Raczek Opublikowano 2 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 (edytowane) Warka nr. 65 Wędzony Porter przelany do 40 butelek 0,5 + 0,33. Fermentacja stanęła na 3,6BLG. Zabutelkowane z dodatkiem 120g cukru białego rozpuszczonego w litrze wody. Edytowane 2 Marca 2015 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Warka #66 Koelsch przelane na cichą 3,1blg mega metnę, chyba żelatyna będzie do klarowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 11 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 (edytowane) Warka nr. 68 11.III.2015r Żytnie IPAGoryczka: 60IBUKolor: 13EBCOG: 15BLGFG: ?? BLGSurowce:Słód Pale Ale 4,5kgSłód żytni 1,5kgsłód pszeniczny jasny 0,5kg płatki żytnie BIO 0,3kgsłód caramunich I 0,2kgChmiele:Azacca 40g Equinox 40gDennys Favorite gęstwa miesięczna po wędzonym porterzeZacieranie:54st.C -10minut65-66-st.C - 70minut 72st.C - minut78st.C - filtracjaWysładzanie 6+6+6Gotowanie 70minut10g Azacca + 10g Equinox -70minut 10g Azacca + 10g Equinox - 30minut 10g Azacca + 10g Equinox - 15minut + 5g mchu irlandzkiego 10g Azacca + 10g Equinox - podczas chłodzenia Chyba trzeci raz sobie mówię że ostatni raz robię coś żytniego i chyba tym razem już ostatni 20% żyta sprawiło że filtracja to była prawdziwa katorga po 3 godzinach miałem 3/4 i na tym zakończyłem wysładzanie... Złoże Beton jak naciąłem nic nie dało jak zamieszałem leciała mąka.... Oficjalnie wyszło po gotowaniu 17,5l 19,2BriX (18,5BLG) rozcieńczyłem Nałęczowianką mineralną do objętości 21,5l Więc wynik końcowy wg. BS2 to 15,2BLG. Przemyta gęstwa (rzadka) zadana w ilości ok 300ml (zebrana 19.II.2015) mam nadzieję że ruszy...... Edytowane 11 Marca 2015 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Przerwę białkową spróbuj zastosować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Warka nr. 69 30.III.2015r English IPAGoryczka: 62IBUKolor: 17EBCOG: 14,4BLGFG: ?? BLGSurowce:Słód Pale Ale 5,4kgSłód pszeniczny jasny 0,6kgsłód monachijski 0,5kg słód karmelowy 118EBC 0,3kg Chmiele:Pioneer 9,5AK - 50g Jester 6,9AK - 30gSuche drożdże Fermentis US-05 uwodnione w przestudzonej brzeczce Zacieranie:54st.C -10minut64-66sr.C-st.C - 75minut 75st.C -10 minut78st.C - filtracja Wysładzanie 5+5+5+6lGotowanie 70minut40g Pioneer - 70miut 10g Pioneer + 30g Jester - 30minut Kiepska dość wydajność z 7kg słodów jakie udało się zmieścić w Lidlowskim kociołku otrzymałem jedynie 22,5l brzeczki 14,4Blg (15BriX) wychłodzone chłodnica do temp. poniżej 30st.C , następnie lodówka i temp. fermentacji 18st.C. Drożdże zadane w temp. 22st.C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 18 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 (edytowane) Warka nr.70 17.06.2015r American Cofee StoutGoryczka: 43IBUKolor: 80EBCOG: 14,8BLGFG: ?? BLGSurowce:Słód Pale Ale 5kgSłód pszeniczny jasny 0,49kgSłód karmelowy 600 0,5kg słód czekoladowy 1200 0,5kg słód żytni 0,2kg słód żytni czekoladowy 0,12kg słód pszeniczny czekoladowy 0,1kg kawa Lavazza Creme&Aroma 70g Chmiele:Mosaic 11,4%AkSuche drożdże Fermentis US-04 uwodnione w przestudzonej brzeczce Zacieranie:64-65st.C -60minut74-75sr.C-st.C - 10minut 78st.C - filtracja Wysładzanie 5+5+5+5lGotowanie 60minut 50g Mosaic - 30minut Wyszło trochę powyżej 23l 14,8BLG(15,4BriX) schłodzone do temp. 20st. Zadane uwodnionymi drożdżami i wyniesione do piwnicy na fermentację.... Jeszcze chyba tylko jeden akcent w tym sezonie i przerwa do września. Edytowane 18 Czerwca 2015 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 1 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Warka nr.71 30.06.2015r Dark Herbal BitterGoryczka: 28IBUKolor: 25EBC + to co z herbatyOG: 12,3BLGFG: ?? BLG 8 łyżeczek herbaty wsypane do litrowej butelki, zalane zimną wodą i pozostawione na 12 h w lodówce w założeniu ma to wyeliminować herbacianą ściągającą goryczkę.Surowce:Słód pilzneński 