uups Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 lukas no to jeszcze Ci trochę zostało do 85 % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 16 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Powiem Ci szczerze że generalnie mam gdzies wydajnosc . Warze dla przyjemnosci i dla smaku a nie dla wyciskania z ziarna potu. Po prostu tak wyszło, nie zrobiłem w sumie nic nadzwyczajnego. Jacki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Pytasz o wydajność? Pierwzy weizen - w dodatku pierwsza warka z zacieraniem - wydajność 67%. Zastosowałem batch sparge przy wysładzaniu. Drugi weizen -podwójna warka - 74%, wysładzanie ciągłe. No i teraz 78% - warka podwójna - wysładzanie ciągłe. Chodziło mi o te banany ale już ładnie opisałeś w innym wątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 16 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Aaaa bananki..... wyszły super. W ubiegłą sobote uwarzyłem Smolucha - dunkel pszenice wg. tego samego schematu. Ciekawe czy się powtórzy? http://www.piwo.org/topic/5086-ostry-dyzur-watek-dla-potrzebujacych-pilnej-pomocy/page__st__560__gopid__132443#entry132443 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Licze ze wzoru: Cw x V[L] x BLG / zasyp [kg] Nie chce powielac tematu bo juz żeśmy o wydajności dyskutowali. Zaraz bedzie ze są różne szkoły liczenia itp..... http://www.piwo.org/...__hl__wydajność Wiem, ale gdy ktos uzyskuje 78%, gdy maksymalnie można uzyskać 80-82% (Oprócz Wogosza ) wydaje mi się mało prawdopodobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 17 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Przecież nie kłamię, jaki miałbym w tym cel? Opisuje tylko co przytrafiło się takiemu nieopierzonemu piwowarowi ze stażem 10 warek jak ja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Ja nie twierdze, ze klamiesz. Obstawialbym bardziej bledy pomiaru. W koncu na naszym sprzecie 10% w ta czy tamta jest praktycznie nie do wylapania. A w tym wypadku calkiem sporo pomiarow ma wplyw na te obliczenia. Mianowicie waga, ballingometr no i pomiar objetosci brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 17 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 (edytowane) Nie wiem może i popełniłem gdzieś w błąd. Zawsze jednak mierzę tak samo i tym samym sprzętem. Już w połowie wysładzania zauważyłem że jakoś długo utrzymuje się wysokie blg. Pomiaru Blg podczas wysładzania dokonuję pare razy, aby kontrolowac to co mi do wiadra leci. Zawsze chłodzę próbkę do 20 C w pojemniku z lodowata wodą...... Poza tym niepodwazalnym dowodem jest fakt iż otrzymałem 50 l brzeczki 13blg z 8.7 kg zasypu!!! Mierzone dwa razy. Mam dwa bailingomierze, w jednym stłukłem probówkę. Kupiłem drugi. Oba wskazują tak samo.... Składniki wazone przez sklep i przeze mnie w domu. Edytowane 18 Stycznia 2012 przez Lukas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Nie wiem może i popełniłem gdzieś w błąd. Zawsze jednak mierzę tak samo i tym samym sprzętem. Już w połowie wysładzania zauważyłem że jakoś długo utrzymuje się wysokie blg. Pomiaru Blg podczas wysładzania dokonuję pare razy, aby kontrolowac to co mi do wiadra leci. Zawsze chłodzę próbkę do 20 C w pojemniku z lodowata wodą...... Poza tym niepodwarzalnym dowodem jest fakt iż otrzymałem 50 l brzeczki 13blg z 8.7 kg zasypu!!! Mierzone dwa razy. Mam dwa bailingomierze, w jednym stłukłem probówkę. Kupiłem drugi. Oba wskazują tak samo.... Składniki warzone przez sklep i przeze mnie w domu. Po co warzysz w domu skoro sklep za Ciebie je uwarzył? Wystarczy przefermentować. Następnym razem trzeba dokładnie ważyć surowce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 18 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Do rzeczy proszę do rzeczy..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się