wradko Posted November 17, 2011 Share Posted November 17, 2011 Witam, warzę od niedawna. Parę lat temu przymierzałem się do piwowarstwa. Kupiłem fermentator, zacząłem zbierać butelki i... wywędrowałem . Trzy miesiące temu dostałem podstawowy sprzęt i tym razem wziąłem się ostro do roboty Na razie mam za sobą 3 warki ze słodów i dwie z puszki. Puszkowe były pierwsze. Tak na zachętę. Potem skorzystałem z gotowego zestawu słodów do piwa a la Grodziskie, bo pamiętam to piwo Grodziskie warzyłem dwa razy, jedno wg przepisu a drugie wzmocnione ekstraktem jęczmiennym. Oba są pyszne, choc tylko to pierwsze (8 blg) przypomina w smaku grodziskie, tak jak je pamiętam To drugie jest zupełnie inne Ale bardzo mi smakuje. Zrobiłem też ciemnego weisena, ale nie jestem zachwycony. Tyle, ze za ciemnym weisenem nie przepadam i tak. Zrobiłem go z ciekawości. Teraz mam zamiar poeksperymentować z piwem orkiszowym. A potem znów grodziskie Acha, aktualnie mieszkam w Warszawie, głosząc chwałę piwa grodziskiego Witam wszystkich Link to comment Share on other sites More sharing options...
skybert Posted November 17, 2011 Share Posted November 17, 2011 Witamy kolejnego zakręconego! Mamy w naszym pięknym kraju konkurs na najlepsze piwo w stylu Grodziskim, więc to są zawody dla Ciebie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slotish Posted November 17, 2011 Share Posted November 17, 2011 Witaj na forum! Link to comment Share on other sites More sharing options...
wradko Posted November 17, 2011 Author Share Posted November 17, 2011 Witamy kolejnego zakręconego! Mamy w naszym pięknym kraju konkurs na najlepsze piwo w stylu Grodziskim, więc to są zawody dla Ciebie. Najpierw muszę uzyskać jakąś powtarzalność wyników, a póki co raczę przyjaciół i siebie samego . Ale w przyszłości, kto wie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted November 17, 2011 Share Posted November 17, 2011 Mamy w naszym pięknym kraju konkurs na najlepsze piwo w stylu Grodziskim' date=' więc to są zawody dla Ciebie.[/quote']Najpierw muszę uzyskać jakąś powtarzalność wyników, a póki co raczę przyjaciół i siebie samego . Ale w przyszłości, kto wie E... tam... powtarzalność. Wysłałem na konkurs moje pierwsze w życiu uwarzone grodziskie wcale nie wiedząc jak powinno smakować i... zajęło wtedy 3 miejsce. Tak wiec, jeśli to które uwarzyłeś przypomina Ci smakiem to które pamiętasz, to śmiało wysyłaj. No i oczywiście witam na forum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 17, 2011 Share Posted November 17, 2011 Witam i zachęcam do udziału w konkursie Link to comment Share on other sites More sharing options...
wradko Posted November 17, 2011 Author Share Posted November 17, 2011 W sumie, poczytałem o konkursie i doszedłem do wniosku, że do przyszłego roku zdążę uwarzyć jeszcze kilka warek Grodzisza Więc w sumie czemu nie. Z pierwszej warki już pewni nic nie zostanie, bo z ok, 19 l zostało mi ledwie 4,5 a święta przed nami , ale czas jeszcze jest. I tak miałem zamiar się wybrać do Grodziska. Pochodzę z Wielkopolski i chętnie odwiedzę stare kąty i z przyjemnością spróbuję piwo grodziskie uwarzone przez innych piwowarów. W końcu od zakończenia produkcji minęło już trochę lat i mogę niezbyt dobrze pamiętać oryginalny smak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zstars Posted November 19, 2011 Share Posted November 19, 2011 Witam i pozdrawiam, smych udanych i smacznych Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted November 19, 2011 Share Posted November 19, 2011 I ja witam i pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
guma77 Posted November 19, 2011 Share Posted November 19, 2011 Witam i ja. Cieszy co raz większa liczba piwowarów w Warszawie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwiazkowiec Posted November 20, 2011 Share Posted November 20, 2011 I ja witam. Piwowarów w Warszawie nigdy nie zadużo. Pozdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fentel Posted November 22, 2011 Share Posted November 22, 2011 Radomsko wita nowego piwowara Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts