emcede Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 (edytowane) Witam Panów i Panie ! Siedzę tu już trochę, w sumie to rok prawie a dopiero wczoraj pierwszy raz zatarłem. Zacieranie okazało się klapą Nie mogłem zapanować nad temperaturą, nie skapnąłem się że brzeczka już się gotuje, puściło mi połączenie rurki z chłodnicą itd. Jak na pierwszy raz i tak chyba nieźle:D Mam takie pytanie a mianowicie, czy normalnym jest że po gotowaniu na powierzchni brzeczki pozostaje taki jakby kożuch jak na mleku? Pozdrawiam i życzcie szczęścia aby piwo się udało bo drożdże zadałem dopiero dziś Edytowane 8 Lutego 2014 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śniący Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Jak kożuch na mleku to może nie, ale coś jak się czasem na zupie wytwarza to tak. Piana miejscami biała, żółto-zielona, zielona - od chmielu. Pozdrawiam i życzcie szczęścia aby piwo się udało bo drożdże zadałem dopiero dziś smile Udać to mi się jak do tej pory udawało mimo chłodzenia przez noc. Nie miałem innego wyboru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 3 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 (edytowane) Oj dawno mnie tu nie było hehe Coś nie coś pozmieniało się u mnie, dokupiłem trochę niezbędnego sprzętu oraz gruntownie przerobiłem piwnicę na swoje potrzeby itd. Mam nadzieje że teraz będę pisał tu o swoich wyczynach regularnie. Warki z konserw pominę całkowicie bo już dawno o nich zapomniałem (u teścia uchowała się ostatnia butelka stouta Coopersa butelkowana 17.01.2011:) niestety smak znacznie się zmienił, wypić się dało ale czuć że to była puszka ) Zacieranie zazcąłem od zsestawu IPA z BA i jak na pierwszy raz było na prawdę ok. Później były jeszcze ze 2 bez stylowce na samym pale, FAH z przepisu z wiki, bitter, marcowe i Szkot który właśnie siedzi jeszcze na burzliwej. Dokładne zapiski rozpocząłem dopiero od warki #9 Marcowe #9 Marcowe 11.5 BLG 20L 2.50 kg Munich I (Weyermann) 1.50 kg Pale Malt (Weyermann) 0.10 kg Caraaroma (Weyermann) 0.07 kg Carared (Weyermann) 32 g Marynka [9.1 %] - Boil 60.0 min 21 g Saaz [3.1 %] - Boil 10.0 min 64C - 30' 72C - 30' Zadane gęstwą W 34/70 (dzięki Pepo) zeszło do ok 3 BLG #10 Scottish export 14 BLG 20L 5.00 kg Pale Malt (Weyermann) 0.08 kg Roasted Barley 0.035 kg Acid Malt 30.00 g Challenger [6.70 %] - Boil 60.0 min 68 - 66 C - 75' 76C - 10' Zadane uwodnionymi Danstar Nottingham jutro poleci na cichą. W poniedziałek kroi mi się Imperial IPA a potem klon 90 minute IPA Edytowane 3 Maja 2012 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 8 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 (edytowane) Warka #10 Scottish export poleciał w piątek na cichą. To co mnie martwi to to że na powierzchni była nie piana a jakieś gęste cuś. Zebrałem gęstwę i po godzinie ja wylałem (tak capiła znigniłymi jajami) a może to normalne że gęstwa tak pachnie? pierwszy raz zbierałem. Piwko zeszło z 14 do 4 BLG (BS wylicza mi FG na poziomie 3,7) więc może będzie ok. W smaku i zapachu normalne. Też mieliście takie przygody z gęstwą że capiła siarkowodorem ? Edytowane 8 Maja 2012 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 10 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 (edytowane) Dziś taka warka: #11 IPA 14,9 BLG 22L 5.5 Pale Malt (Weyermann) 0.25 kg Caraamber (Weyermann) 52 - 50C - 15' 65C - 60' 76C - 10' Gotowanie 60 minut Mieszanka Magnum 14% AA Citra 12.2% AA Simcoe 13.5% AA każdego po 30 g podzielona na 10 porcji. Porcje dodawane co 6 minut (continuous hopping) oraz dodatkowo 15 g Citra na ostatnią minutę. Chmielenie na zimno: Bramling Cross 20g Willamette 20g Citra 20g Podzielone na dwie dawki po połowie, pierwsza dawka 14 dni kolejna 7 dni przed rozlewem. Drożdże US-05 Edytowane 10 Maja 2012 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 18 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 (edytowane) Dziś warka #10 wylądowała w kegu, nagazowanie sztuczne, na szczęście wszystkie moje obawy co do jej "zdrowia" były nie uzasadnione. Piwko poleży do meczu otwarcia hehe Warka #11 poleciała na cichą z dodatkiem pierwszej racji chmielu obecnie ma 2.5 BLG Edytowane 18 Maja 2012 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 