pershi Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Witam szanownych użytkowników forum. Właśnie zarejestrowałem się u Was. Mieszkam w okolicach Rabki Zdrój i przymierzam się do domowego wyrobu piwa. Pozdrawiam wszystkich i pomyślności życzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Witam kolejnego jeszcze potencjalnego (mam nadzieję że to nie potrwa długo ) piwowara. Powodzenia życzę. PS Przymierzasz się do zacierania czy też brew-kit/ekstrakty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Witam i pozdrawiam z Rydułtów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Witam na forum! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 21 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Dziękuje za powitanie. Zamierzam rozpocząć od brew-kit-ów i mam nadzieje że na tym nie poprzestanę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zstars Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Witam i pozdrawiam, zacieraj a poznasz smak własnoręcznie skompowanego piwa. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Witam szanownych użytkowników forum.Właśnie zarejestrowałem się u Was. Mieszkam w okolicach Rabki Zdrój i przymierzam się do domowego wyrobu piwa. Pozdrawiam wszystkich i pomyślności życzę. Witaj. Z jakich okolic Rabki pochodzisz??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Na południe od Rabki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Witam z Wisły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 5 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 No i zaczęło się! Na razie od puszki Coopersa Real Ale na glukozie. Zalałem fermentator tydzień temu w sobotę wieczorem. W niedziele zaczęło pchać wodę w rurce, później "bulgać". W środę nie zmieniał się już poziom w rurce fermentacyjnej. Wczoraj sprawdziłem BLG wyparzonym cukromierzem w fermentatorze i było 2,5 °Blg. Po kilkunastu minutach fermentacja znowu ruszyła, tak że nawet w nocy bulgotało w rurce a teraz dalej pcha wodę. Czy taka wznowiona fermentacja to normalne? P.S. Gdzieś tutaj na forum wyczytałem, że ktoś miał taką samą sytuację tylko nie mogę teraz namierzyć tego tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Bulkanie niekoniecznie musi oznaczać fermentację, ale możesz bezpiecznie poczekać z rozlewem aż ustanie wszelka aktywność, nie ma pośpiechu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Tu bym trochę polemizował. Jeśli nie przenosiliśmy fermentatora z miejsca na miejsce gdzie wystąpiła różnica temperatur (czyli różnica ciśnień) nie wiem co może spowodować ?bulkanie? . Jeśli fermentacja odbywa się w stałych niezmiennych warunkach i załóżmy że ustała na 100% to czy rozpuszczony CO2 może na tyle się ulatniać żeby to było widoczne w rurce? Może o to chodzi? Jeśli fermentator stoi w spokoju w stałej temperaturze i wydostaje się gaz to wg. mnie oznacza jednak fermentację. Odwrotna sytuacja oczywiście jest możliwa. Brak oznak fermentacji niekoniecznie oznacza że fermentacja ustała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Dzięki za odpowiedzi. Czy jednak możliwe jest żeby do dzisiaj fermentował ekstrakt 2,5°Blg ? Temperatura pomieszczenia około 19°C . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Dzięki za odpowiedzi.Czy jednak możliwe jest żeby do dzisiaj fermentował ekstrakt 2,5°Blg ? Temperatura pomieszczenia około 19°C . tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się