Pastaga Opublikowano 5 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Warka nr 12 zabutelkowana ze 110g cukru, prawie klarowna. 11 już wstępnie nagazowana, dalej mętna. Następne na tapetę pójdą: AIPA (muszę w końcu zakosztować tych "cudownych" chmieli), Schwarzbier (może będzie pierwszy dolniak) no i pszenica. Czekam na surowce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Dziś był pracowity dzień. Uwarzyłem AIPE, a następnie uwędziłem kiełbasę - pierwsze wędzenie ;-) Warka nr 13 AIPA (zestaw ze Sklepu Z Innej Beczki) Słody: -pilzneński Soufflet- 3,1 kg. -monachijski Soufflet- 1,0 kg. -monachijski II Strzegom- 0,6 kg. -pszeniczny Soufflet- 0,5 kg. -bursztynowy Strzegom- 0,3kg. Zacieranie: - 90min 66°C - podgrzanie do 76 - 15min i przeniesienie do wysładzania Chmiel: -Chinook (13,3% AK) 25g - 60min. -Continental (9,6% AK) 20g.- 20min -Cascade (6,9% AK) 35g.- wrzucone w trakcie chłodzenia przy temp. brzeczki ok. 75°C Drożdże: -Safale US-05 Wyszło ok. 21 litrów 15-15,5Blg, temp. pomieszczenia, w którym fermentuje ok.15°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Warka nr 14 Hefe-Weizen (zestaw ze Sklepu Z Innej Beczki) Słody: - pszeniczny Soufflet- 2,5 kg.. - pilzneński Soufflet- 1,7 kg. - monachijski Soufflet- 0,25 kg. - cara 30 Strzegom- 0,2 kg Zacieranie: - 25min. 44-45°C - 20min. w 64-65°C - 40min. w 72°C - podgrzanie do 76 - 15min i przeniesienie do wysładzania Chmiel: -Lubelski (4% AK) 20g. na 60min. Drożdże: - Fermentis WB-06 Wyszło ok. 21 litrów 13,5Blg, temp. pomieszczenia, w którym fermentuje ok.18-19°C Ciekawy jestem tego piwa bo to pierwsza pszenica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 27 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 (edytowane) Warka nr 14 Hefe-Weizen (zestaw ze Sklepu Z Innej Beczki) Zeszła do 2,5Blg. Zabutelkowana 26.11.2013 ze 150g cukru. Po jednej nocy testowa butelka plastikowa już całkiem twarda, oby nie trzeba było rozminowywać całej warki na szybciora Warka nr 13 AIPA (zestaw ze Sklepu Z Innej Beczki) Zeszła też do 2,5Blg i dzisiaj chyba trafi do zabutelkowania, muszę tylko butelki ogarnąć. W zapachu cytrusów nie wyczuwam natomiast w smaku owszem. Zapowiada się dobrze. edit: zabutelkowana 30.11.2013 ze 100g cukru. Edytowane 30 Listopada 2013 przez Pastaga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 27 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Czytałem nie raz, że pszenica dobra jest świeża, nawet tydzień czy dwa po zabutelkowaniu ale czegoś takiego się nie spodziewałem (to moje pierwsze pszeniczne). Wczoraj zabutelkowałem, dziś rano testowa butelka plastikowa już twarda, podkusiło mnie i wstawiłem koło południa jedną butelkę piwa do lodówki. Właśnie ją popijam i nadziwić się nie mogę, że takie dobre już dzień po zabutelkowaniu - piana, wysycenie. Na pewno jeszcze jeszcze się poukłada ale nawet w obecnej chwili jak dla mnie jest całkiem dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 W jeden dzień się nagazowało ? To raczej powód do zmartwień czyt. granatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 27 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Potwierdzam, może być granatowo. Jak piszesz powyżej zeszło do 2,5°Blg, to może być niedofermentowanie, bo WB-6 schodzą głęboko. Obserwuj