joksiu Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 (edytowane) Witam Serdecznie Mam problem: Jakiś czas temu zakupiłem zestaw do ważenia A'la Grodziskie 8°Blg-wersja śrutowana z tym że zgubiłem gdzieś wskazówki potrzebne do ważenia. Zaznaczam że są to moje pierwsze kroki w dziedzinie piwowarstwa. Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów jest posiadaczem tej instrukcji? Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mi przesłał skany Z góry serdecznie bardzo dziękuję edit elroy: poprawiony błąd ort. w tytule. Edytowane 13 Listopada 2011 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Zerknij tu:http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=418&p=6 post #109 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Wydaje mi się, że skoro kupiłeś gotowy zestaw, to składniki powinny być odważone. No, może chmiel będziesz musiał przeliczyć i odważyć mniejszą ilość od tej dodanej do zestawu. waRZyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joksiu Opublikowano 13 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Dzięki za odpowiedzi z tym, że Kolego Tomek-Pasieka może i te składniki są odważone ale w związku z tym że jestem początkujący potrzebuję instrukcji która była załączona w zestawie typu "Krok po kroku" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 sprawdź http://www.wiki.piwo.org/index.php/Kategoria:Receptury_ze_s%C5%82od%C3%B3w - literka G nie kupowałem zestawów we wszystkich sklepach ale mogą byc receptury, które mimo wszystko nie zawierają instrukcji krok po kroku... jak cos nie będzie jasne to pytaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Jak wiki Ci nie pomorze to możesz spróbować w ten sposób: 5l wody podgrzej do 40°C i wsyp słody temperaturę ustal na 37°C , utrzymuj ją przez 30min dolej 2l gorącej wody, ustal temp. na 50°C , utrzymuj ją przez 20min dolej 3l gorącej wody, ustal temp. na 70°C , utrzymuj ją przez 30min dolej 3l gorącej wody, ustal temp. na 75°C , utrzymuj ją przez 30min Do uzyskania 20l 8°Blg piwa musisz użyć ok. 13l wody do wysładzania. Chmiel dodaj na początku gotowania, ew. podziel na dwie części i drugą połowę dodaj w 30 minucie gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joksiu Opublikowano 13 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Dzięki Koledzy za odpowiedzi Myśle że coś uda mi się z tego poskładać i zobaczymy co wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Joksiu, przyczepiłem się kardynalnego błędu ortograficznego. Gdybym nie zrobił tego ja, zrobiłby to ktoś inny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joksiu Opublikowano 13 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Hehe rzeczywiście Nie wiem jak to się stało. W późniejszych postach było już OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucek Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Kiedyś robiłem to piwko.Oryginalna instrukcja z BA: Ześrutowane słody zmieszać z 5 litrami wody ok. 40°C Trzymać w temp 37°C przez 30 min. Dolać 2l gorącej wody, pogrzać do 50°C i trzymać 20 min. Dolać 3l gorącej wody, pogrzać do 70°C i trzymać 30 min. Dolać 2l gorącej wody, pogrzać do 75°C i trzymać 30 min. Wysładzać w 3 etapach wodą 72°C : 1 - 6l wody, 2 - 4l, 3 - 3l. Gotować 90 minut. Pierwsza dawka chmielu (30g) na początku gotowania, druga (20g) po 20 minutach gotowania. Do rozlewu polecają 150g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Kiedyś robiłem to piwko.Oryginalna instrukcja z BA: Ześrutowane słody zmieszać z 5 litrami wody ok. 40°C Trzymać w temp 37°C przez 30 min. Dolać 2l gorącej wody, pogrzać do 50°C i trzymać 20 min. Dolać 3l gorącej wody, pogrzać do 70°C i trzymać 30 min. Dolać 2l gorącej wody, pogrzać do 75°C i trzymać 30 min. Wysładzać w 3 etapach wodą 72°C : 1 - 6l wody, 2 - 4l, 3 - 3l. Gotować 90 minut. Pierwsza dawka chmielu (30g) na początku gotowania, druga (20g) po 20 minutach gotowania. Do rozlewu polecają 150g glukozy. Ja swoje Grodziskie robiłem tak że od razu wlałem 15 litrów wody i nie dolewałem gorącej z takiej przyczyny że mój gar zacierny jest tak szeroki że już się czajnik nie zmieści a elektrycznego nie posiadam to jakiś problem czy nie ma wpływu na piwo ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 tak zacierałem swoje grodziskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 (edytowane) Schemat zacierania z receptury Browamatora jest bardzo zbliżony do oryginału, tego się trzymać. Edytowane 13 Listopada 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro86 Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Taka obserwacja - że przy takim schemacie zacierania jaki był w tej recepturze - rezultat miałem taki, iż gdy zrobiłem próbe jodową na brzeczce przedniej - to była pozytywna. Podejrzewam , że to w związku z brakiem przerwy maltozowej, ewentualnie bardzo krótka przerwą.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się