Skocz do zawartości

Bowlers' Brewery


emcede

Rekomendowane odpowiedzi

#26 Pożegnanie lata

 

Pilzneński - 11 kg

Carared - 0,7 kg

Crystal 120 - 0,4 kg

 

38l wody do zacierania

 

55C - 10'

68C - 50'

77C - 10'

 

Gotowanie 70'

 

Mieszanka Columbus Warrior EKG i Chalenger w ilości 100g ogółem

 

na 60' idzie 50g a kolejne 50 na 10'

 

Wyszło 50l niecałe 11 blg

 

Zaszczepione gęstwą Nottinghamów

Edytowane przez emcede
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

#27 RIS (Raczej mały ryś)

 

Pale 5,2 kg

Monachijski II 2 kg

Special B 0,3 kg

Carafa II Special 0,25 kg

Czekoladowy jasny 0,3 kg

Jęczmień palony 0,37 kg

Płatki jęczmienne (błyskawiczne) 0,4 kg

Płatki owsiane (błyskawiczne) 0,4 kg

Płatki pszenne (błyskawiczne) 0,4 kg

 

Zacieranie 90' w 68-66 C

 

Chmielenie:

Nugget 50g - 90'

Lubelski 30g - 10'

 

Drożdże Nottingham paczka

 

Ta warka okazała się porażką :/

Zamiast 24 blg wyszło 17, co prawda 22 litry a nie 20 jak zakładałem ale mimo wszystko 5 blg gdzieś uciekło.

Może to wina tego że nie wysłodziłem ? Nie wiem, ale wiem jedno, warka do poprawki.

Przynajmniej może wyjdzie fajny FES.

Edytowane przez emcede
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

#28 Weizenbock

Pils 3,5 kg

Pszeniczny 4 kg

Special B 0,3 kg

Caraaroma 0,3 kg

Czekoladowy jasny 0,4 kg

 

44C - 10'

44C - 68C przez 20 min.

68C - 30'

72C - 30'

76C --> filtracja

 

Gotowanie 70'

 

Marynka 20g - 60'

Lubelski 20g - 5'

 

Drożdże Mauribrew Weiss

 

Wyszło ~ 23l o gęstości 17,5 BLG

Edytowane przez emcede
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#29 Codzienne

 

Pils 3,8 kg

Pale 4,5 kg

Karmel 150 0,5 kg

Caraamber 0,25 kg

Monach 0,2 kg

Czekoladowy 400 0,1 kg

 

52C - 5'

67C - 60'

76C -->

 

Gotowanie 70'

 

Target 30g - 60'

Mieszanka Fuggles 30g i Willamete 15g ----- 10g na 10' reszta na 5'

 

Ostatecznie wyszło 39 l o gęstości 12 BLG

 

Wiadro 1 - 15l zadaje saszetką W34/70

Wiadro 2 - 24l zadaje saszetką Nottinghamów

Edytowane przez emcede
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#30 German Pilzner

 

Pilzneński 4,5 kg

Wiedeński 0,9 kg

Zakwaszający 0,1 kg

 

Zacieranie w 24l wody

 

55C - 5'

64C - 45'

72C - 15'

76C - 5'

 

Gotowanie 60'

 

Tradition 30g + Hersbrucker 30g - 60'

Tradition 30g - 10'

 

Wnioski na gorąco:

Chyba zbyt drobno zmieliłem słód, śrutownik walcowy fajna sprawa, ale filtracja pomimo usilnych starań nie dała super klaru.

Wydajność chyba z 10% większa niż na śrutowniku stołowym. Przed gotowaniem blg 13 czyli zakładane finalne. Będę musiał chyba śrutować połowę zasypu grubiej.

Edytowane przez emcede
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#31 Dry Stout

 

Pale 2,7 kg

Płatki jęczmienne 1 kg

Palony jęczmień 0,5 kg

 

Zacieranie w 13l wody

 

52C - 5'

66C - 70'

76C - 5'

 

Gotowanie 70'

EKG 37g(6,4%AA) od początku

 

23l 10 BLG

Drożdże Nottingham

Edytowane przez emcede
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#32 Smoked Pale Ale

 

Pale 1,3 kg

Monach II 1,1 kg

Wędzony Steinbach 0,4 kg

 

Zacieranie w 10l wody

 

52C - 5'

68C - 60'

76C - 5'

 

Gotowanie 70'

Magnum 12g - 60'

Tradition 10g - 15'

Tradition 20g - 5'

 

Warka mała bo eksperymentalna.

11l (wyszło więcej, ale ....) 12 BLG

Drożdże Gozdawa PAY7

Edytowane przez emcede
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

#33 GALAXY Single Hop Pale Ale

Pale 4,1 kg

Caraamber 0,3 kg

 

Zacieranie w 17l wody

 

55C - 10'

67C - 60'

76C - 5'

 

Gotowanie 70'

Galaxy 10g - 60'

Galaxy 10g - 45'

Galaxy 10g - 30'

Galaxy 20g - 5'

Galaxy 20g - 1'

 

Drożdże Nottingham

 

12 BLG 20l

Edytowane przez emcede
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Robiłem dziś generalne porządki w piwnicy. Przy tejże okazji przyniosłem do domu wiadro z piwem :) Stało sobie tam z pół roku na burzliwej hehe i jakoś nie mogłem się zebrać aby to wylać. Myślę sobie jak je otworzę to będzie niezły smród, pleśń na pół wiadra itd. Otóż nie! Jak się okazało piwo nie śmierdziało, nie było widocznych oznak infekcji, a woda z rurki wyparowała już dawno. Probować oczywiście się nie odważyłem ale zaskoczenie było :) A ludzie się tak srają żeby się przypadkiem jakaś infekcja nie trafiła.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie się zaciera

 

 

#34 AIPA

Pale 5,1 kg

Pszeniczny 0,65 kg

Monachijski 0,45 kg

Caraamber 0,2 kg

 

Zacieranie w 19l wody

 

55C - 10'

65C - 80'

72C - 15'

76C - 5'

 

Gotowanie 70'

Chmielenie:

Mieszanka Citra 30g + Amarillo 30g + Summit 30g + Mandarina Bavaria 30g

 

30g - 60'

20g - 45'

20g - 30'

20g - 15'

30g - 1'

 

Na zimno poleci jeszcze Citra 30g + Mandarina Bavaria 30g + Amarillo 30g

 

Drożdże Nottingham gęstwa z poprzedniej warki.

 

Ostatecznie wyszło ~22l i 15,5 BLG

 

Koniec warzenia w tym sezonie, za dużo muszek.

Edytowane przez emcede
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Galaxy na goryczkę super chmiel, ale na aromat już nie koniecznie. Mandarynkowo - perfumowy aromat przyprawia o mdłości (przynajmniej mnie)

Piwo mega zmętnione i bez piany, wniosek, koniec z przerwą białkową.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli to Galaxy 2013, to mam to samo. Męt, aromat i smak z piekła rodem, zapach kocich szczyn podczas chmielenia.

 

Dokładnie to ten chmiel. Chociaż smak w sensie goryczki całkiem spoko, ale zapachy...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.