libanczyk27 Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Witam szukam dobrego sprawdzonego przepisu na grzane piwo lub wino. Piłem gotowca z Tatry doprawiony miodem był nawet nawet. Może ktoś ma jakieś ciekawe propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Witam szukam dobrego sprawdzonego przepisu na grzane piwo lub wino. Piłem gotowca z Tatry doprawiony miodem był nawet nawet. Może ktoś ma jakieś ciekawe propozycje? Bierzesz najgorsze swoje piwo, ładujesz kilka but. do gara, do tego kilka łyżek cukru, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki. Podgrzewasz do 60-80°C, ale żeby nie zawrzało. Finito. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 ja jeszcze zamiast cukru dawalem miodu, mozna tez dodac swiezo wycisniety sok z 1-2 pomaranczy/litr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 ja jeszcze zamiast cukru dawalem miodu, mozna tez dodac swiezo wycisniety sok z 1-2 pomaranczy/litr Miód drogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 ja jeszcze zamiast cukru dawalem miodu' date=' mozna tez dodac swiezo wycisniety sok z 1-2 pomaranczy/litr[/quote']Miód drogi. fakt, ale nie trzeba go jakos duzo dawac, nawet jedna lyzka odpowiednie aromaty wprowadzi, a dodatkowo mozna cukier dorzucic jak bedzie malo slodkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 ja jeszcze zamiast cukru dawalem miodu' date=' mozna tez dodac swiezo wycisniety sok z 1-2 pomaranczy/litr[/quote']Miód drogi. Też myślę, że w przepisie na grzane piwo przyprawy powinny być "najdroższym" składnikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Piwo (może być i koncerniak), duża łycha miodu, do tego parę goździków. Podgrzać tak by było gorące ale nie wrzało. I tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Ja zazwyczaj piję z jajkiem A konkretnie z żółtkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Piwo "Nie lubię Cię moja wątrobo" Litr mocnego piwa, setka wiśniówki, setka krupniku, gałka, imbir, cynamon, goździki, wanilia, ziele angielskie, cukier. Piwo "Furmańskie" Kufel piwa, pięćdziesiątka spirytusu, cukier, może być jeszcze albo cytryna, albo sok zamiast cukru. Piwo grzane chyba klasyczne Piwo, żółtko, przyprawy korzenne jak do grzańców, cukier. Ja do grzańców daję zaprawę do żołądkowej, bo kiedyś mi się za dużo zrobiło, a ostatnio wódek mi się nie chce robić, a ona do nad podziw wielu rzeczy pasuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 but piwa i to tego wywar z lipy tak ze 100ml cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, łyżka miodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Witam szukam dobrego sprawdzonego przepisu na grzane piwo lub wino. Piłem gotowca z Tatry doprawiony miodem był nawet nawet. Może ktoś ma jakieś ciekawe propozycje? Bierzesz najgorsze swoje piwo' date=' ładujesz kilka but. do gara, do tego kilka łyżek cukru, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki. Podgrzewasz do 60-80°C, ale żeby nie zawrzało. Finito.[/quote'] Jakby ktoś był tak dobry i orientacyjnie określił ilości tego typu dodatków Bo nie wiem, czy w litrach, kilogramach czy w 'szczyptach' dorzucać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czilajn Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 (edytowane) Ja zawsze na litr piwa daje 2 łyżki miodu, 6-8 goździków, łyżeczkę cynamonu i szczyptę imbiru(za dużo to gryzie). Dodatkowo często jedną pomarańczę, plaster do kufla a reszte do gara żeby się przegryzło z piwkiem. Edytowane 21 Listopada 2011 przez czilajn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregus Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 zawsze można kupić gotowca, np. kamis, z serii "Grzaniec...", dodać i spróbować przeczytać skład... i następnym razem zrobić własną kompozycję ale też jestem za opcją przypraw: miód + goździki + cynamon można jeszcze dorzucić po plasterku limonki na szklankę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Nic gorszego niż te cholery "gotowce" z puszki/torebki. Trzeba próbować i poszukiwać własnego smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregus Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Nic gorszego niż te cholery "gotowce" z puszki/torebki. Trzeba próbować i poszukiwać własnego smaku. nic gorszego i nic gorszego... co wy ludzie jakieś uprzedzenia macie do puszek i torebek? jak ktoś nigdy nie robił to zanim się zniechęci to niech sobie choćby i 0.25 zmiesza z gotowcem (oczywiście we właściwych proporcjach) i będzie wiedział czy to coś takiego czy nie... a potem sobie sam zrobi bo skład przeanalizuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 nic gorszego i nic gorszego... co wy ludzie jakieś uprzedzenia macie do puszek i torebek? Bo to same wzmacniaczne smaku i chemia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Nic gorszego niż te cholery "gotowce" z puszki/torebki. Trzeba próbować i poszukiwać własnego smaku. nic gorszego i nic gorszego... co wy ludzie jakieś uprzedzenia macie do puszek i torebek? Ja mam. Dlatego jestem na tym forum. btw, czytanie składu nic nie da. Będzie np: Piwo/wino, emulgatory, przyprawy. Zrób sobie coś wg tego