3,6kgSłód monachijski 1,6kgSłód karmelowy 200 0,25kg jęczmień palony 0,1kg Herbata Earl Grey z bergamotką Loyd Chmiele:Perle 6%AK - 50g Woda mineralna ze Stonki 30lSuche drożdże Mangroove Burton Union Standardowo uwodnione w schłodzonej brzeczce Zacieranie:50-51st.C -30minut64-66sr.C-st.C -45minut 76st.C - 10minut 78- chwila Wysładzanie 5+5+6+6lGotowanie 60minut 25g Perle - 60minut 25g Perle - 30 minut + litr zimnego wywaru z herbaty 100g herbaty -7minut parzone w brzeczce Wyszło ok 24l 12,3BLG(12,8BriX) schłodzonedo temp. 20st. Zadane uwodnionymi drożdżami i wyniesione do piwnicy na fermentację.... Jeśli to piwo będzie dało się wypić to przy kolejnej próbie na pewno nie dam palonego jęczmienia.. Herbata Earl Grey jest czarną herbatą która przyciemniła mi piwo a w połączeniu z jęczmieniem kolor jest bliższy Brown Ale niż Biter-owy no ale zobaczymy jak to wyjdzie po fermentacji.... Na tym kończę sezon do września. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 12 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 Aromat Earl Grey znikomy w smaku wyczuwalna herbata lecz w stopniu dość umiarkowanym. Czy herbata jest czysta biologicznie? W sensie takim czy wrzucenie 100g Na ostatnie 12h przed rozlewem nie zakazi mi piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 12 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 Aromat Earl Grey znikomy w smaku wyczuwalna herbata lecz w stopniu dość umiarkowanym. Czy herbata jest czysta biologicznie? W sensie takim czy wrzucenie 100g Na ostatnie 12h przed rozlewem nie zakazi mi piwa? Wrzucałem dwa razy do warki na ostatnie 12h po 150/200g herbaty i nie mam oznak infekcji. Możesz wrzucać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 12 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 Aromat Earl Grey znikomy w smaku wyczuwalna herbata lecz w stopniu dość umiarkowanym. Czy herbata jest czysta biologicznie? W sensie takim czy wrzucenie 100g Na ostatnie 12h przed rozlewem nie zakazi mi piwa? Wrzucałem dwa razy do warki na ostatnie 12h po 150/200g herbaty i nie mam oznak infekcji. Możesz wrzucać. Dzięki za odpowiedź tak też zrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 25 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Lato się skończyło, temperatury za oknem przyjemne czas rozpocząć kolejny sezon zabawy z piwowarstwem. Wiaderka po kąpieli w sodzie kaustycznej czekają na zapełnienie, stare wężyki wylądowały w koszu. StarSan czeka na swój debiut, słód zesrutowany, rano pierwsza testowa warka AIPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 26 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Warka nr.72 26.09.2015r AIPAGoryczka: 70IBUKolor: 16EBC + to co z herbatyOG: 16,2BLGFG: ?? BLG Surowce:Słód Pale Ale 5kgSłód Crystal Malt 0,5kg Cukier biały 0,7kg Chmiele:Simcoe - 33g Motueka- 31g Citra - 25g Suche drożdże Gozdawa West Coast Zacieranie:64-66st.C -60minut73-75-st.C -15minut 78- chwila Wysładzanie 5+5+5+6lGotowanie 60minut 33g Simcoe - 60minut 31g Motueka - 20 minut 25g Citra 5 minut + cukier Wyszło ok 22,5l 16,2BLG(16,8BriX) schłodzonedo temp.poniżej 30st. Drożdże zadane w temp. 21st.C Fermentacja burzliwa w temp 18st.C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 12 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 AIPA dzisiaj trafiła na cicha na razie z dodatkiem żelatyny bo straszne błoto się zrobiło w smaku fajnie aromat jeszcze chmielowo drożdżowy.... 5 dni przed rozlewem będę dawkować chmiel na aromat codziennie po 20g. Finalnie 100g w 5 dni i do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 13 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Straciłem całą książkę telefoniczną w telefonie... Osoby które znam proszę o SMS, telefon lub pw po prostu z numerem telefonu...