłem tu z forum lub z wiki od innych piwowarów. Zasyp zastosowałem taki sam lub niemal taki sam, ale podczas zacierania zastosowałem nieco inne przerwy (albo inny ich czas), czasem użyłem innych chmieli, w obu przypadkach użyłem innych drożdży. Zakładam, że takie piwo już nie podpada pod plagiat. Czy może jednak powinienem jakoś mocniej modyfikować receptury? Wyatwiasz piwo a nie recepturę, na całokształt gotowego piwa ma wpływ sporo zmiennych.... począwszy od temperatuy fermentacji, skład wody, drożdże (szczep).... podczas zacierania kreciłeś łychą w praw a nie w lewo etc.... a co mieli by powiedzieć brewkitowcy? powodzenia na konkursie! Wygrasz, czego życzę, to postawisz piwo autorowi przepisu pierwotnego i wszyscy powinni być zadowoleni Nie ma co męczyć sumienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się