przepisu No i równie ciekawe, czy jest ktoś chętny do naśladowania niepowtarzalnego smaku i aromatu np. Grzańca Galicyjskiego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregus Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 (edytowane) Ja mam.Dlatego jestem na tym forum. btw, czytanie składu nic nie da. Będzie np: Piwo/wino, emulgatory, przyprawy. Zrób sobie coś wg tego przepisu No i równie ciekawe, czy jest ktoś chętny do naśladowania niepowtarzalnego smaku i aromatu np. Grzańca Galicyjskiego... ehh... dlatego podałem przykładowo Kamis poza tym nie chodzi mi o jakieś dziwne produkty z piwem czy winem w proszku (jest takie coś?) bardziej o takie "bliżej natury" nie uwzględniając poprawiaczy smaku Ja mam.Dlatego jestem na tym forum. ja nie mam - dlatego jestem na tym forum oczywiście w granicach rozsądku - poszukiwanie i testowanie polega również na próbowaniu tego co już jest, no chyba że ktoś ma totalną fobię na wszystko co zaczyna się od "E" w składzie osobiście przyznam, że jak widzę w składzie acesulfam, aspartam, cyklohexan i inne tym podobne słodzikowe g..., to nawet tego nie kupię nie mówiąc o próbowaniu... ale chyba się OT zrobił... sorki... Edytowane 23 Listopada 2011 przez gregus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 (edytowane) Przypomniała mi się pewna sytuacja. Przychodzi klientka i zamawia u kelnerki grzane winko. Biorę całkiem dobre czerwone wino , kroję pomarańczę , cytrynę . Dodaję do całości laskę cynamonu , goździki , szczyptę pieprzu. Podgrzewam wino , dodaje przyprawy. Do odpowiedniej szklanki ( uprzednio podgrzanej ) nalewam wino , dodaje owoce , wydaję. Po kilku minutach kelnerka wpada z kieliszkiem i mówi " Pani powiedziała , że tego wina nie da się pić , bo pływa w nim mnóstwo jak to określiła "śmieci"". Kazałem przeprosić i zaproponowałem żeby klienta dostała na koszt firmy coś innego. Następnego dnia , po całej akcji z winem powiedziałem menadżerce , żeby kupiła przyprawę do wina grzanego jakiejś tam firmy. Zobaczymy co będzie Wieczorem pojawia się znowu ta sama Pani , kelnerka ją poznała i poinformowała mnie , że ta znowu chce grzane wino. Zrobiłem wino z dodatkiem proszku i obserwuję reakcję. Pani ze smakiem wypiła do dna I bądź tu mądry A wracając do meritum , używając naturalnych przypraw , wydobywa się prawdziwą naturę tego co spożywamy. Hamburger zrobiony w domu z mięsa zmielonego na oczach klienta i upieczony/usmażony z pieprzem i solą jest 1000 razy smaczniejszy i zdrowszy niż hamburger z wiadomo skąd. A że czasem nie wyjdzie za pierwszym razem.. trudno , twardym trzeba być. To nie jest prosta sprawa tak dobrać proporcje przypraw , żeby było smaczne . Edytowane 23 Listopada 2011 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregus Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 ... Pani ze smakiem wypiła do dna ... he he kiedyś prowadziłem z kolegą ankietę pod tytułem: "Twój ulubiony alkohol". Były wymienione różne rodzaje napojów alkoholowych. Umieściliśmy też odpowiedź: "Wszystko jedno co, byle by siepało"... zgadnijcie która odpowiedź była najczęściej wybierana :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 Umieściliśmy też odpowiedź: "Wszystko jedno co, byle by siepało"...zgadnijcie która odpowiedź była najczęściej wybierana Żona jakiś czas temu powiedziała mi że ma kolegę w pracy, który nazywa siebie "piwoszem" - powiedziałem jej żeby się go spytała które z piw belgijskich najbardziej lubi? Zgadnijcie co odpowiedział? . . . . najbardziej lubię te 0,75l :o Może żartował, ale jeśli nie, to na pewno nie dostanie mojego piwa do spróbowania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 najbardziej lubię te 0,75l :o O co Ci chodzi- to oczywiste że 0,75l są lepsze od tych 0,5l, zaś te 0,33l ... Przypomniało mi się jak bylem na wykopaliskach pod Węgrowem i kierownik po dniu pracy zaprosił nas do sklepu na piwo, a tam tylko najtańsze, najmocniejsze i najdalej od lodówki, więc wygłosił długą tyradę, żeby zamówić Żywca czy coś w tym guście, włożyć 8 butelek do lodówki rano aby po 15 było zimne... Po wszystkim przebywający tam tubylec podchodzi (do kierownika działu epoki żelaza Państwowego Muzeum Archeologicznego, człowieka nienagannych manier, otrzaskanego na konferencjach naukowych) i wyjaśnia: -szefie, przecież ciepłe lepiej jeb.e!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 najbardziej lubię te 0' date='75l :o[/quote']O co Ci chodzi- to oczywiste że 0,75l są lepsze od tych 0,5l, zaś te 0,33l ... Ale żeby chociaż powiedział, coś w stylu "lubię dubbele a najbardziej te 0,75l", ale nie... Taki z niego pewnie znawca piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 (edytowane) tripel lepiej jeb.e w banie!! PS w niedzielę kupowałem (via allegro) zestaw piwny od byłego właściciela baru, (keg, reduktor głowica etc) i po rozmowie po co to, szybkim wyjaśnieniu idei piwowarstwa domowego ("panie a nie lepiej se beczke kupić??") gość się otworzył i stwierdził że lubi skandynawskie cydry ("te szwedzkie gruszkowe")- "nieźle potrafią namieszać w bani" Edytowane 24 Listopada 2011 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się