emcede Opublikowano 2 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 (edytowane) #26 Pożegnanie lata Pilzneński - 11 kg Carared - 0,7 kg Crystal 120 - 0,4 kg 38l wody do zacierania 55C - 10' 68C - 50' 77C - 10' Gotowanie 70' Mieszanka Columbus Warrior EKG i Chalenger w ilości 100g ogółem na 60' idzie 50g a kolejne 50 na 10' Wyszło 50l niecałe 11 blg Zaszczepione gęstwą Nottinghamów Edytowane 2 Września 2013 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 14 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 (edytowane) #27 RIS (Raczej mały ryś) Pale 5,2 kg Monachijski II 2 kg Special B 0,3 kg Carafa II Special 0,25 kg Czekoladowy jasny 0,3 kg Jęczmień palony 0,37 kg Płatki jęczmienne (błyskawiczne) 0,4 kg Płatki owsiane (błyskawiczne) 0,4 kg Płatki pszenne (błyskawiczne) 0,4 kg Zacieranie 90' w 68-66 C Chmielenie: Nugget 50g - 90' Lubelski 30g - 10' Drożdże Nottingham paczka Ta warka okazała się porażką Zamiast 24 blg wyszło 17, co prawda 22 litry a nie 20 jak zakładałem ale mimo wszystko 5 blg gdzieś uciekło. Może to wina tego że nie wysłodziłem ? Nie wiem, ale wiem jedno, warka do poprawki. Przynajmniej może wyjdzie fajny FES. Edytowane 15 Października 2013 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 (edytowane) #28 Weizenbock Pils 3,5 kg Pszeniczny 4 kg Special B 0,3 kg Caraaroma 0,3 kg Czekoladowy jasny 0,4 kg 44C - 10' 44C - 68C przez 20 min. 68C - 30' 72C - 30' 76C --> filtracja Gotowanie 70' Marynka 20g - 60' Lubelski 20g - 5' Drożdże Mauribrew Weiss Wyszło ~ 23l o gęstości 17,5 BLG Edytowane 16 Stycznia 2014 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Weizenbock zlany na cichą przy gęstości 7 BLG (coś wysoko swoją drogą). Daje mu czas do piątku i leci we flaszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 28 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 (edytowane) #29 Codzienne Pils 3,8 kg Pale 4,5 kg Karmel 150 0,5 kg Caraamber 0,25 kg Monach 0,2 kg Czekoladowy 400 0,1 kg 52C - 5' 67C - 60' 76C --> Gotowanie 70' Target 30g - 60' Mieszanka Fuggles 30g i Willamete 15g ----- 10g na 10' reszta na 5' Ostatecznie wyszło 39 l o gęstości 12 BLG Wiadro 1 - 15l zadaje saszetką W34/70 Wiadro 2 - 24l zadaje saszetką Nottinghamów Edytowane 28 Stycznia 2014 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 31 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Weizenbock zlany w 42 flaszki z dodatkiem 170g cukru. Zeszło do 7 blg co daje mu 5,6 % alkoholu, oj słodkie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Warka 29 zlana ... Wersja lagerowa w kega całość Wersja ale w kega + 3 flaszki (byłoby więcej ale kranik źle dokręciłem i nie chciałem sajgonu robić) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) #30 German Pilzner Pilzneński 4,5 kg Wiedeński 0,9 kg Zakwaszający 0,1 kg Zacieranie w 24l wody 55C - 5' 64C - 45' 72C - 15' 76C - 5' Gotowanie 60' Tradition 30g + Hersbrucker 30g - 60' Tradition 30g - 10' Wnioski na gorąco: Chyba zbyt drobno zmieliłem słód, śrutownik walcowy fajna sprawa, ale filtracja pomimo usilnych starań nie dała super klaru. Wydajność chyba z 10% większa niż na śrutowniku stołowym. Przed gotowaniem blg 13 czyli zakładane finalne. Będę musiał chyba śrutować połowę zasypu grubiej. Edytowane 12 Lutego 2014 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 4 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 (edytowane) #31 Dry Stout Pale 2,7 kg Płatki jęczmienne 1 kg Palony jęczmień 0,5 kg Zacieranie w 13l wody 52C - 5' 66C - 70' 76C - 5' Gotowanie 70' EKG 37g(6,4%AA) od początku 23l 10 BLG Drożdże Nottingham Edytowane 5 Marca 2014 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 (edytowane) #32 Smoked Pale Ale Pale 1,3 kg Monach II 1,1 kg Wędzony Steinbach 0,4 kg Zacieranie w 10l wody 52C - 5' 68C - 60' 76C - 5' Gotowanie 70' Magnum 12g - 60' Tradition 10g - 15' Tradition 20g - 5' Warka mała bo eksperymentalna. 11l (wyszło więcej, ale ....) 