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 18 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Pytanie do osób które używały płatków dębowych na cichą.... Jak przygotować płatki w sensie dezynfekcji? Zalać spirytusem? Wygotować? Nie robić nic i wsypać na cichą prosto z paczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 (edytowane) Pytanie do osób które używały płatków dębowych na cichą.... Jak przygotować płatki w sensie dezynfekcji? Zalać spirytusem? Wygotować? Nie robić nic i wsypać na cichą prosto z paczki? W moim przypadku płatki poszły na parę tygodni do Bourbona i później do piwa. Bourbon jest gdzieś w tle wyczuwalny w nim. Edytowane 18 Października 2015 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 19 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Mała rzecz a cieszy.. Redukcja z perlatora kuchennego na 1/2, od dziś koniec wycieczek z wrzącą brzegową do łazienki :-D Mała rzecz a cieszy.. Redukcja z perlatora kuchennego na 1/2, od dziś koniec wycieczek z wrzącą brzeczką do łazienki :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 21 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 Trochę zaległości się wkradło spowodowanych brakiem czasu. Warka nr.73 6.10.2015r Foregin Smoked StoutGoryczka: 44IBUKolor: 95EBCOG: 15,2BLGFG: ?? BLG Surowce:Słód Pale Ale 3,3kgSłód wędzony1kg słód Brown 0,3kg słód Chocolate 0,3kg płatki jęczmienne 0,4kg Cukier biały 0,5kg Chmiele: Target 40g Drożdże: US-04 Zacieranie:68st.C -60minut78st.C- 5 Wysładzanie 5+5+5+6lGotowanie 60minut Target 40g - 60 minut Wyszło ok 24l 15,2BLG schłodzonedo temp.poniżej 30st. Drożdże zadane w temp. 21st.C Fermentacja burzliwa w temp 18st.C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 21 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 (edytowane) Warka nr.74 21.10.2015r XmassGoryczka: 50IBUKolor: 70EBCOG: 16BLGFG: ?? BLG Surowce:Słód Pilzneński 5kgSłód karmelowy 0,5kg słód special B 0,45 słód Carapills jęczmień Palony 0,35kg Cukier biały 0,4kg Chmiele: Magnum 20g Rakau 20g Dr. Rudi 20g Dodatki: - 4 laski wanilii - 100g imbiru - 4 goździki - 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej - 0,5 łyżeczki kardamonu Drożdże: T58 Zacieranie:66st.C- 69st.C -90minut78st.C- 5minut Wysładzanie 5+5+5+6lGotowanie 90minut Magnum 20g + Rakau 20g - 60 minut Dr. Rudi 10g - 30 minut Dr. Rudi 10g - 20 minut Dodatki + cukier + mech Irlandzki na ostatnie 15 minut gotowania Wyszło ok 23l 16BLG schłodzonedo temp.poniżej 30st. Drożdże zadane w temp. 22st.C Fermentacja burzliwa w temp 19st.C Masakryczny dzień dzisiaj, Pobudka o 5 rano i od razu do pracy.... Pierwotnie w przepisie były płatki żytnie 0,8kg o których zapomniałem fakt faktem piwo miało mieć 16 BLG a cukier dodałem do podbicia ekstraktu. Przy pomiarze BLG zorientowałem się że zamiast 18BLG wyszło 16BLG... Oczywiście płatki zostały w woreczku . Na tym nie koniec dzisiejszych przebojów.... Po południu stwierdziłem że jak i tak od rana siedzę prze piwie to po co zlewać do butelek AIPĘ jutro jak można zrobić to od razu dzisiaj za jednym zamachem i mieć jutro wolne po pracy..... Najpierw pomyliłem kolumny ustalając ilość surowca do refermentacji pomyliłem kolumny (temp. wpisałem 20 a ilość 16) a powinno być odwrotnie (mam nadzieję że się nagazuje Później będąc już na finiszu zlewania z cichej do fermentora rozlewowego spadł mi druciak z wężyka i trochę drobinek chmielu wpadło do rozlewu (sama mąka żadnych większych elementów chmielu) mam nadzieję że nie będzie Gushingu przez to.... Finalnie wyszło 39x0,5l z dodatkiem 94g cukru rozpuszczonego w litrze wody...... Edytowane 22 Października 2015 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 27 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Warka nr.72 AIPA po pierwszym teście, troszkę wcześnie ale głównie pod względnem sprawdzenia czy nie ma gushingu.... Piwo nie ucieka z butelki, nagazowanie bardzo delikatne, Mimo 16BLG