Skocz do zawartości

Od filtracji do gotowania - wpływ czasu na jakość piwa?


Porter

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam uwarzyć dwie warki pod rząd. Kiedy pierwszą będę wysładzał, drugą zacznę zacierać. Kiedy pierwsza trafi na palnik, druga będzie w trakcie wysładzania. Wiadomo, że zanim zwolni się piec i druga warka zacznie się gotować, miną może 2-3 godziny od wysładzania. Moje pytanie brzmi: czy tak długi czas przetrzymania brzeczki po filtracji będzie miał jakiś negatywny wpływ na piwo? Czy mogę bez problemu poczekać i zagotować brzeczkę po dłuższym czasie?

 

Sądzę, że pozostaje to bez wyraźnego wpływu, ale wolę się upewnić, nim coś sknocę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zdarzało mi się warzyć 2 warki pod rząd i wiem, że można wszystko tak ustawić aby druga warka nie czekała z gotowaniem. Wysładzanie trwa krócej niż zacieranie więc u mnie to wygląda tak, że druga warka zaczyna wysładzanie kiedy pierwsza już jest w trakcie chmielenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warto spróbować inaczej, w okresie oczekiwania utrzymuj zacier w 72-75°C, przedłużysz przerwę dekstrynową i zwiększysz wydajność.

Z filtracją można wtedy wycelować na koniec gotowania.

No ale a-amylaza działająca tak długo na skrobię w końcu potnie i dekstryny na fementowalne cukry.

Moim zdaniem lepiej tak ustawić schemat pracy by wodę z chłodzenia wykorzystać do wysładzania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.