Jump to content

Wysładzanie -pytanie techniczne


sp5

Recommended Posts

Witam serdecznie

 

Chciałbym zapytać w temacie wysładzania-normalnie po przeniesieniu do filtratora trzeba poczekać około 40 minut, żeby zacząć zlewanie brzeczki.

 

Gdy już zejdzie cała brzeczka , dolewamy gorącej wody, i teraz pytanie czy też czekamy również 40 minut czy nie??

 

A drugie pytanie 14 litrów wody zasypałem 4,15 kg słodów (receptura Pale Ale), brzeczki przedniej zeszło mi około 9 litrów , czy to ok(czy może powinno być więcej), filtracja była za pomocą filtru z wężyka .

 

Pozdrawiam Piotr

Edited by sp5
Link to comment
Share on other sites

W słodzie zostaje mniej więcej tyle wody ile on waży , więc 9l jest :)

Po dodaniu wody do wysładzania nie musisz już czekać , pilnuj tylko żeby słód był zalany wodą aż do końca procesu.

Link to comment
Share on other sites

do wysładzania używamy gorącej wody ale poniżej 78°C

można na 2 sposoby, wysładzając dolewasz wody gdy tylko jej poziom zejdzie trochę wyżej niż poziom młóta, i tak aż do uzyskania oczekiwanej ilości brzeczki

 

albo gdy zleci całość brzeczki po filtracji, dolewasz wody, powtarzasz filtrację, spuszczasz przeczkę i tak w kółko

 

duża większość osób postępuje jednak jak w ppkt 1, żeby nie robić zamętu podczas wysładzania możesz na młóto położyć talerzyk:)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.