Lukas Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Witam wszystkich serdecznie, Panie i Panowie, poszukuję recepturki na piwo zbliżone do ukraińskiego białego, niefiltrowanego piwa Obolon. Mojej Pani bardzo podchodzi i pomyslalem że możnaby zapytać forumowych piwowarów o przepis. Jak dla mnie za bardzo trąci cytrusami które tam wyraźnie czuję. Z gory wielkie Thanx za ewentualne odpowiedzi. Pzdr:beer:;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Cześć http://www.wiki.piwo.org/index.php/Witbier,_Dorota_Chrapek_%28dori%29 http://www.wiki.piwo.org/index.php/Witbier,_Piotr_Wypych_%28coder%29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Obolon biały to nie do końca witbier - nie ma w składzie niesłodowanej pszenicy, jedynie słód pszeniczny. Nie ma tam też mowy o skórce pomarańczowej. Są za to pektyny, których użycie mnie nurtuje... Zakładam że mają wspomóc pianę. Robiąc coś podobnego, pewnie użyłbym 50% słodu pszenicznego, 40% pilzneńskiego i 10% płatków owsianych Chmielenie łagodne, głownie na gorycz. Celowałbym w ok. 15 IBU. Na aromat tylko kolendra. Fermentacja na drożdżach od Witbiera. Oto jak ja bym się do tego zabrał, ale oczywiście nie musi to być najlepsze rozwiązanie. Kopiując recepturę z postu Elroya na pewno dostaniesz smaczne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 3 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Dzięki wielkie Pzdr ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi