Blooode Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Witam, Otóż, zamierzam uwarzyć pierwsze piwo. Chciałem zrobić coś takiego: Słód pilzneński 3,2 kg Słód pszeniczny 0,8 kg Chmiel Lubelski, granulat, 50 g Drożdże: Danstar Nottingham Zacieranie: 62* 30 minut 72* 30 minut Tu rodzą się pytania: Na razie nie dysponuję garnkiem zaciernym, więc planuje zrobić z tego 2 może nawet 3 warki. Co z drożdżami, bo rozumiem, że w przypadku chęci zrobienia całej receptury wrzucam całą torebkę drożdży, czy w moim przypadku( chęci zrobienia kilku warek) powinienem zadać mniejszą ilość drożdży? Jak tak to jaką? I kolejne pytanie, czy takie piwo nie sprawi mi za dużo kłopotów, jak na pierwszy raz? Pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Podziel drożdże na równe części, jeśli będziesz fermentował w osobnych pojemnikach. Jeśli po uwarzeniu jednej części będziesz łączył ją z drugą np. na drugi dzień to dodaj od razu całą paczkę wcześniej uwodnionych drożdży. Spokojnie dasz sobie radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 A nie lepiej dokupić 5kg pszenicznego słodu, jakieś tanie drożdże i zrobić sobie ok 40l pysznej pszeniczki? A gar pożyczyć na początek. Z 4kg słodu trzy warki chcesz zrobić? A taki mały fermentor (butlę) masz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blooode Opublikowano 31 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Fermentatory mam 30l. Co do garnka, to no właśnie, mógłbym pożyczyć, ale jest pewien problem, jedyny mój znajomy jaki dysponuję takim garnkiem, ma go na wsi. A wiecie jak to jest, zanim on tam pojedzie, zanim przywiezie to lato znowu będzie. A co do samego garnka, to się zastanawiałem cz opłaca się coś takiego kupić, alternatywa jaką znalazłem to keg. Co do piwa pszenicznego, to jak najbardziej jest to do mnie niesamowita zachęta, ale z tego co wiem, to piwo pszeniczne robi się z słodu pszenicznego w 60%, reszta to jakiś inny słód. Mógłbyś podać cała receptę, na piwo jakie mi proponowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 http://www.wiki.piwo.org/index.php/Kategoria:Receptury_ze_s%C5%82od%C3%B3w Tu masz 2 (Hefe-Weizen). Do tego jeszcze jak przegrzebiesz zapiski to pewnie u większości piwowarów którzy je prowadzą jakaś pszenica się znajdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Przykład: Zasyp pilzneński 2,5 kg pszeniczny 2,5 kg Zacieranie 44°C - 15' 50°C - 15' 67°C - 30' 72°C - 30' 76°C - 10' Chmielenie: Hallertauer 15 g - 60' Hallertauer 20 g - 30' Hallertauer 10 g - 10' Drożdże WB-06 Z tej receptury otrzymałem 24,5 l 12,5°Blg. Piwo fermentuje 10 dni, bez cichej - tydzień w butelkach i zwołujesz imprezę ze swoim piwem Chmiel możesz zastąpić innym bardziej dostępnym np. lubelskim - rzuć 30 g i będzie grało na 60'. Bez gara będzie ciężko - ja swój 29 l kupiłem za 100 zł z przesyłką i na razie służy mi wiernie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gottri Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Czy mogę poprosić o ew. skorygowanie chmielenia czegoś w stylu Koelsch. "Brzęczka" opanowana Chmiel: Hellertau Taurus gorycz. (14%) 15g - 60min Hellertau Taurus gorycz (14%) 15g - 40min Hellertau Tradit. aroma. (5,3%) 20g - 10min Trochę się boję tej goryczki - może całość na aromatycznym ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Czy mogę poprosić o ew. skorygowanie chmielenia czegoś w stylu Koelsch. "Brzęczka" opanowana Chmiel: Hellertau Taurus gorycz. (14%) 15g - 60min Hellertau Taurus gorycz (14%) 15g - 40min Hellertau Tradit. aroma. (5,3%) 20g - 10min Trochę się boję tej goryczki - może całość na aromatycznym ??? Na ile litrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gottri Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 a sorry - 20 z lekkim plusem na ew. poprawki BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zdecydowane przegięcie, wyjdzie coś ok 60 IBU możesz improwizować z mniejszą dawką np. Taurus 10g - 60 min tradition 10 g - 30 min tradition 10g 5 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gottri Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zdecydowane przegięcie, wyjdzie coś ok 60 IBU możesz improwizować z mniejszą dawką np. Taurus 10g - 60 min tradition 10 g - 30 min tradition 10g 5 min Dzięki - przełożyłem to przez znaleziony kalkulator i wyszło 22 wg.Tinsetha, a moje proporcje 52 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Cześć, Potrzebuję wyliczyć ilość chmielu dla warki 300l - 25IBU - 13°Blg Problem w tym, że dla takiej ilości brzeczki kalkulatory pokazują mi różne ilości. I tak, ten z którego korzystam wrzucony przez Staśka dla moich standardowych warek pokazuje: 60min - 150g Sladek 6,4% 20min - 120g Saaz 3,1% otrzymuje 25IBU drugi kalkulator toolkit1.7 pokazuje 11IBU I się pogubiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Potrzebuję wyliczyć ilość chmielu dla warki 300l - 25IBU - 13°Blg Problem w tym, że dla takiej ilości brzeczki kalkulatory pokazują mi różne ilości. I tak, ten z którego korzystam wrzucony przez Staśka dla moich standardowych warek pokazuje: 60min - 150g Sladek 6,4% 20min - 120g Saaz 3,1% otrzymuje 25IBU coś musiałeś nie tak wpisać do arkusza. Wklapałem te dane i mam 11IBU (Rager), ew. 8,9IBU (Tinseth) - zobacz załącznik. Żeby mieć 24IBU musiałbyś dać ciut więcej, np. 330g Sladka i 240g Saaz. A swoją drogą to niezłą "wareczkę" planujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2012 (edytowane) a jak by tak rozbić na dwie partię po 150l policzyć.... i zsumować ? - zsumować rzecz jasna tylko ilość chmielu dla założonego IBU Edytowane 30 Kwietnia 2012 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Coś mi szwankuje ten excel przy pierwszym wpisaniu pokazuje tyle co pisałem, a jak usunę dane wpisze jeszcze raz to pokazuje już 11IBU i za każdym razem jak włączę ten plik to tak jest. 300l to jest jedna warka z dwóch. W sumie ma być 600l Ale szczegóły później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2012 (edytowane) a mi wyszło 11,2 (Rager) i 9,1 (Tinseth) błędne BLG - mam tak samo jak Stasiek Edytowane 30 Kwietnia 2012 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się