olo333 Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 (edytowane) Mam taki Wrzątek to słaby sprawdzian, szybko stygnie, w różnych miejscach garnka są różne temperatury itp. Sprawdź wodę z lodem - 0°C i temperaturę ciała - 36,5 °C Mam taki sam termometr, również oszukuje, ale w zakresie 0 - 36,6°C pokazuje dobrze. Oszukiwać zaczyna powyżej 50°C. Rozkład temperatur wrzątku w rożnych miejscach garnka jest oczywiście mniejszy, niż w przypadku zacieru. Edytowane 4 Marca 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rtyqwe Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Wrzątek to słaby sprawdzian, szybko stygnie, w różnych miejscach garnka są różne temperatury itp. Sprawdź wodę z lodem - 0°C i temperaturę ciała - 36,5 °C Coder - woda z lodem OK, ale już temperatura ciała zależy od konkretnego człowieka (moja znajoma ma stale 34 stopnie), pory dnia, temperatury otoczenia czy nawet miejsca pomiaru... Bez wchodzenia w szczegóły fizjologiczne - pozostałbym przy lodzie http://www.microlife.pl/index.php?id=fev_management_pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 W zakresie 36-41°C można porównać pomiar z termometrem medycznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Dziękuję Kolego za podpowiedź. Sprawdziłem termometr w wrzątku i pokazuje 95 0C. Co się może wydarzyć jeżeli zrobiłem mash out, a na termometrze miałem 76 C? Temperatura wrzenia wody zależy od ciśnienia, a te zmienia się wraz z pogodą i umiejscowieniem miejsca mierzenia nad poziomem morza. Lepiej zostaw termometr w pokoju/ na dworze i sprawdź porównując ze zwykłym domowym termometrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Dziękuje za wszystkie wpisy. Spróbuje opisane przez Was sposoby. Docelowo porównam wskazanie mojego termometru z jakimś wzorcowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 (edytowane) Temperatura wrzenia wody zależy od ciśnienia, a te zmienia się wraz z pogodą i umiejscowieniem miejsca mierzenia nad poziomem morza. Lepiej zostaw termometr w pokoju/ na dworze i sprawdź porównując ze zwykłym domowym termometrem. Temperatura wrzenia w zależności od wysokości n.p.m. zmienia się o 0,5°C na 100 m. Kolega chyba nie jest z gór, więc może ten parametr pominąć. Można porównać temperaturę z termometrem pokojowym, ale tak jak pisałem wyżej - mam ten sam termometr i nie jest on wyskalowany w całym zakresie. W dolnym zakresie pokazuje dobrą temperaturę, w górnym nie, więc sprawdzenie w zakresie 0 - 40°C jeszcze o niczym nie mówi. Edytowane 4 Marca 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Jak nie z gór jak z gór! Mieszkam w okolicy masywu Gorczańskiego. 40 km i jestem w Zakopanem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 (edytowane) Ile metrów n.p.m.? Edytowane 4 Marca 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Za nisko żeby wrzało w 95 C. Wiki podaje 550 npm, ale mój dom jest na górce Nie ma co się rozpisywać, może uda mi się porównać z jakimś dokładniejszym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 Rozważ przejście na termometr z ikeii. Tani i niezawodny przyjaciel każdego piwowara domowego! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 Nie każdego. Wystarczy jak sprawdzi o ile go oszukuje i tą wartość będzie dodawał. To nie jakaś wyższa matematyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Chodzi mi generalnie o wygodę stosowania. Przede wszystkim termometr "na kablu" daje możliwość kontrolowania temperatury zacieru bez konieczności zdejmowania pokrywki, np. spod sterty kocy Żeby nie było, mam też termometr analogowy, który stosuje w innych sytuacjach, bo czasami faktycznie sprawdza się lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 18 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 Wczoraj porównałem termometr z innym, dokładnie z takim (model 1): http://www.mera-sp.com.pl/przyrzpom_opis.php?go=eti_262_051 W zakresie temperatur 60 - 70 zaniża o 2,5 stopnia Powyżej 70, różnica jest 3 stopnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Odkopię temat. Sprawa wygląda następująco. Moja warka #100. 30Blg. Zadałem drożdżami #1388, ale areometr pokazał 11Blg i koniec, ani drgnął przy następnych pomiarach. Zdekoantowałem, zadałem drożdżami do Fermentum Mobile w czwartek. Wiadro przezroczyste, widać zdecydowane oznaki fermentacji (piana, wybrzuszone wieko, bulkanie też ), areometr pokazuje ok. 10. Moje pytanie: czy areometr może przekłamywać wyniki ze względu na dużą zawartość alkoholu w próbce? Istnieje jakiś wzór/sposób na uwiarygodnienie wskazań przyrządu, a rzeczywistym odfermentowaniem? Wątpliwości biorą się z obserwacji fermentacji. Porządnie burzliwa fermentacja, 4 dni i spadek o 1 blg? Troszkę mnie to zdziwiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 (edytowane) Może - na poprzedniej stronie było o tym. Sytuację doskonale znam z winiarstwa, gdzie balingomierz potrafi pokazywać ujemne wartości Blg, co oczywiście fizycznie jest niemożliwe. Ktoś pisał, że alkohol, który ma mniejszą gęstość od wody, może "przykrywać" cukry. Ale wzoru nie podam - być może ktoś inny będzie w stanie to rozjaśnić. Myślę, że można to wyliczyć lub chociażby porównać, znając gęstość wody, gęstość wody z udziałem alkoholu (np. 5%) i gęstość wody z udziałem cukrów (np. te 12Blg, które Ci zostały). Edytowane 15 Kwietnia 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 (edytowane) A tam mój wysłużony cukromierz pokazuje na wodzie -1. Edytowane 15 Kwietnia 2014 przez tomato Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się