Afghan Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Witam. Przymierzam się do postawienia swojej pierwszej warki ale mam dość wysoką temperaturę w mieszkaniu bo ok. 25 stopni. Czy taka temperatura do fermentacji nie będzie ciut za wysoka? Mam jeszcze dostępna piwnicę w której jest może kilka stopni mniej, ale jak na piwnicę to też tam ciepło, no ale piwnica jak to piwnica, brudno tam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregroc Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Przede wszystkim napisz jakie to piwo i jakich drożdży zamierzasz użyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Wątpię, żebyś zabierał się za produkcję belgów, więc moim zdaniem do uzyskania smacznego piwa to ta temperatura jest za wysoka. Fermentacja w temp 16-20 (górniaki) mi osobiście najbardziej pasuje smakowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Mam jeszcze dostępna piwnicę w której jest może kilka stopni mniej, ale jak na piwnicę to też tam ciepło, no ale piwnica jak to piwnica, brudno tam. Zmierz jaką tam masz temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 15 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Jeszcze nie mam wybranego piwa, ale szukam coś dla siebie. Najlepiej jakieś jasne pełne Łatwe w zrobieniu. Pewnie coś z zestawów surowców z BA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Witam. Przymierzam się do postawienia swojej pierwszej warki ale mam dość wysoką temperaturę w mieszkaniu bo ok. 25 stopni. sorry, trochę oftopikowo, ale tak się zastanawiam jak w tej temperaturze wytrzymujesz dłuższy czas?, ciekawi mnie czy to Twój wybór czy po prostu nie masz możliwości skręcenia kaloryferów z tej wiedzy piwowarskiej jakiej trochę liznąłem na forum (zastrzegam się, bo moje własne doświadczenia są raczej skromne) widzę że masz idealne warunki na fermentowanie saisona, i chyba tylko saisona... mądrzejszych proszę o ewentualne sprostowanie przem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 wiadro w domu zapakuj do wora 100 l plastikowego, zawiąż szczelnie i do piwnicy,oczywiście nie zaglądasz tam przez 10 dni , odpakowujesz je w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 (edytowane) wiadro w domu zapakuj do wora 100 l plastikowego, zawiąż szczelnie i do piwnicy,oczywiście nie zaglądasz tam przez 10 dni ,odpakowujesz je w domu. W jakim celu do tego wora? Pojemnik jak się zabrudzi to można umyć! Edytowane 15 Listopada 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 W Twoim przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie zakup lodówki (chłodni) i fermentacja w piwnicy lub dużo tańsze rozwiązanie budowa skrzynki-chłodni ze sklejki lub z samego styropianu. Rozwiązania znajdziesz na forum. W trakcie fermentacji wymieniasz tylko wkłady i butelki z lodem utrzymując zakładaną temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 wiadro w domu zapakuj do wora 100 l plastikowego' date=' zawiąż szczelnie i do piwnicy,oczywiście nie zaglądasz tam przez 10 dni ,odpakowujesz je w domu.[/quote'] W jakim celu do tego wora? Pojemnik jak się zabrudzi to można umyć! jak ma syf w piwnicy,to jest ryzyko ,że stojąc luźno wiadro zbierze na krawędzi dekla jakieś grzyby i inne zarazy,podczas otwierania,łatwo można sobie to "wstrzelić" do piwa,wiec na wszelki wypadek, wór nie kosztuje dużo,a daje dodatkową ochronę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkc Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 robiłem w takiej temperaturze - czasem zakręcenie kaloryferów nie jest możliwe (popsute albo kobita zabrania:) mi wystarczyło pudło po odkurzaczu, obklejone z obu stron pianką pod wykładzinę (cokolwiek!) - godzina roboty. Potem wymiana wkładów do lodówki turystycznej (lub butelki z lodem) raz lub 2 razy na dobę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Ja tam swoje robię w śpiworze temperatura w pokoju 21°C, a temperatura fermentacji 17°C. Zmieniam jedną butelkę 1,5l na dobę na jedno wiadro. Do śpiwora mieści się nawet 3 wiadra Przy większej częstotliwości zmian osiągnąłem nawet 8°C przy dwóch wiadrach. Trochę roboty jest, ale nie mam warunków na nic lepszego. Tylko polecam zakupić do takich eksperymentów termometr z sondą na kabelku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 15 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 (edytowane) ciekawi mnie czy to Twój wybór czy po prostu nie masz możliwości skręcenia kaloryferów Dziwna sprawa z tymi zaworami od przykręcania kaloryferów, jest skala od 0 do 5 i grzeje tylko na 5 a weźmie się już powiedzmy 4 to grzejnik w ogóle przestaje grzać. EDIT: A czy mógł by mi ktoś powiedzieć jakie są wymiary fermentatorów z zestawów BA? Może wymyślę jakieś obudowanie dla takiego fermentatora z jakimś materiałem izolacyjnym Edytowane 15 Listopada 2011 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 a widzisz, widać żyjemy w cyfrowym, zero-jedynkowym świecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hape Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 ciekawi mnie czy to Twój wybór czy po prostu nie masz możliwości skręcenia kaloryferów Dziwna sprawa z tymi zaworami od przykręcania kaloryferów' date=' jest skala od 0 do 5 i grzeje tylko na 5 a weźmie się już powiedzmy 4 to grzejnik w ogóle przestaje grzać.