i ew. upuszczaj nadmiar gazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 27 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 W jeden dzień się nagazowało ? To raczej powód do zmartwień czyt. granatów. Też mi to przeszło przez głowę ale stało w dość ciepłym pomieszczeniu od 19.11. Niby to nie długo ale przy żarłoczności WB-06 oraz braku spadku Blg w stosunku do dnia poprzedniego stwierdziłem, że mu wystarczy. Ogólnie jak stwierdzę ryzyko granatów to przeniosę do garażu gdzie drożdże powinny pójść spać i będę spijać w pierwszej kolejności. Przynajmniej będę mieć wytłumaczenie czemu tak szybko butelek ubywa U Portera też natknąłem się na podobnie szybkie nagazowanie pszeniczniaka chociaż na innych drożdżach, cyt.: http://www.piwo.org/...520#entry152504 "21.06.2012 Piwo zabutelkowane. 22,5l odfermentowało do 3°Blg i zostało rozlane do butelek z dodatkiem 160g cukru. 23.06.2012 Pierwsza degustacja. Piwko już się nagazowało. Betonowa piana. Świetne weizenowe aromaty. Jest goździk, jest banan, jakieś ciasteczkowo-czekoladowe posmaki. Bardzo udane piwko. Nie wytrzyma długo " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Warka nr 15 Schwarzbier (zestaw ze Sklepu Z Innej Beczki) - stało się, pierwszy dolniak nastawiony! Słody: - pilzneński Soufflet- 2,4 kg. - monachijski Soufflet- 1,3 kg. - monachijski II Strzegom- 0,6 kg - czekoladowy ciemny Strzegom- 0,1kg (wsypany na końcu) - barwiący Soufflet - 0,15kg (wsypany na końcu) Zacieranie: - 20min.62°C - 50min. w 72°C - podgrzanie do 76 - 10min i przeniesienie do wysładzania Chmiel: -Marynka (10% AK) 20g. na 60min. (gotowanie 70min.) -Hallertauer Spalter Select (5% AK) 20g. na 30min. Drożdże: - Saflager W34/70 Wyszło ok. 21 litrów 14Blg(? próbnik pokazał 13 ale z czystą wodą schodzi na -0,5-1,0), temp. pomieszczenia, w którym fermentuje ok.9,5-10,5°C Nie wiem czy rozcieńczać czy pozostawić? Do tej pory wydajność miałem mniejszą ale przyłożyłem się do wysładzania, a i słodu Sklep Z Innej Beczki nie żałuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Ja bym już specjalnie nie rozcieńczał. Ewentualnie do 13°Blg (czyli dolać 1,7L wody). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 (edytowane) Ok, dzięki za odpowiedź. Na razie czekam aż ruszy fermentacja, a rozcieńczać chyba jednak nie będę. Edit: warka jednak rozcieńczona, fermentacja ruszyła 02.12 wieczorem. Przelana na cichą i przeniesiona do garażu (4-5st.C) w dn. 17.12.13r. Edytowane 17 Grudnia 2013 przez Pastaga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 18 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 (edytowane) Warka nr 16 Pale Ale (zestaw ze Sklepu Z Innej Beczki) - powrót do podstaw Słody:słód pale ale Soufflet- 4 kg.słód Carahell Weyermann- 0,2 kg.słód Caraamber Weyermann- 0,2 kg.słód karmelowy czerwony Strzegom- 0,1 kg. Zacieranie:- 90 min w 67°C- podgrzanie do 76 - 15min i przeniesienie do wysładzaniaChmiel:- chmiel Challenger- 25 g. (po 10min. na 60min.)- chmiel East Kent Goldings- 20 g. (5min. przed końcem)Drożdże:- Fermentis S-04 Wyszło ok. 22 litrów 11Blg. Temp. pomieszczenia, w którym fermentuje ok.18°C. 07.11.2015 - zabutelkowana ze 113g cukru Edytowane 7 Listopada 2015 przez Pastaga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się