Skocz do zawartości

Raczkowy browar


Raczek

Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr. 65  Wędzony Porter przelany do 40 butelek 0,5 + 0,33. Fermentacja stanęła na 3,6BLG. Zabutelkowane z dodatkiem 120g cukru białego  rozpuszczonego w litrze wody.

Edytowane przez Raczek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 68 11.III.2015r Żytnie IPA
Goryczka: 60IBU
Kolor: 13EBC
OG: 15BLG
FG: ?? BLG

Surowce:

Słód Pale Ale 4,5kg
Słód żytni 1,5kg
słód pszeniczny jasny 0,5kg

płatki żytnie BIO 0,3kg
słód caramunich I 0,2kg

Chmiele:

Azacca 40g

Equinox 40g

Dennys Favorite gęstwa miesięczna po wędzonym porterze

Zacieranie:

54st.C -10minut
65-66-st.C - 70minut

72st.C - minut
78st.C - filtracja
Wysładzanie 6+6+6

Gotowanie 70minut

10g Azacca + 10g Equinox -70minut

10g Azacca + 10g Equinox - 30minut

10g Azacca + 10g Equinox - 15minut + 5g mchu irlandzkiego

10g Azacca + 10g Equinox - podczas chłodzenia

 

Chyba trzeci raz sobie mówię że ostatni raz robię coś żytniego i chyba tym razem już ostatni 20% żyta  sprawiło że filtracja to była prawdziwa katorga po 3 godzinach miałem 3/4 i na tym zakończyłem wysładzanie... Złoże Beton  jak naciąłem nic nie dało jak zamieszałem leciała mąka.... Oficjalnie wyszło po gotowaniu 17,5l 19,2BriX (18,5BLG) rozcieńczyłem  Nałęczowianką  mineralną do objętości  21,5l  Więc wynik końcowy wg. BS2 to 15,2BLG.

Przemyta gęstwa  (rzadka) zadana w ilości ok 300ml (zebrana 19.II.2015) mam nadzieję że ruszy......

 


 

Edytowane przez Raczek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr. 69 30.III.2015r English IPA
Goryczka: 62IBU
Kolor: 17EBC
OG: 14,4BLG
FG: ?? BLG

Surowce:

Słód Pale Ale 5,4kg
Słód pszeniczny jasny 0,6kg
słód monachijski 0,5kg

słód karmelowy 118EBC 0,3kg
 

Chmiele:

Pioneer  9,5AK - 50g

Jester 6,9AK - 30g

Suche drożdże Fermentis US-05 uwodnione w przestudzonej brzeczce

Zacieranie:

54st.C -10minut
64-66sr.C-st.C - 75minut

75st.C -10 minut
78st.C - filtracja

Wysładzanie 5+5+5+6l

Gotowanie 70minut
40g Pioneer - 70miut

10g Pioneer + 30g Jester - 30minut

 

Kiepska dość wydajność z 7kg słodów jakie udało się zmieścić w Lidlowskim kociołku otrzymałem jedynie 22,5l brzeczki 14,4Blg (15BriX) wychłodzone chłodnica  do temp. poniżej 30st.C , następnie lodówka i temp. fermentacji 18st.C.

Drożdże zadane  w temp. 22st.C

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka nr.70 17.06.2015r American Cofee Stout
Goryczka: 43IBU
Kolor: 80EBC
OG: 14,8BLG
FG: ?? BLG

Surowce:

Słód Pale Ale 5kg
Słód pszeniczny jasny 0,49kg
Słód karmelowy 600 0,5kg

słód czekoladowy 1200 0,5kg

słód żytni 0,2kg

słód żytni czekoladowy 0,12kg

słód pszeniczny czekoladowy 0,1kg

 

kawa Lavazza Creme&Aroma 70g
 

Chmiele:

Mosaic 11,4%Ak

Suche drożdże Fermentis US-04 uwodnione w przestudzonej brzeczce

 

Zacieranie:

64-65st.C -60minut
74-75sr.C-st.C - 10minut

78st.C - filtracja

Wysładzanie 5+5+5+5l

Gotowanie 60minut

 

50g Mosaic - 30minut

 

Wyszło trochę powyżej 23l 14,8BLG(15,4BriX) schłodzone  do temp. 20st. Zadane uwodnionymi drożdżami i wyniesione do piwnicy na fermentację....

Jeszcze chyba tylko  jeden akcent w tym sezonie i przerwa do września.

Edytowane przez Raczek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr.71 30.06.2015r Dark Herbal Bitter
Goryczka: 28IBU
Kolor: 25EBC + to co z herbaty
OG: 12,3BLG
FG: ?? BLG

 

8 łyżeczek herbaty wsypane do litrowej butelki, zalane zimną wodą i pozostawione na 12 h w lodówce w założeniu ma to wyeliminować herbacianą ściągającą goryczkę.

Surowce:

Słód pilzneński 3,6kg
Słód monachijski 1,6kg
Słód karmelowy 200 0,25kg

jęczmień palony  0,1kg

 

Herbata Earl Grey z bergamotką Loyd
 

Chmiele:

Perle 6%AK - 50g

Woda mineralna ze Stonki 30l

Suche drożdże Mangroove Burton Union Standardowo uwodnione w schłodzonej brzeczce

 

Zacieranie:

50-51st.C -30minut
64-66sr.C-st.C -45minut

76st.C - 10minut

78- chwila

Wysładzanie 5+5+6+6l

Gotowanie 60minut

 

25g Perle - 60minut

25g Perle - 30 minut + litr zimnego wywaru z  herbaty

100g herbaty -7minut parzone w brzeczce

 

Wyszło ok 24l 12,3BLG(12,8BriX) schłodzonedo temp. 20st. Zadane uwodnionymi drożdżami i wyniesione do piwnicy na fermentację....

Jeśli  to piwo będzie dało się wypić  to przy kolejnej próbie na pewno nie dam  palonego jęczmienia.. Herbata Earl Grey jest czarną herbatą która przyciemniła mi piwo a w połączeniu z jęczmieniem kolor jest bliższy Brown Ale niż Biter-owy no ale zobaczymy  jak to wyjdzie po fermentacji....

 

Na tym kończę sezon do września.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Aromat Earl Grey znikomy w smaku wyczuwalna herbata lecz w stopniu dość umiarkowanym.

Czy herbata jest czysta biologicznie? W sensie takim czy wrzucenie 100g Na ostatnie 12h przed rozlewem nie zakazi mi piwa?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aromat Earl Grey znikomy w smaku wyczuwalna herbata lecz w stopniu dość umiarkowanym.

Czy herbata jest czysta biologicznie? W sensie takim czy wrzucenie 100g Na ostatnie 12h przed rozlewem nie zakazi mi piwa?

 

Wrzucałem dwa razy do warki na ostatnie 12h po 150/200g herbaty i nie mam oznak infekcji. Możesz wrzucać. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Aromat Earl Grey znikomy w smaku wyczuwalna herbata lecz w stopniu dość umiarkowanym.

Czy herbata jest czysta biologicznie? W sensie takim czy wrzucenie 100g Na ostatnie 12h przed rozlewem nie zakazi mi piwa?

Wrzucałem dwa razy do warki na ostatnie 12h po 150/200g herbaty i nie mam oznak infekcji. Możesz wrzucać. :)

Dzięki za odpowiedź tak też zrobię
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Lato się skończyło, temperatury za oknem przyjemne czas rozpocząć kolejny sezon zabawy z piwowarstwem. Wiaderka po kąpieli w sodzie kaustycznej czekają na zapełnienie, stare wężyki wylądowały w koszu. StarSan czeka na swój debiut, słód zesrutowany, rano pierwsza testowa warka AIPA

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr.72 26.09.2015r AIPA
Goryczka: 70IBU
Kolor: 16EBC + to co z herbaty
OG: 16,2BLG
FG: ?? BLG

 

Surowce:

Słód Pale Ale 5kg
Słód Crystal Malt 0,5kg

Cukier biały 0,7kg

Chmiele:

Simcoe - 33g

Motueka- 31g

Citra - 25g

Suche drożdże Gozdawa West Coast

 

Zacieranie:

64-66st.C -60minut
73-75-st.C -15minut

78- chwila

Wysładzanie 5+5+5+6l

Gotowanie 60minut

 

33g Simcoe - 60minut

31g Motueka - 20 minut

25g Citra 5 minut + cukier

 

Wyszło ok 22,5l 16,2BLG(16,8BriX) schłodzonedo temp.poniżej 30st. Drożdże zadane w temp. 21st.C

Fermentacja burzliwa w temp 18st.C

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

AIPA dzisiaj trafiła na cicha na razie z dodatkiem żelatyny bo straszne błoto się zrobiło w smaku fajnie aromat jeszcze chmielowo drożdżowy.... 5 dni przed rozlewem będę dawkować chmiel na aromat codziennie po 20g. Finalnie 100g w 5 dni i do butelek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie do osób które używały płatków dębowych na cichą....

Jak przygotować płatki w sensie dezynfekcji?

Zalać spirytusem?

Wygotować?

