Jump to content

Witam z Warszawy kufelkiem Grodzisza

wradko

Recommended Posts

Witam, warzę od niedawna. Parę lat temu przymierzałem się do piwowarstwa. Kupiłem fermentator, zacząłem zbierać butelki i... wywędrowałem :).

Trzy miesiące temu dostałem podstawowy sprzęt i tym razem wziąłem się ostro do roboty :okey: Na razie mam za sobą 3 warki ze słodów i dwie z puszki. Puszkowe były pierwsze. Tak na zachętę. Potem skorzystałem z gotowego zestawu słodów do piwa a la Grodziskie, bo pamiętam to piwo :) Grodziskie warzyłem dwa razy, jedno wg przepisu a drugie wzmocnione ekstraktem jęczmiennym. Oba są pyszne, choc tylko to pierwsze (8 blg) przypomina w smaku grodziskie, tak jak je pamiętam :) To drugie jest zupełnie inne :) Ale bardzo mi smakuje. Zrobiłem też ciemnego weisena, ale nie jestem zachwycony. Tyle, ze za ciemnym weisenem nie przepadam i tak. Zrobiłem go z ciekawości. Teraz mam zamiar poeksperymentować z piwem orkiszowym. A potem znów grodziskie :)

Acha, aktualnie mieszkam w Warszawie, głosząc chwałę piwa grodziskiego :)

Witam wszystkich :)

Witamy kolejnego zakręconego! :beer:

Mamy w naszym pięknym kraju konkurs na najlepsze piwo w stylu Grodziskim, więc to są zawody dla Ciebie.

Najpierw muszę uzyskać jakąś powtarzalność wyników, a póki co raczę przyjaciół i siebie samego :). Ale w przyszłości, kto wie :beer:

Mamy w naszym pięknym kraju konkurs na najlepsze piwo w stylu Grodziskim' date=' więc to są zawody dla Ciebie.[/quote']

Najpierw muszę uzyskać jakąś powtarzalność wyników, a póki co raczę przyjaciół i siebie samego :). Ale w przyszłości, kto wie :beer:

E... tam... powtarzalność. :) Wysłałem na konkurs moje pierwsze w życiu uwarzone grodziskie wcale nie wiedząc jak powinno smakować i... zajęło wtedy 3 miejsce. :)

Tak wiec, jeśli to które uwarzyłeś przypomina Ci smakiem to które pamiętasz, to śmiało wysyłaj.

No i oczywiście witam na forum. :beer:

W sumie, poczytałem o konkursie i doszedłem do wniosku, że do przyszłego roku zdążę uwarzyć jeszcze kilka warek Grodzisza :beer: Więc w sumie czemu nie. Z pierwszej warki już pewni nic nie zostanie, bo z ok, 19 l zostało mi ledwie 4,5 a święta przed nami :beer:, ale czas jeszcze jest. I tak miałem zamiar się wybrać do Grodziska. Pochodzę z Wielkopolski i chętnie odwiedzę stare kąty :) i z przyjemnością spróbuję piwo grodziskie uwarzone przez innych piwowarów. W końcu od zakończenia produkcji minęło już trochę lat i mogę niezbyt dobrze pamiętać oryginalny smak.