pathfinder Opublikowano 25 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 Witam szanowne grono Piwowarów Proszę o pomoc dla grzesznika, który przez wiele lat wspierał bezmyślnie browary ble W końcu jednak dojrzał do decyzji aby nawarzyć sobie własnego piwa . Na początku jest chaos, i zapewne wszyscy przez ten etap przechodzili, więc liczę na waszą wyrozumiałość. Ale do konkretów. Zakupiłem puchę ekstraktu Coopers Real Ale z kompletnym osprzętem. Cały proces przygotowania, fermentacji i refermentacji powiedzmy, że jest mi znany (w mniejszym lub jeszcze w mniejszym stopniu). Jednak nie wiem za bardzo jaki słód niechmielony wybrać w zamian za cukier lub glukozę. Wiele osób wypowiada się negatywnie na temat cukru i jego pochodnych. Poradźcie jaki słód dobrać do tego Coopersa i w jakiej ilości należy go dodać do pierwszej fermentacji. Mój zestaw zawiera pojemnik na 30 litrów. W sklepie internetowym jest dostępny np. Ekstrakt słodowy Spraymalt Light Muntons. Czy można zmieszać go z Real Ale? Piszą, że 1kg ekstraktu zastępuje 1kg cukru. Czy ta ilość słodu wystarczy na litraż mojego fermentora? Oczywista chodzi o zadawalającą procentowość złotego napoju. I ostatnie pytanie, czy mogę użyć tego słodu do refermentacji po zalaniu butelek? Z góry dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 EKSTRAKT SŁODOWY . Na pierwszy raz to i tak wszystko jedno z czego zrobisz ,a i tak powinno smakować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 25 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 Ja doradziłbym nie dodawać cukru. Ekstrakt słodowy to dobry pomysł. Może być muntons, WES lub cokolwiek. Do refermentacji daj zwykły cukier, ja tak robię od zawsze. Podobno różnica nie wyczuwalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 25 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 (edytowane) Do REAL ALE starczy np 500g jasnego suchego ekstraktu słodowego (Spraymalt Light Muntons) i od 300 do 500 gramów glukozy. Litraż "wiadra" nie ma tu nic do rzeczy. Rozrabiasz wodą do ilości sugerowanej w instrukcji brew-kita. Im więcej glukozy tym więcej %. To będzie ten ekwiwalent kilograma cukru (ten ekonomiczny, ale zapewniający dobry smak, treściwość piwa i pianę) - Puszka ekstraktu (1,5kg ekstrakt JASNY np Coopers lub Muntons) w syropie to już moim zdaniem przesada - drożej kosztuje ale jak najbardziej się nadaje. Do refermentacji możesz z powodzenie użyć glukozy (Delecta) dostępna jest w każdym sklepie na regale ze słodzikami/budyniami. Pakowana po 100g - myślę, że 125g-150g dodane przed rozlewem załatwi sprawę. Cukier do refermentacji też się nadaje. W tej ilości nie wniesie żadnych "złych" posmaków. W zestawie z fermentorem pewnie masz miarkę do cukru - możesz sypać od razu do butelek. Edytowane 25 Października 2011 przez coelian NiezHuty 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 25 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 ekstrakt słodowy WES, dobra cena i jakość, na pierwszy raz wrzuć brewkit + 1,7kg WES'a i zalej do 20L, będzie mocniejsze i bardziej treściwe, brewkity mają to do siebie że są wodniste i jak sam nie zadbasz o to jak to zniwelować to będziesz pił wodniste;) te dodatkowe 0,2 ekstraktu w syropie (1,7 a nie 1,5) + 3L objętości mniej dadzą lepszy efekt niż droższy ekstrakt z glukozą, nawet jeśli tak jest w przepisie PS nie rób na drożdżach z zestawu z puszką, chyba że to jakaś lepsza liga, lepiej zainwestować 5-6zł w S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pathfinder Opublikowano 26 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Dzięki bardzo za wyczerpujące informacje. Wszystko gotowe tylko czekam na słód i zabieram się za pierwsze warzenie Przy okazji poprosiłbym o jeszcze jedną poradę odnośnie dezynfekcji osprzętu i butelek. W sklepach dostępne są specjalne środki chemiczne, po których zastosowaniu nawet nie trzeba płukać. Potrzebuję prostej, sprawdzonej i najmniej upierdliwej metody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Przy okazji poprosiłbym o jeszcze jedną poradę odnośnie dezynfekcji osprzętu i butelek. W sklepach dostępne są specjalne środki chemiczne, po których zastosowaniu nawet nie trzeba płukać. Potrzebuję prostej, sprawdzonej i najmniej upierdliwej metody. Ilu piwowarów, tyle "wygodnych" dla każdego innych technik Na początek artykuł a potem wyszukiwarka prawdę Ci powie. Ja stosuję ClO2 - zbiór podstawowych informacji i opinii tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 Przepraszam Kolegę pathfinder, że wcinam się w jego temat, ale nie widzę potrzeby tworzyć nowy. W sobotę (29.10.2011) "zapuściłem" konserwę z tematu do fermentacji z kilogramem glukozy, około 20 litrów wody. Do jakiej wartości °Blg powinna zejść brzeczka? Niestety nie zmierzyłem ile miała przed zamknięciem fermentatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 tydzień burzliwej + tyle samo cichej i powinno zejść do 2-4°Blg wtedy butelkuj nastaw na 20L miał ok. 11-12°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 tydzień burzliwej + tyle samo cichej i powinno zejść do 2-4°Blg wtedy butelkuj nastaw na 20L miał ok. 11-12°Blg Jeżeli fermentacja brewkita z kilogramem glukozy zatrzyma się na 4°Blg to raczej oznacza to niezakończoną fermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Dziękuje za wypowiedzi. Czyli ile pasuje żeby miało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Dziękuje za wypowiedzi.Czyli ile pasuje żeby miało? Spokojnie zejdzie do 2°Blg albo mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Po tygodniu burzliwej zmierz blg, potem następnego dnia, jak się nie zmieni to na cichą albo do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 zależy;) jak po 2 tygodniach nie zejdzie poniżej 4°Blg to nie ma sensu trzymać tego dalej, ale poniżej 2°Blg też nie zejdzie, wg. mnie nie ma takiej opcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się