18 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Też mieliście takie przygody z gęstwą że capiła siarkowodorem ? Ja nie mam dużego doświadczenia, ale jak na razie nigdy gęstwa nie śmierdziała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 18 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Ja nie mam dużego doświadczenia, ale jak na razie nigdy gęstwa nie śmierdziała. Dzisiaj też zbierałem gęstwę po warce IPA, drożdże US-05. Drożdzaki mają piękną mleczną barwę i ładnie pachną. Tamte Danstary co robiłem na nich szkota musiały być jakieś trefne, chociaż piwo wyszło na nich ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 24 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 (edytowane) Kolejna warka to Imperial IPA a dokładniej klon Dog Fish Hed 90 minute IPA receptura tutaj: http://www.homebrewtalk.com/f69/dogfish-head-90-minute-clone-260675/ Jedyna moja modyfikacja to Centenniel zamiast Amarillo no i drożdże US-05 edit: Wyszło 23 l o gęstości 19.5 BLG czyli nie do końca jak sobie zamierzyłem. Muszę jeszcze dokładnie dopracować obliczenia ilości brzeczki przed gotowaniem. Spróbowałem oczywiście brzeczki, jak to mówia uesańczycy "it's really hoppy" Edytowane 24 Maja 2012 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 28 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 Dziś dzień pracowity w browarze. Wziąłem się za mycie butelek, bo przecież i tak prędzej czy później musiałbym to zrobić. Na chwile obecna umyte 100 sztuk a pozostało ok 60 Zauważyłem właśnie, że aby móc rozlać 4 warki, muszę dorobić pólki na ścianach lub zakupić kegi. Jak wchodze do swojej piwnicy mam ochote dorwać gościa który prawdopodobnie będąc pijanym robił ścianki działowe między piwnicami i akurat u mnie postawił nie w tym miejscu co trzeba Tym sposobem zostałem okradziony z przestrzeni 40 cm x 2 m, a jak dla mnie to byłoby sporo. Chyba będę musiał warzyć też troche piw belgijskich bo na fermentatory w piwnicy miejsca już nie znajde. Tyle moich żali i przemyśleń, czas wracać do mycia butelek i degustacji warki #10. Na prawde świetnie wyszedł mi ten szkot. A sądziłem że danstary których użyłem skaszaniły mi się a tu proszę, keg pełen radości cheers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 28 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 [...]muszę dorobić pólki na ścianach lub zakupić kegi. Jak wchodze do swojej piwnicy mam ochote dorwać gościa który prawdopodobnie będąc pijanym robił ścianki działowe między piwnicami i akurat u mnie postawił nie w tym miejscu co trzeba Tym sposobem zostałem okradziony z przestrzeni 40 cm x 2 m, a jak dla mnie to byłoby sporo. Chyba będę musiał warzyć też troche piw belgijskich bo na fermentatory w piwnicy miejsca już nie znajde. - Dlaczego przeprowadziłeś się? - Bo mi nie mieściło się piwo w piwnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 31 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 (edytowane) Wczoraj zabutelkowałem warkę nr 11. Nowy nabytek mianowicie kapslownica stołowa grifo chyba się jeszcze nie wyrobiła (trzeba bardzo mocno nacisnąć a później wręcz wyrywać butelke z głowicy) Też tak mieliście na początku? Edytowane 31 Maja 2012 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 31 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 (edytowane) Też tak miałem, myślałem że złamie kapslownice bądź rozwalę butelkę, ale po 3-4 warkach się wyrobiła, wchodzi i wychodzi odpowiednio gładko. Edytowane 31 Maja 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 1 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 (edytowane) Bardzo przykra rzecz przydarzyła mi się wczoraj tj. piątek. Ok. godz. 18 włamano się do mojej piwnicy i skradziono 27 butelek warki 11 oraz 3 but. warki 9 oraz około 15 l warki 10 z kega !!! Oczywistą sprawą jest że tej zuchwałej kradzieży w biały dzień dokonała osoba będąca mieszkańcem mojego bloku. Po bardzo krótkim trwającym może ze 3 h śledztwie została wytypowana para podejrzanych. Jak wiadomo jak nie złapie się za rękę nie można nic zrobić, a oskarżony może sam dochodzić cywilnie swoich praw. Jak to mówią winny się broni. Dodam tylko że dosłownie 40 minut przed kradzieżą byłem w