12 BLG Drożdże Gozdawa PAY7 Edytowane 18 Marca 2014 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Warka 31 zlana w 40 flaszek z dodatkiem 87g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 (edytowane) #33 GALAXY Single Hop Pale Ale Pale 4,1 kg Caraamber 0,3 kg Zacieranie w 17l wody 55C - 10' 67C - 60' 76C - 5' Gotowanie 70' Galaxy 10g - 60' Galaxy 10g - 45' Galaxy 10g - 30' Galaxy 20g - 5' Galaxy 20g - 1' Drożdże Nottingham 12 BLG 20l Edytowane 11 Czerwca 2014 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 20 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Robiłem dziś generalne porządki w piwnicy. Przy tejże okazji przyniosłem do domu wiadro z piwem Stało sobie tam z pół roku na burzliwej hehe i jakoś nie mogłem się zebrać aby to wylać. Myślę sobie jak je otworzę to będzie niezły smród, pleśń na pół wiadra itd. Otóż nie! Jak się okazało piwo nie śmierdziało, nie było widocznych oznak infekcji, a woda z rurki wyparowała już dawno. Probować oczywiście się nie odważyłem ale zaskoczenie było A ludzie się tak srają żeby się przypadkiem jakaś infekcja nie trafiła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Probować oczywiście się nie odważyłem I tak po prostu wylałeś nawet nie próbując?!? Choćby w celach edukacyjnych? Może całkiem dobre było... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 20 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Nie no utlenione było na bank. Zresztą nawet nie wiem co to za piwo było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 20 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 (edytowane) Właśnie się zaciera #34 AIPA Pale 5,1 kg Pszeniczny 0,65 kg Monachijski 0,45 kg Caraamber 0,2 kg Zacieranie w 19l wody 55C - 10' 65C - 80' 72C - 15' 76C - 5' Gotowanie 70' Chmielenie: Mieszanka Citra 30g + Amarillo 30g + Summit 30g + Mandarina Bavaria 30g 30g - 60' 20g - 45' 20g - 30' 20g - 15' 30g - 1' Na zimno poleci jeszcze Citra 30g + Mandarina Bavaria 30g + Amarillo 30g Drożdże Nottingham gęstwa z poprzedniej warki. Ostatecznie wyszło ~22l i 15,5 BLG Koniec warzenia w tym sezonie, za dużo muszek. Edytowane 21 Czerwca 2014 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 26 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Do warki 33 poszło 22g Galaxy, zeszło do 2 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 30 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Warka 33 zlana w 36 butelek z dodatkiem 100g cukru. Galaxy na zimno dał zapach mandarynki, średnio przyjemny, raczej perfumowy. Może się ułoży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 10 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Galaxy na goryczkę super chmiel, ale na aromat już nie koniecznie. Mandarynkowo - perfumowy aromat przyprawia o mdłości (przynajmniej mnie) Piwo mega zmętnione i bez piany, wniosek, koniec z przerwą białkową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Jeżeli to Galaxy 2013, to mam to samo. Męt, aromat i smak z piekła rodem, zapach kocich szczyn podczas chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Jeżeli to Galaxy 2013, to mam to samo. Męt, aromat i smak z piekła rodem, zapach kocich szczyn podczas chmielenia. Dokładnie to ten chmiel. Chociaż smak w sensie goryczki całkiem spoko, ale zapachy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Nie straszcie Mam APA single Hop Galaxy i właśnie aromat ma niezachęcający... Żeby nie zaśmiecać koledze tematu jak spróbuje to napiszę w temacie o chmielu Galaxy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Moje też APA sh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Chodzi konkretnie o zbiór 2013. Rok wcześniejszy był superancki, 50 g bez chmielenia na zimno i aromat prawie jak w Pacificu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 4 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 (edytowane) Zajrzałem w końcu do gara. 35 Pale Ale Pale 4.1 kg 68'C 60 minut 78'C 5 minut Reszta jutro To poszło w kanał..... Edytowane 19 Grudnia 2014 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się