Gość Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Dosłownie odrobinkę odkopię temat. Co sądzicie o chmieleniu w takim czymś: https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Worek-filtracyjny-10-cm-x-36-cm-zawiazywany-200-mikronow/501 http://twojbrowar.pl/pl/warzelnia-browaru/189-torba-do-zacierania.html?search_query=worek&results=2 http://twojbrowar.pl/pl/warzelnia-browaru/1010-torba-filtracyjna-15x15x35cm-5420069803261.html To pierwsze rozwiązanie jest dla mnie najciekawsze. Chmielę głównie granulatem. Warki robię raczej 10-12 litrów więc chmielu nie ma tak dużo (nie licząc mocno chmielonych stylii). Myślę, że dzięki takiej torbie zaoszczędziłbym czas i trochę mniej piwa w kanał by szło. Tylko czy 200 mikronów to dużo czy mało? Nie wiem jak o tym myśleć w kontekście transparentności dla alfakwasów i olejków eterycznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_87 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Ja używam podobnej siatki co z piwnego kraftu, ale do oddzialania chmielu po fermentacji cichej mam 150 micro, ale uwazam, że 200 tez by wystarczyła (tak mi też mówiło parę osób). W kwestii chmielenia raczej Ci nie doradzę bo sam mam hop stoppera to takich spraw, ale jako siatka do oddzielania chmielu po chmieleniu na zimno polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Dosłownie odrobinkę odkopię temat. Co sądzicie o chmieleniu w takim czymś: https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Worek-filtracyjny-10-cm-x-36-cm-zawiazywany-200-mikronow/501 Używam tego worka do chmielenia podczas gotowania i na zimno, używałem również zamiast pończochy do filtrowania chmielu po chmieleniu na zimno luzem. Moim zdaniem spełnia swoje zadanie w zupełności. Po gotowaniu w tym worku chmiel nie jest zbrylony, w środku jest jednolita zielona masa z granulatu. Moim zdaniem warto mieć ten worek w swoim sprzęcie, jak nie będzie odpowiadał przy gotowaniu to z powodzeniem zastępuje pończochy przy filtracji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Używam ten worek do filtracji po chmieleniu. O wiele lepiej radzi sobie od pończochy. Chociaż przy dużej ilości chmielu potrafi się trochę przytkać. Przez ten worek leje wszystko co mam w garze więc mam znikome straty na gotowaniu. Wcześniej zostawało mi jakiś 1-1.5l po chmieleniu - a teraz tylko sam wilgotny chmiel. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Czy ten nylon nie niszczy się w trakcie wygotowywania celem dezynfekcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 (edytowane) Czy ten nylon nie niszczy się w trakcie wygotowywania celem dezynfekcji? Ten worek służy do gotowania chmielu, wiec wygotowywanie też mu krzywdy nie robi. U mnie zabarwił się od chmielu i wygotowywałem go dość długo, poza tym że osadził się na nim kamień z wody to nic złego się z nim nie wydarzyło. Edytowane 29 Kwietnia 2017 przez Mibor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się