Usiu Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Witam, czy ktoś wie gdzie w Trójmieście można dostać rurkę miedzianą miekką sprzedawaną na metry, potrzebuję takiej do zrobienia sobie chłodnicy. Niestety w marketach budowlanych typu Castorama, Praktiker, Obi czy Leroy Merlin znalazłem tylko rurkę twardą w dodatku o dużej średnicy. Ktoś poratuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Witam, czy ktoś wie gdzie w Trójmieście można dostać rurkę miedzianą miekką sprzedawaną na metry, potrzebuję takiej do zrobienia sobie chłodnicy. Niestety w marketach budowlanych typu Castorama, Praktiker, Obi czy Leroy Merlin znalazłem tylko rurkę twardą w dodatku o dużej średnicy. Ktoś poratuje? co prawda nie Trójmiasto, wręcz przeciwnie, południe Polski, niemniej realizują sprzedaż wysyłkową http://www.przewody-hamulcowe.pl/5-rurka-miedziana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Dołączając się do tematu... to ile potrzeba metrów takiej rurki na chłodnicę obsługującą warki 20-30 litrowe warzone w 40l garze? Jaka średnica najlepiej się sprawdzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 W każdym zakładzie autogazu maja fi 6 i zwykle fi8. Zapytaj, zagadaj. Butelka piwa domowego czyni cuda:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Dołączając się do tematu... to ile potrzeba metrów takiej rurki na chłodnicę obsługującą warki 20-30 litrowe warzone w 40l garze? Jaka średnica najlepiej się sprawdzi? na chłodnicę do fermentora poszło 10m fi10mm na garnek z racji że jest szerszy proporcjonalnie więcej, pamiętaj tylko że musisz mieć zapas na wejście i wyjście rurki z garnka na sensowną odległość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Co do średnicy to chyba lepiej wziąć mniejszą niż fi10? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Witam' date=' czy ktoś wie gdzie w Trójmieście można dostać rurkę miedzianą miekką sprzedawaną na metry, potrzebuję takiej do zrobienia sobie chłodnicy. Niestety w marketach budowlanych typu Castorama, Praktiker, Obi czy Leroy Merlin znalazłem tylko rurkę twardą w dodatku o dużej średnicy. Ktoś poratuje?[/quote']co prawda nie Trójmiasto, wręcz przeciwnie, południe Polski, niemniej realizują sprzedaż wysyłkową http://www.przewody-hamulcowe.pl/5-rurka-miedziana Dzięki za link, ale 15zł za mb fi8 trochę odstrasza, no chyba, że miedź tak skoczyła w górę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 (edytowane) Witam' date=' czy ktoś wie gdzie w Trójmieście można dostać rurkę miedzianą miekką sprzedawaną na metry' date=' potrzebuję takiej do zrobienia sobie chłodnicy. Niestety w marketach budowlanych typu Castorama, Praktiker, Obi czy Leroy Merlin znalazłem tylko rurkę twardą w dodatku o dużej średnicy. Ktoś poratuje?[/quote'']co prawda nie Trójmiasto, wręcz przeciwnie, południe Polski, niemniej realizują sprzedaż wysyłkową http://www.przewody-hamulcowe.pl/5-rurka-miedziana Dzięki za link, ale 15zł za mb fi8 trochę odstrasza, no chyba, że miedź tak skoczyła w górę Tak, poszła i to bardzo ja dawałem ponad 2 lata temu za 8mm 11zł, a i tak wtedy przepłaciłem o 1-2zł Optymalnie to 10m fi8mm, przy 50l jest wyczuwalny lekki DMS w gotowym piwie, ale 30l brak Edytowane 28 Listopada 2011 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Ja użyłem ok 7m fi 10 chłodzenie do 22 stopni trwa ok 30 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quraqus Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Kupowałem ostatnio rurkę 6mm w izolacji: http://allegro.pl/rurka-miedziana-miedz-fi-6-mm-bardzo-plastyczna-i1946236218.html Izolację bardzo łatwo się ściąga, wystarczy naciąć tylko a potem to już "sama" schodzi. Rurka jest bardzo plastyczna, można giąć ją w rękach. Moja chłodnica zwinięta jest z 13m, warkę 20l schłodziła do 20°C w około 25min. Nie wiem tylko jakie jest dokładnie zużycie wody bo nie miałem jak zmierzyć (gorąca woda szła prosto w kanał). Ten sprzedający ma też i 8mm http://allegro.pl/rurka-miedziana-miedz-fi-8-mm-bardzo-plastyczna-i1949122773.