[/quote'] Bo to jest termostat. Po prostu masz tak ciepło, że grzeje tylko na piątce. Trójka to utrzymywanie ok. 22 stopni z tego co pamiętam. Skoro masz 25 to nic dziwnego, że Ci nie grzeje na niższych ustawieniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 17 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Mam jeszcze dostępna piwnicę w której jest może kilka stopni mniej' date=' ale jak na piwnicę to też tam ciepło, no ale piwnica jak to piwnica, brudno tam.[/quote']Zmierz jaką tam masz temperaturę. Byłem dziś zmierzyć temperaturę w piwnicy to jest tam 20,5 °C. Pewnie muszę pomyśleć o jakimś obudowaniu fermentatora i chłodzeniu go. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Mam jeszcze dostępna piwnicę w której jest może kilka stopni mniej' date=' ale jak na piwnicę to też tam ciepło' date=' no ale piwnica jak to piwnica, brudno tam.[/quote'']Zmierz jaką tam masz temperaturę. Byłem dziś zmierzyć temperaturę w piwnicy to jest tam 20,5 °C. Pewnie muszę pomyśleć o jakimś obudowaniu fermentatora i chłodzeniu go. Tak temperatura jest dobra dla większości piw górnej fermentacji. Nie musisz na razie myśleć o żadnym dodatkowym chłodzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 17 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Zmierz jaką tam masz temperaturę. Byłem dziś zmierzyć temperaturę w piwnicy to jest tam 20' date='5 °C. Pewnie muszę pomyśleć o jakimś obudowaniu fermentatora i chłodzeniu go.[/quote'] Tak temperatura jest dobra dla większości piw górnej fermentacji. Nie musisz na razie myśleć o żadnym dodatkowym chłodzeniu. O obudowaniu fermentatora myślałem, stawiając fermentator w mieszkaniu w którym wczoraj jeszcze raz mierzyłem temperaturę to było 23,5 °C To uważasz, że w piwnicy by była odpowiednia temperatura? Ale boje się w tej piwnicy stawiać fermentator żeby jakoś nie za infekować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Przyłączam się do pytania Kolegi: EDIT: A czy mógł by mi ktoś powiedzieć jakie są wymiary fermentatorów z zestawów BA? Może wymyślę jakieś obudowanie dla takiego fermentatora z jakimś materiałem izolacyjnym Może wymiary fermentatora jest taki sam jak tego z biowinu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 To uważasz, że w piwnicy by była odpowiednia temperatura? Ale boje się w tej piwnicy stawiać fermentator żeby jakoś nie za infekować. Jak będzie stał zamknięty to nic mu nie będzie. Jak się boisz to operacje typu przelewanie, butelkowanie itp. możesz robić w mieszkaniu. Ja też przeprowadzam fermentację w piwnicy, tam przelewam, butelkuję i jak na razie nie zauważyłem żadnej infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Temp w piwnicy jest w górnej granicy ale może być... Latem też niewiele mniej mam u siebie w piwnicy. Ogarnij trochę piwnicę, myślę że jeśli grzyb ci po ścianach nie obrasta to nie powinno być tak źle. Zawsze możesz po przeniesieniu fermentatora, po zakończonej fermentacji dokonać jego powierzchownej dezynfekcji. Jeśli zamierzasz na stałe zająć się warzeniem piwka to polecam środek Clo2. Na początek może wybierz coś z zacieraniem jedno temperaturowym np PaleAle z zestawu. Łatwo się robi, górna granica fermentacji to 20 st C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 18 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 (edytowane) To możliwe że wybór padnie na Pale Ale. W zestawie Pale Ale z Browamatora piszę, że temperatura fermentacji do 20°C, ty mcpol1 zresztą też, a w tym zestawie są drożdże Safale US-05, które jak się chce oddzielnie kupić w Browamatorze http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Drozdze_Safale_US-05_saszetka_115_g&przedm=1988525&grupa_p=6&pwd to piszę w opisie, że temperatura fermentacji do 24 °C. To jak to jest? W 24 °C też będzie OK? Co może się stać z piwem jak fermentacja będzie w trochę w wyższej temperaturze? Edytowane 18 Listopada 2011 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 (edytowane) 24°C to już trochę za dużo. Przy tej temperaturze to już raczej trochę za dużo estrów może się pojawić. Radził bym tych 20°C temperatury fermentacji nie przekraczać. Czyli w pomieszczeniu jakieś 18°C . Mi się fajnie śpi w takiej temperaturze więc problemu nie ma Edytowane 18 Listopada 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Robiłem pod koniec lata piwo na US-05 i temp była ponad 20°C (22-25°C ) i to nie było udane piwo, następne na tych drożdżach i temp ok 18°C było rewelacyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 18 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Robiłem pod koniec lata piwo na US-05 i temp była ponad 20°C (22-25°C ) i to nie było udane piwo, następne na tych drożdżach i temp ok 18°C było rewelacyjne. Ale czy na jakość piwa nie wpływa kilka innych zmiennych i można stwierdzić, że to była wina temperatury? Ale do myślenia dałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się