Rasle Opublikowano 22 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 Witam. Browar działalność rozpoczął stosunkowo niedawno i działa niestety z małą częstotliwością ale mam nadzieję, że będzie tylko lepiej Wiedza teoretyczna opanowana, pozostaje tylko praktyka. Za namową kolegi z forum tak aby "wszystko mieć w jednym miejscu" zakładam wątek o swoich poczynaniach. Korzystam z rad doświadczonego piwowara z okolic oraz oczywiście forum Sprzęt ogranicza się do niezbędnych rzeczy. Mam za sobą 2 warki- jedna z brewkita i druga z zacieraniem. Jako kocioł zacierno warzelny służy garnek emaliowany 30l, do tego 2 fermentory z BA, filtrator z oplotu, poczciwa Greta, niezbędne drobiazgi oraz co ważniejsze posiadam styropianową lodówkę. Póki co jest jeszcze w fazie testów ale sprawuje się dobrze, nie ma problemów z utrzymaniem temp. jedyny mankament to niewielka różnica między dołem a górą ( muszę jakoś wyrównać temp. w całej objętości ). Wrażenie po dwóch pierwszych warkach bardzo pozytywne. Obyło się bez większych problemów, pozostaje jedynie opanować cały proces, ponieważ w trakcie warzenia jeszcze panował momentami chaos... Potrzeba doświadczenia. Po takim wstępie przejdźmy do konkretów: Warka #1 Użyłem brewkita BREWMAKER Lager de Luxe oraz zamiennika cukru BA Brew Kit PLUS. Drożdze dołączone do zestawu. Do refermentacji glukoza. Całość na wodzie mineralnej. Tylko fermentacja burzliwa. Pierwsze piwo bardzo wszystkim smakowało, czuć było różnice między takim domowym a koncernowymi. Z perspektywy czasu był to dobry wstęp to zacierania Warka #2 Pale Ale 12°Blg zestaw Browamator Skład: - słód Pale Ale Weyermann 3,8 kg - słód Carahell Weyermann 0,2 kg - chmiel goryczkowy Marynka 35 g ( granulat ) - chmiel aromatyczny Lubelski 25 g ( granulat ) - drożdże Safale US-05 Zacierania infuzyjne 67-68°C Mash Out 76°C Gotowanie 60 min - chmiel goryczkowy na początku - chmiel aromatyczny 15 min przed końcem Fermentacja burzliwa w temp. 18-20°C - 7 dni Fermentacja cicha ~16 °C - 7 dni Do refermentacjii glukoza dodawana bezpośrednio do butelek. Zabutelkowane 11.09.11 Wrażenia... Piwo delikatne, słomkowy kolor, udało się osiągnać niewielką warstwę drożdzy, w butelce przy rozlewie zostaje kilka mm osadu. Niestety coś co mnie niepokoi to piana... minimalna warstwa piany. Dowiedziłem się, że z pianą to różnie bywa- raz wychodzi dobra innym razem minimalna. W smaku wszystko w porządku. Nagazowanie ok. Wyszło piwo na każdą okazje Plany na najbliższy czas to Mild lub Stout. Fermentację dolną póki co zostawiam w spokoju. Tak samo zbierania gęstw. Warzę mało i nie ma takiej potrzeby. Śrutowanie również zostawiam specjalistą. W przyszłości na pewno pomyśle, póki co nie ma takiej potrzeby. Marzy mi sie dobry lager ale to może wiosną, zobaczymy jak będzie. Najbliższa zmiana i inwestycja to rurka do rozlewu i rozpuszczanie cukru w tanku rozlewczym. Według wskazówek ma poprawić nagazowanie Wraz z kolejnymi warkami lub zmianami w browarze będę zamieszczał info w temacie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Co prawda nie jest to wątek powitalny, ale chciałem Ciebie przywitać z Kujaw. Widzę, że masz bardzo "systematyczne" w pozytywnym tego słowa znaczeniu podejście do tematu. Powodzenia w kolejnych warkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rasle Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 Witam. Szczęsliwie do świąt udało mi się zamówić zestawy surowców. Piwnica świeci pustkami, czas na warkę. Z uwagi na porę roku zdecydowałem się na Stouta, następnie IPA ( zestawy surowców z BA ). Warkę planuje na 27 grudnia, po świętach ;-) Korzystając z okazji uruchomienia nowej odsłony forum, oraz świąt Życzę wszystkim przeglądającym WESOŁYCH ŚWIĄT !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rasle Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 (edytowane) Warka #3 Dry Stout 12°Blg zestaw Browamator Skład: - słód Pale Ale Weyermann 3,2 kg - płatki jęczmnienne 0,5 kg - jęczmień palony 0,3 kg - słód karmelowy Carafa II 0,1kg - chmiel goryczkowy Challenger 30 g ( granulat ) - drożdże Safale S-04 Słód Pale Ale i płatki jęczmienne w 67°C 45 min Cały zastyp w 72°C 10 min Mash Out 76°C Chmielenie 60 min - chmiel goryczkowy po 5 minutach 20g - chmiel goryczkowy po 40 minutach 10g Fermentacja burzliwa w temp. 18-20°C - 7 dni? Fermentacja cicha ===.