Nie robić nic i wsypać na cichą prosto z paczki?

 

W       moim przypadku płatki poszły na parę tygodni do Bourbona i później do piwa. Bourbon jest gdzieś w tle wyczuwalny w nim.

Edytowane przez Serpiente
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

eca2f02dca0b4b786645490e0bbf3d42.jpg

Mała rzecz a cieszy.. Redukcja z perlatora kuchennego na 1/2, od dziś koniec wycieczek z wrzącą brzegową do łazienki :-D

 

 

eca2f02dca0b4b786645490e0bbf3d42.jpg

Mała rzecz a cieszy.. Redukcja z perlatora kuchennego na 1/2, od dziś koniec wycieczek z wrzącą brzeczką do łazienki :-D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę zaległości  się wkradło spowodowanych brakiem czasu.

 

Warka nr.73 6.10.2015r Foregin Smoked Stout
Goryczka: 44IBU
Kolor: 95EBC
OG: 15,2BLG
FG: ?? BLG

 

Surowce:

Słód Pale Ale 3,3kg
Słód wędzony1kg

słód Brown 0,3kg

słód Chocolate 0,3kg

płatki jęczmienne 0,4kg

Cukier biały 0,5kg

 

Chmiele:

 

Target 40g

 

Drożdże: US-04

 

Zacieranie:

68st.C -60minut
78st.C- 5

 

Wysładzanie 5+5+5+6l

Gotowanie 60minut

 

Target 40g - 60 minut

 

Wyszło ok 24l 15,2BLG schłodzonedo temp.poniżej 30st. Drożdże zadane w temp. 21st.C

Fermentacja burzliwa w temp 18st.C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr.74 21.10.2015r Xmass
Goryczka: 50IBU
Kolor: 70EBC
OG: 16BLG
FG: ?? BLG

 

Surowce:

Słód Pilzneński 5kg
Słód karmelowy 0,5kg

słód special B 0,45

słód Carapills

jęczmień Palony 0,35kg

Cukier biały 0,4kg

 

Chmiele:

 

Magnum 20g

Rakau 20g

Dr. Rudi 20g

 

Dodatki:

 

- 4 laski wanilii

- 100g imbiru

- 4 goździki

- 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej

- 0,5 łyżeczki kardamonu

 

Drożdże: T58

 

Zacieranie:

66st.C- 69st.C -90minut
78st.C- 5minut

 

Wysładzanie 5+5+5+6l

Gotowanie 90minut

 

Magnum 20g + Rakau 20g - 60 minut

Dr. Rudi 10g - 30 minut

Dr. Rudi 10g - 20 minut

Dodatki + cukier + mech Irlandzki  na ostatnie 15 minut gotowania

 

Wyszło ok 23l 16BLG schłodzonedo temp.poniżej 30st. Drożdże zadane w temp. 22st.C

Fermentacja burzliwa w temp 19st.C

 

Masakryczny dzień dzisiaj, Pobudka o 5 rano  i od razu  do pracy.... Pierwotnie w przepisie  były płatki  żytnie 0,8kg o których zapomniałem  fakt faktem piwo  miało mieć 16 BLG a cukier dodałem do podbicia  ekstraktu. Przy pomiarze BLG  zorientowałem się że zamiast 18BLG wyszło 16BLG... Oczywiście płatki zostały  w woreczku :P.

Na tym nie koniec dzisiejszych przebojów.... Po południu stwierdziłem że jak i tak od rana siedzę prze piwie  to po co zlewać do butelek AIPĘ jutro jak można zrobić to od razu dzisiaj za jednym zamachem i mieć jutro  wolne po pracy.....

Najpierw  pomyliłem  kolumny ustalając ilość surowca do refermentacji pomyliłem kolumny (temp. wpisałem 20 a ilość 16) a powinno być odwrotnie (mam nadzieję że się nagazuje :)

Później  będąc już na finiszu  zlewania z cichej do fermentora  rozlewowego  spadł mi druciak z wężyka i  trochę drobinek  chmielu  wpadło do  rozlewu (sama mąka żadnych większych elementów chmielu) mam nadzieję że nie będzie Gushingu przez to....

 

Finalnie wyszło 39x0,5l  z dodatkiem 94g cukru rozpuszczonego w litrze wody......

Edytowane przez Raczek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr.72 AIPA po pierwszym teście, troszkę  wcześnie ale głównie pod względnem sprawdzenia czy nie ma gushingu.... Piwo nie ucieka z butelki, nagazowanie bardzo delikatne, Mimo 16BLG  mocy nie czuć wogóle, smakuje jak jakaś 12ka.

Niestety  goryczka  gdzieś uleciała aromat jest fajny ziołowo/sosnowy...... Przyjemne piwo ale niczego nie urywa, bez wad... Myślę że drożdże  z Gozdawy West Coast nie sprzwdziły się i gęstwa po nich trafi jednak do kanału a przy następnych podejściach do stylu zamienię  i będę się kurczowo trzymać US-05

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr.73 6.10.2015r Foregin Smoked Stout przelana 30.X.2015 do butelek  z dodatkiem 94g cukru białego odfermentowało do 4,3BLG. wyszło 40x 0,5l plus 3x 0,5 l w butelki pet

 

Warka nr.74 21.10.2015r Xmass Dzisiaj zlane na cichą  zeszło do 3,5BLG (8,8BriX)  w zapachu  imbir w smaku imbir i gdzieś na drugim planie zapach pierników :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr.75 6.11.2015r Belgian Red Ale
Goryczka: 25IBU
Kolor: 27EBC
OG: 13,1BLG
FG: ?? BLG

 

Surowce:

- słód Pilzneński 3kg

- słód monachijski 0,97kg

- słód biscuit 0,74kg

- słód karmelowy czerwony 0,67kg

- słód Cara Gold  0,52kg

- słód caramel 240EBC 0,26kg

 

Chmiele:

 

Magnum PL 11AK szyszka 20g

Waiti 3,4AK 50g

 

Drożdże: T-58 gęstwa

 

Zacieranie:

64-66st.C -60minut
75st.C- 10minut

 

Wysładzanie 5+5+5+6l

Gotowanie 60minut

 

Magnum 10g - 60minut

Magnum 10g- 30minut

Waiti 10g - 25minut

Waiti 10g - 20minut

Waiti 10g - 15minut

Waiti 10g - 5 minut

Waiti 10g - 0 minut

 

Wyszło ok 23l 13,1BLG schłodzonedo temp.poniżej 30st. Drożdże zadane w temp. 21st.C

Fermentacja burzliwa w temp 18st.C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr.75 6.11.2015r Belgian Red Ale przelana dzisiaj na cichą fermentację, zeszło do 8BriX (4BLG) w smaku lekkie czyste z delikatnymi akcentami belgijskimi raczej profil przyprawowy lekko pieprzowy jakby .... W końcu T58 zupełnie inny profil piwa niż w Xmass który fermentował w wyższym zakresie temperatur

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr.76 28.12.2015r Pale Ale

Goryczka: 46IBU

Kolor: 10EBC

OG: 12,1BLG

FG: ?? BLG

Surowce:

- słód Pale Ale 4kg

- słód monachijski 0,75kg

- słód caramel light 0,25kg

Chmiele:

Phoenix - 38g

Progress - 50g

Drożdże: Fm11 Wichrowe wzgórza

Zacieranie:

 

64-66st.C -70minut

78st.C- 10minut

Wysładzanie 5+5+5+6l

 

Gotowanie 60minut

Phoenix 38g - 60 minut

Progress 50g - 10 minut

Wyszło 23l 12,1BLG schłodzonedo temp.poniżej 30st. Drożdże zadane w temp. 21st.C

Fermentacja burzliwa w temp 18st.C

Piwo zrobione na wodzie Inowrocławianka właściwie 50% Inowrocławianki 50%/Kranówki

Dzisiaj wyjęte z lodówki na 2-3 dni, Kontrolny pomiar wskazuje 4,2BLG piwo dość pełne ale jeszcze drożdże na powierzchni się utrzymują, po weekendzie zlewam na Tydzień cichej

=========================================================================================================

Warka nr.77 8.1.2016r Milk Stout

Goryczka: 26IBU

Kolor: 95EBC

OG: 15,6BLG

FG: ?? BLG

Surowce:

- słód Pale Ale 4,6kg

- słód karmelowy ciemny 0,5kg

- słód chocolate 0,44kg

- jęczmień palony 0,25kg

-Laktoza 0,625kg

Chmiele:

Northdown 31g

Drożdże: gęstwa S-04

Zacieranie:

 

66-67st.C -70minut bez słodów palonych

66-67st.C - 15minut ze słodami ciemnymi

Wysładzanie 5+5+5+6l

 

Gotowanie 70minut

Northdown 31g - 60minut

Wyszło 23l 15,6BLG schłodzonedo temp.poniżej 30st. Drożdże zadane w temp. 21st.C

Fermentacja burzliwa w temp 18st.C. Gęstwa z 24.X.2015 trzymana cały czas w lodówce

Edytowane przez Raczek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.