mocy nie czuć wogóle, smakuje jak jakaś 12ka. Niestety goryczka gdzieś uleciała aromat jest fajny ziołowo/sosnowy...... Przyjemne piwo ale niczego nie urywa, bez wad... Myślę że drożdże z Gozdawy West Coast nie sprzwdziły się i gęstwa po nich trafi jednak do kanału a przy następnych podejściach do stylu zamienię i będę się kurczowo trzymać US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 3 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Warka nr.73 6.10.2015r Foregin Smoked Stout przelana 30.X.2015 do butelek z dodatkiem 94g cukru białego odfermentowało do 4,3BLG. wyszło 40x 0,5l plus 3x 0,5 l w butelki pet Warka nr.74 21.10.2015r Xmass Dzisiaj zlane na cichą zeszło do 3,5BLG (8,8BriX) w zapachu imbir w smaku imbir i gdzieś na drugim planie zapach pierników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 13 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Warka nr.74 21.10.2015r Xmass dzisial zlana do butelek ostatecznie skończyło na 2,7BLG (8BriX) z dodatkiem 108g cukru białego rozpuszczonego w litrze wody wyszło 41x0,5l 2x0,33l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 13 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Warka nr.75 6.11.2015r Belgian Red AleGoryczka: 25IBUKolor: 27EBCOG: 13,1BLGFG: ?? BLG Surowce: - słód Pilzneński 3kg - słód monachijski 0,97kg - słód biscuit 0,74kg - słód karmelowy czerwony 0,67kg - słód Cara Gold 0,52kg - słód caramel 240EBC 0,26kg Chmiele: Magnum PL 11AK szyszka 20g Waiti 3,4AK 50g Drożdże: T-58 gęstwa Zacieranie:64-66st.C -60minut75st.C- 10minut Wysładzanie 5+5+5+6lGotowanie 60minut Magnum 10g - 60minut Magnum 10g- 30minut Waiti 10g - 25minut Waiti 10g - 20minut Waiti 10g - 15minut Waiti 10g - 5 minut Waiti 10g - 0 minut Wyszło ok 23l 13,1BLG schłodzonedo temp.poniżej 30st. Drożdże zadane w temp. 21st.C Fermentacja burzliwa w temp 18st.C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Warka nr.75 6.11.2015r Belgian Red Ale przelana dzisiaj na cichą fermentację, zeszło do 8BriX (4BLG) w smaku lekkie czyste z delikatnymi akcentami belgijskimi raczej profil przyprawowy lekko pieprzowy jakby .... W końcu T58 zupełnie inny profil piwa niż w Xmass który fermentował w wyższym zakresie temperatur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 8 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 (edytowane) Warka nr.76 28.12.2015r Pale Ale Goryczka: 46IBU Kolor: 10EBC OG: 12,1BLG FG: ?? BLG Surowce: - słód Pale Ale 4kg - słód monachijski 0,75kg - słód caramel light 0,25kg Chmiele: Phoenix - 38g Progress - 50g Drożdże: Fm11 Wichrowe wzgórza Zacieranie: 64-66st.C -70minut 78st.C- 10minut Wysładzanie 5+5+5+6l Gotowanie 60minut Phoenix 38g - 60 minut Progress 50g - 10 minut Wyszło 23l 12,1BLG schłodzonedo temp.poniżej 30st. Drożdże zadane w temp. 21st.C Fermentacja burzliwa w temp 18st.C Piwo zrobione na wodzie Inowrocławianka właściwie 50% Inowrocławianki 50%/Kranówki Dzisiaj wyjęte z lodówki na 2-3 dni, Kontrolny pomiar wskazuje 4,2BLG piwo dość pełne ale jeszcze drożdże na powierzchni się utrzymują, po weekendzie zlewam na Tydzień cichej ========================================================================================================= Warka nr.77 8.1.2016r Milk Stout Goryczka: 26IBU Kolor: 95EBC OG: 15,6BLG FG: ?? BLG Surowce: - słód Pale Ale 4,6kg - słód karmelowy ciemny 0,5kg - słód chocolate 0,44kg - jęczmień palony 0,25kg -Laktoza 0,625kg Chmiele: Northdown 31g Drożdże: gęstwa S-04 Zacieranie: 66-67st.C -70minut bez słodów palonych 66-67st.C - 15minut ze słodami ciemnymi Wysładzanie 5+5+5+6l Gotowanie 70minut Northdown 31g - 60minut Wyszło 23l 15,6BLG schłodzonedo temp.poniżej 30st. Drożdże zadane w temp. 21st.C Fermentacja burzliwa w temp 18st.C. Gęstwa z 24.X.2015 trzymana cały czas w lodówce Edytowane 9 Stycznia 2016 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się