=== Do refermentacjii: ===.=== Zabutelkowane ===.=== Wrażenia po warce. Spokojnie szło Zacieranie elegancko. Bez miotania sie w przerwach. Następnie mash out i do filtracji. I tu zaczynają się schody... Filtrator z oplotu. Ludzie piszą o jakiejś super przepustowości 18l poniżej 10 min ? Matko... U mnie ciurkiem leciało otwarte na full odkręconym kranie. Wrzuciłem młótno, czekałem 10 min aż ułoży się złoże i odkręciłem. Czy to normalne, ze filtracja i wysładzanie zajmuje jakieś 1,5h a brzeczka leci ledwie małym strumyczkiem? Poza tym reszte w miarę. Do wysładzanie użyłem 13l wody. Zacierałem w 12. Tak pisali w jakimś poradniku a muszę mieć jakiś punkt odniesienia. Wyszło mi 15l brzeczki. No to dawaj, do gara. Chmielenie raczej bezproblemowo ale w tym ciemnym piwie miałem problemy z zauważeniem czy już wrze. Jakoś poszło na szczęście. Otrzymałem 13l brzeczki. Blg chyba około 15, na podstawie jakiś notatek z blogu pewnego piwowara wyszło mi, że potrzeba 5l. Kranówę przegotowałem i dodałem. W sumie 18l brzeczki o 12 Blg. Może jeszcze trochę z chmielin odzyskam. Drożdże US-04 zadane. Pozostaje czekać aż zejdą do tych 3 blg. Pozdrawiam i jeśli ktoś może mi pomóc z tym problem filtracji proszę o pomoc. @edycja S-04 Edytowane 29 Grudnia 2011 przez Rasle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Drożdże US-04 . Albo s-04 albo us-05 Jak masz problemy z filtracją, spróbuj delikatnie naciąć złoże nożem. Jak to nic nie da to zakręć kranik przemieszaj i odbierz nieklarowny filtrat i powinno być lepiej. Jak to nic nie da to niestety trzeba podgrzać ponownie i próbować filtracji. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Pozdrawiam i jeśli ktoś może mi pomóc z tym problem filtracji proszę o pomoc. Spokojnie, to wina jęczmienia palonego (dodatkowo bardzo krótko zacieranego), przy warce bez jego zasypu pójdzie znacznie szybciej. Rasle 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Pozdrawiam i jeśli ktoś może mi pomóc z tym problem filtracji proszę o pomoc. Moim zdanie filtrator z oplotu o super sprawa, ale żeby prawidłowo działał trzeba zastosować kilka zmian. Mój oplot ma 80 cm i śmiga, aż miło 1. Nie śrutuj drobno. Przy drobnym śrutowaniu podniesiesz sobie wydajność, ale jeśli przesadzisz ze śrutowaniem, będziesz miał problemy z filtracją i wysładzaniem niezależnie jakiego filtratora użyjesz. Przy drobnym śrutowaniu możesz też zniszczyć łuskę ziarna, która do filtracji jest niezbędna. Możesz też przy okazji zmielić łuskę, co może pogorszyć smak Twojego piwa, także śrutuj nie za drobno, ale też nie za grubo. 2. Poczekaj przed przekręceniem kranika, aż złoże się ułoży, 20 minut wystarczy. 3. Po przepuszczeniu brzeczki przez młóto, następuje wysładzanie. Staraj się dodawać wody przez cały czas, nie dopuszczając aby poziom wody diametralnie spadł. ogólnie mówiąc, aby młóto było cały czas pod wodą. Używaj wody o temp. 75°C, 77°C też może być, ważne, że nie więcej jak 80°C. 4. Możesz też nacinać nożem powierzchnię młóta, ale to w ostateczności jak wysładzanie rzeczywiście będzie przebiegało opornie. Przy nacinaniu możesz zwiększyć przepływalność brzeczki przez młóto, ale sama istota wysładzania jest już zaburzona. Nie spiesz się z filtracją. Godzina filtracji i wysładzania to nie jest długo. Spróbuj tym sposobem i napisz jak wyszło. Powodzenia, pozdrawiam. Rasle 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rasle Opublikowano 29 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 (edytowane) Dziękuje za odpowiedzi. Aby na przyszłość się poprawić zastosuję się do powżyszych rad ( 19Mateusz87 ) oraz zobaczę jak wszystko będzie wygląać na warce bez jęczmienia. Co do śrutowania polegam póki co na gotowych zestawach. Na przyszłość będę pamiętał o zaleceniach Pozdrawiam P.S. Drożdże pracują aż miło Edytowane 29 Grudnia 2011 przez Rasle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rasle Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 (edytowane) Witam. Dziś przelalem na piwo na cichą. 