Jump to content

Browar Smoleniak 66, #12 Stefcio


zgoda

Recommended Posts

To jest to piwo.

 

Kolor: jasny, z lekkim pomarańczowym przebłyskiem.

Piana: przeciętna jak na pszeniczne piwo, ale trwała jak beton.

Zapach: orgia bananów, pod spodem lekka chlebowość.

Smak: dużo goździków, trochę kwaskowate i cierpkie taką owocową cierpkością, a jednocześnie jest słodkawe, świetnie to wszystko jest zbalansowane.

Poczucie w ustach: mało gazu? E, pewnie mi się tylko zdawało. :okey:

 

Świetne piwo, jak dla mnie mocny kandydat do pudła w Poznaniu. :smilies:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
To jest to piwo.

 

Kolor: jasny, z lekkim pomarańczowym przebłyskiem.

Piana: przeciętna jak na pszeniczne piwo, ale trwała jak beton.

Zapach: orgia bananów, pod spodem lekka chlebowość.

Smak: dużo goździków, trochę kwaskowate i cierpkie taką owocową cierpkością, a jednocześnie jest słodkawe, świetnie to wszystko jest zbalansowane.

Poczucie w ustach: mało gazu? E, pewnie mi się tylko zdawało. :lol:

 

Świetne piwo, jak dla mnie mocny kandydat do pudła w Poznaniu. :lol:

miałeś nosa, tuż za podium ;)

Link to comment
Share on other sites

Też miałem przyjemność pić to piwo.

 

Piana była mała i szybko zniknęła do zera, to taki jeden minusik.

 

Co do reszty to same plusy. Czuć w zapachu i smaku pięknie piwem typu hefe-weizen. Jak ktoś lubi to może t rozkładać na banany i goździki. Na pewno ich w tym piwie nie brakuje.

To jest pszenica jaką lubię. Czuć słodycz, ale niezbyt nachalną. Za to świetnie balansującą się z kwaskiem, tak że nie pozostają po przełknięciu kwaśne (a tym bardziej gorzkie) "ogony". Jest tutaj taka czystość smaku, żadne niepożądane nuty nie są obecne. A przynajmniej moje sensory ich nie zarejestrowały :)

 

Mam porównanie z weizenem, którego uwarzyłem ostatnio i niestety wyszedł dużo gorzej. Teraz mam dobry punkt odniesienia i wiem do czego będę dążył.

 

;) ;)

Link to comment
Share on other sites

Też miałem przyjemność pić to piwo.

 

Piana była mała i szybko zniknęła do zera, to taki jeden minusik.

 

Co do reszty to same plusy. Czuć w zapachu i smaku pięknie piwem typu hefe-weizen. Jak ktoś lubi to może t rozkładać na banany i goździki. Na pewno ich w tym piwie nie brakuje.

To jest pszenica jaką lubię. Czuć słodycz, ale niezbyt nachalną. Za to świetnie balansującą się z kwaskiem, tak że nie pozostają po przełknięciu kwaśne (a tym bardziej gorzkie) "ogony". Jest tutaj taka czystość smaku, żadne niepożądane nuty nie są obecne. A przynajmniej moje sensory ich nie zarejestrowały ;)

 

Mam porównanie z weizenem, którego uwarzyłem ostatnio i niestety wyszedł dużo gorzej. Teraz mam dobry punkt odniesienia i wiem do czego będę dążył.

 

;) ;)

ciesze sie ze smakowalo, piana rzeczywiscie moglaby byc wieksza, nastepne bede mocniej gazowal. Po doswiadczeniach z poprzednimi warkami pszenicznymi na wb-06 (przegazowane), dalem mniej cukru. Tyle ze wb-06 glebiej odfermentowuja i podejrzewam ze poprzednie byly niedofermentowane co przyczynilo sie do za duzego nagazowania i piwa wychodzacego z butelki.

 

Wlasnie skonczylem pic Twoje jasne pszeniczne, ocene zaraz wrzuce.

Link to comment
Share on other sites

metryczka ktora otrzymałem:

 

aromat: 6,75/12 ładny, dojrzały banan, psujace harmonie aromaty warzywne, lekko kwaśne

barwa: 3/3

piana: 4.5/6 drobno pęcherzykowa, niezbyt bujna

smak: 6,75/17 słodkawe, ciężkie, delikatnie bananowe, fenolowe - średnio podobne do goździka, podwyższona kwasowość

goryczka: 4.5/6 minimalnie za wysoka, niezbyt przyjemna

odczucie w ustach: 4,25/6 szorstkie, nasycenie średnie

Ogolne wrazenie: troche zbyt płaskie ale poprawne

 

to piwo zajelo 4 miejsce w Poznaniu

 

imo brak jakichkolwiek rad dla piwowara.

Link to comment
Share on other sites

Trudno coś radzić, pszeniczka to bardzo trudne piwo i czasem nie wiadomo co robić, żeby wyszła lepsza.

 

Aromaty warzywne mogą być z DMS-u, ciężki, słodkawy smak z niedofermentowania.

 

Kwaskowatość z infekcji, ew. przesadziłeś z zakwaszaniem.

Link to comment
Share on other sites

Trudno coś radzić, pszeniczka to bardzo trudne piwo i czasem nie wiadomo co robić, żeby wyszła lepsza.

 

Aromaty warzywne mogą być z DMS-u, ciężki, słodkawy smak z niedofermentowania.

 

Kwaskowatość z infekcji, ew. przesadziłeś z zakwaszaniem.

no nic, mnie nie do konca taka metryczka mimo wszystko nie przekonuje, uboga jest, to co napisales mozna zasugerowac piwowarowi w podsumowaniu.

 

Jesli bede mial udzial kiedykolwiek w organizacji konkursu to zaproponuje troche inna forme metryczki.

Link to comment
Share on other sites

Ja staram się pisać takie rzeczy w podsumowaniu, ale to i tak przepada w metryczce zbiorczej, tam są przepisywane tylko najważniejsze dane: jeden sędzia coś się wymądrza, inni nic nie napisali więc nie ma co przepisywać. Albo co gorsza jeden radzi to, a drugi co innego :D

Link to comment
Share on other sites

Jesli bede mial udzial kiedykolwiek w organizacji konkursu to zaproponuje troche inna forme metryczki.

Dogadać się z organizatorem i masz możliwość wykazać się' date=' konkurs otwierający rok :smilies:[/quote']

Na Trzech Króli.

Link to comment
Share on other sites

Jesli bede mial udzial kiedykolwiek w organizacji konkursu to zaproponuje troche inna forme metryczki.

Dogadać się z organizatorem i masz możliwość wykazać się' date=' konkurs otwierający rok :lol:[/quote']

Na Trzech Króli.

Trochę później :D

http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=95502

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.