piwnicy, o sytauacji poinformował mnie gospodarz domofonem (stary ubek i zomowiec). Po wnikliwym śledztwie okazało się że to on jest jedynym możliwym sprawcą. Dodam tylko że oprócz mojej piwnicy włamano się do piwnicy na przeciwko mnie, z której nic nie skradziono. Był to za pewne włam dla zmyłki, ale ludzi głupich jest niewielu. Konkluzją dzisiejszego dnia jest to że została założona kłódka na ogólne dojście do korytarza piwnicznego oraz zmieniłem prywatną kłódkę na gerdę hartowaną. Pozdrawiam tych co uwarzyli sobie piwo na euro i będą mogli się go napić, bo moje na euro niestety zniknęło. P.S Zapomniałem dodać przysłowie a może raczej powiedzenie tudzież mądrość ludową. "Często podpalacz jest pierwszy na miejscu pożaru" to tak apropo dozorcy. Edytowane 1 Czerwca 2012 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Współczuję. Niestety, tyle chamstwa i złodziejstwa wokół... I ufaj tu tzw. sąsiadom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Jeszcze pewnie podejrzany dostał piwo w prezencie 'z dobrego serca' wcześniej? "co nas nie zabije.." Życzę szybkiego odbudowania zapasów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 13 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 (edytowane) Rozpoczynam odbudowę skradzionych zapasów Na dziś warka nr 13 oby nie pechowa #13 Bitter 11.2 BLG 25.5L Pale - 2.9 kg Pils - 2.1 kg Carapils - 0.12 kg Carared - 0.2 kg Caraaroma -0.06 kg Zacieranie w 12 l wody + łyżeczka gipsu 68-66 C - 60' 76 C - 10' Filtracja i wysładzanie MASAKRA !!! za drobno ześrutowałem i jest tego efekt jak się zmieszczę w 8h ze wszystkim to będzie dobrze. Chmielenie Marynka 22g - 60' Fuggles 25g - 15' Bramlig Cross 30g - 1' Drożdże Zymoferm English Ale gęstwa ze startera 1.5 l rozruszana odrobiną przegotowanych i wystudzonych wysłodzin Ostatecznie wyszło 25.5 literka o gęstości 11.2 blg. BS wyliczył mi wydajność 81% Szkoda tylko że taką wydajność okupiłem filtracją i wysładzaniem trwającymi ponad 2.5 h !!! P.S Zapomniałem wspomnieć o warce #12 zlanej na cichą z dodatkiem pierwszej dawki chmielu na zimno. Z 19.5 blg zeszło jak na razie do 3.6 blg co daje mu sympatyczne 8.9 % alkoholu czyli brakuje tylko 0.1 % do oryginału Edytowane 13 Czerwca 2012 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 No to następnym razem na pierwszej linii ustaw w piwnicy 40 butelek ze środkiem przeczyszczającym rozmieszanym w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 No to następnym razem na pierwszej linii ustaw w piwnicy 40 butelek ze środkiem przeczyszczającym rozmieszanym w piwie. lol to samo radziłem sąsiadowi przy ostatniej wizycie Apteka, 'troszkę' turboLax 2 łyki piwa i sraka na 2godziny..... uczucie odwetu..... bezcenne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 26 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Warka #13 przelana na cichą (dopiero) zymki ładnie odfermentowały do 2.6 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 10 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 Dziś zabutelkowana warka #12 z dodatkiem 110 g glukozy na 18l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 19 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Dziś warka #13 trafiła do 45 butelek z dodatkiem 120g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 23 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 (edytowane) #14 a'la Grodziskie 8.2 BLG Pszeniczny "Grodziski" 2 kg Pilzneński Bruntal 1,1 kg Zacieranie 62C - 15' 72C - 45' Gotowanie 60 min Saaz 25g 60' Saaz 30g 15' Drożdże S-33 dzięki uprzejmości Pepo Wyszło ~21 l o gęstości 8.2 BLG Edytowane 23 Lipca 2012 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Warka #14 zlana dziś w 38 butelek z dodatkiem 130 g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 6 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 (edytowane) Po dłuższej przerwie czas odpalić garnek #15 Pils 11.5 BLG Pilzneński Strzegom 4 kg Carapils 0.2 kg Zacieranie miało być z dekokcją ale poszło na lenia 62C - 20' 72C - 40' 76C - 10' Gotowanie 70 min Marynka 30g 60' Hersbrucker 20g 20' Zadane Wyeast 2007 starter ok 1.5l Wyszło 21.5 l + litr syfu. Edytowane 6 Września 2012 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się