9 dni burzliwej, blg z 12-->3. Pierwsze co poczulem to intensywny zapach alkoholu? Podobnie jak środki chemiczne na bazie alkoholu. Pierwszy raz robie na tych drożdżach S-04 i zastanawiam sie czy to normalne. W smaku ( z próbki ), nie przypomina piwa, lekko kwaskowe ale pod przelknieciu zanika zupelnie. Niestey galeria nie dziala i nie mam możliwości zobaczyć innych fermentacji czy zakażonych warek. Gęstwa lekko brązowa, na powierzchni tworzyla male kuliste ksztalty, które później zlaly sie w jedną postać- krem. W recepturze cicha powinna wynosić 14-21 dni. Jest się czym martwić czy spokojnie czekać na rozwój wydarzeń? Pozdrawiam P.S. Post wyslany z laptopa, dlatego też nie mogę dodać zdjęć piwa oraz brak polskich znaków w slowach "przelalem", "zupelnie", "wyslany" itp. @edit Jednak są zdjęcia Robione w trakcie przelewania z jednego do drugiego fermentora za pomocą kranu. Edytowane 6 Stycznia 2012 przez Rasle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Lepiej poczekać, bo i tak nic z tym nie zrobisz. Po butelkowaniu sam zauważysz czy smak się zmienia na lepsze czy jest tylko gorzej. Szkoda, że nie miałeś możliwości dodania zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Jak dla mnie to wszystko jest w porządku. Jeśli smak i zapach piwa nie wzburzają Twoich podejrzeń to nie ma się czym martwić, a już na pewno, że coś Ci pływa po powierzchni zaraz po fermentacji burzliwej. Też tak miałem w swoim Stoucie, a ostatnio nawet w Pale Ale na drożdżach Irish Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rasle Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Burzliwa w sumie tak jak powinna, piana wytworzyla sie normalna juz od poczatku fermentacji. O czystosc dbalem, brzeczke schlodzilem szybko więc sam nie wiem, gdzie moglem popelnic ewentualny bląd. Obawialem sie tylko, ze ten zapach i smak moze sugerować kwas. Dziękuje za odpowiedź, pozostaje mi czekać do rozlewu. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Może tylko Ci się wydaje, że ta warka jest zepsuta. Przy takiej gęstości początkowej raczej nie powinieneś odczuwać alkoholu w smaku. Poczekaj cierpliwie do pierwszej degustacji. Polecam zrobić to nie wcześniej jak za miesiąc od butelkowania. Piwo z czasem zmienia smak, może już wtedy zauważysz, że to co czułeś na początku, teraz nieistnieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Burzliwa w sumie tak jak powinna, piana wytworzyla sie normalna juz od poczatku fermentacji. O czystosc dbalem, brzeczke schlodzilem szybko więc sam nie wiem, gdzie moglem popelnic ewentualny bląd. Obawialem sie tylko, ze ten zapach i smak moze sugerować kwas. Dziękuje za odpowiedź, pozostaje mi czekać do rozlewu. Pozdrawiam ! Ja miałem identyczne obawy jak zmajstrowałem portera angielskiego. Założyłem nawet wątek: http://www.piwo.org/...__fromsearch__1 Wszystkie te obawy wynikły z tego, że wcześniej nie stosowałem słodów palonych i młode piwo z ich użyciem ma (jak dla mnie) zupełnie inny smak niż "zwykłe" (brak doświadczenia). Jak teraz myślę o smaku tego piwa to to nie były kwaśne posmaki ale raczej cierpkie. W obecnej chwili, po nagazowaniu smakuje zupełnie inaczej - dobrze. Myślę, że u Ciebie będzie podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 taki lekki badziew alkoholowy może być od słodu palonego,albo ziarna,to mija po dłuższym czasie leżakowania o ile nie jest to jakaś infekcja,albo błąd przy fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rasle Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Zrobiłem sobie dłuuugą przerwę, absolutnie nie zapomniałem o temacie tylko piwowarstwo musiało czekać na lepsze dni Od ostatniej warki czyli numer #3 uwarzyłem jedynie AIPA. Po krótce ją opiszę. Warka #4 India Pale Ale 14°Blg zestaw Browamator Składu i temp. poszczególnych etapów fermentacji tym razem nie podaję aby nie wprowadzać błędnych informacji, zwyczajnie nie pamiętam już konkretów. Generalnie piwo wyszło smaczne. Jedyna uwaga to wyszło mi trochę słabsze niż zakładane. Kolor, piana, nagazowanie - wszystko w porządku. Pora zostawić historię i przejść do teraźniejszości Plany na kolejne warki to AIPA - receptura forumowicza scooby_brew a konkretna nazwa to Drunken Jedi IPA. Następnie Belgian Pale ale z zestawu BA. Prawdopodobnie w środku przyszłego tygodnia start. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się