sp5 Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 (edytowane) Witam serdecznie Chciałbym zapytać w temacie wysładzania-normalnie po przeniesieniu do filtratora trzeba poczekać około 40 minut, żeby zacząć zlewanie brzeczki. Gdy już zejdzie cała brzeczka , dolewamy gorącej wody, i teraz pytanie czy też czekamy również 40 minut czy nie?? A drugie pytanie 14 litrów wody zasypałem 4,15 kg słodów (receptura Pale Ale), brzeczki przedniej zeszło mi około 9 litrów , czy to ok(czy może powinno być więcej), filtracja była za pomocą filtru z wężyka . Pozdrawiam Piotr Edytowane 26 Października 2011 przez sp5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 W słodzie zostaje mniej więcej tyle wody ile on waży , więc 9l jest Po dodaniu wody do wysładzania nie musisz już czekać , pilnuj tylko żeby słód był zalany wodą aż do końca procesu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 do wysładzania używamy gorącej wody ale poniżej 78°C można na 2 sposoby, wysładzając dolewasz wody gdy tylko jej poziom zejdzie trochę wyżej niż poziom młóta, i tak aż do uzyskania oczekiwanej ilości brzeczki albo gdy zleci całość brzeczki po filtracji, dolewasz wody, powtarzasz filtrację, spuszczasz przeczkę i tak w kółko duża większość osób postępuje jednak jak w ppkt 1, żeby nie robić zamętu podczas wysładzania możesz na młóto położyć talerzyk:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 i nie czekaj 40 min,15 wystarczy w zupełności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się