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 (edytowane) Dołączając się do tematu... to ile potrzeba metrów takiej rurki na chłodnicę obsługującą warki 20-30 litrowe warzone w 40l garze? Jaka średnica najlepiej się sprawdzi? Ja mam z rurki z castoramy fi 15mm. Rura z miedzi twardej, ale zrobiłem prosty zabieg zmiękczajacy. Podgrzałem palnikiem do czerwoności i następnie gwałtownie schłodziłem. Miękka jak plastelina. Mam 3 metrową. Zupełnie wystarcza. Schładza do ok25°C w ok 35min A co do cen, tu masz fi10mm za 11pln/1mb. Juz taniej sie nie da. Sprzedają na metry http://allegro.pl/rura-miedziana-miekka-hutmen-fi-10x1mm-promocja-i1948572548.html Edytowane 29 Listopada 2011 przez Lukas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Dołączając się do tematu... to ile potrzeba metrów takiej rurki na chłodnicę obsługującą warki 20-30 litrowe warzone w 40l garze? Jaka średnica najlepiej się sprawdzi? Ja mam z rurki z castoramy fi 15mm. Rura z miedzi twardej' date=' ale zrobiłem prosty zabieg zmiękczajacy. Podgrzałem palnikiem do czerwoności i następnie gwałtownie schłodziłem. Miękka jak plastelina. Mam 3 metrową. Zupełnie wystarcza. Schładza do ok25°C w ok 35min A co do cen, tu masz fi10mm za 11pln/1mb. Juz taniej sie nie da. Sprzedają na metry http://allegro.pl/rura-miedziana-miekka-hutmen-fi-10x1mm-promocja-i1948572548.html[/quote'] Cena rewelacyjna nie ma co się zastanawiać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Dzięki za podpowiedzi i linki. Jak będę kupować to wezmę jednak chyba tą fi8 w otulinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Jakbym miał wybierać to wziąłbym tą 10mm. Cena naprawdę dobra, a i chłodnica taka sprawdza się bardzo dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Moja chłodnica zwinięta jest z 13m, warkę 20l schłodziła do 20°C w około 25min. Nie wiem tylko jakie jest dokładnie zużycie wody bo nie miałem jak zmierzyć (gorąca woda szła prosto w kanał). Największa efektywność chłodzenia jest wbrew pozorom nie wtedy gdy woda wylatuje z chłodnicy GORĄCA ale gdy leci ZIMNA. Różnica temperatur brzeczka - ścianki chłodnicy musi być możliwie największa. Skraca to znacznie czas chłodzenia. Okupione jest to wiekszym zużyciem wody, ale coś za coś :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Dodam jeszcze że, delikatny ruch brzeczki też dużo wpływa na efektywność chłodzenia i zużycie wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikhil Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 http://autogaz-market.pl/akcesoria-montazowe/50-rurka-miedziana-fi8.html jeszcze trochę taniej:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 (edytowane) Największa efektywność chłodzenia jest wbrew pozorom nie wtedy gdy woda wylatuje z chłodnicy GORĄCA ale gdy leci ZIMNA. Różnica temperatur brzeczka - ścianki chłodnicy musi być możliwie największa. Skraca to znacznie czas chłodzenia. Okupione jest to wiekszym zużyciem wody, ale coś za coś :rolleyes: Można to interpretować inaczej: Największa efektywność chłodzenia jest wbrew pozorom nie wtedy gdy woda wylatuje z chłodnicy ZIMNA ale gdy leci GORĄCA. Różnica temperatur brzeczka - ścianki chłodnicy musi być możliwie najmniejsza. Skraca to znacznie zużycie wody. Okupione jest to większym czasem chłodzenia, ale coś za coś :rolleyes: Edytowane 29 Listopada 2011 przez korko_czong Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Największa sprawność chłodzenia jest wbrew pozorom nie wtedy gdy woda wylatuje z chłodnicy ZIMNA ale gdy leci GORĄCA. Różnica temperatur brzeczka - ścianki chłodnicy musi być możliwie najmniejsza. Skraca to znacznie zużycie wody. Okupione jest to większym czasem chłodzenia, ale coś za coś :rolleyes: efektywność jest większa jak wylatuje zimna bo szybciej chłodzimy. Sprawność jest większa jak leci gorąca bo zużywamy mniej wody. Prawda leży pośrodku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Korko, efektywność, skuteczność chłodzenia jest większa gdy woda wylatuje zimna. Jest to niepodważalne. Fizyki nikt nie oszuka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Korko, efektywność, skuteczność chłodzenia jest większa gdy woda wylatuje zimna. Jest to niepodważalne. Fizyki nikt nie oszuka... Efektywność uwzględnia poniesione nakłady, więc chłodzenie przepływem wody tak dużym, by wylatywała zimna, efektywnym bym nie nazwał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Chodzi mi cały czas o szybkość chłodzenia i skuteczność. Efektywność to może nie najlepsze okreslenie, choć nie do końca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 efektywność - chodzi o szybkość procesu chłodzenia. Sprawność o stosunek szybkości chłodzenia odniesiony do nakładu energii/wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Właśnie o to mi chodzi, że nie można wpadać ze skrajności w skrajność. Mogę schłodzić brzeczkę bardzo szybko zużywając ogromną ilość wody albo schłodzić wolno zużywając mniejszej ilości. Trzeba wypośrodkować efektywność chłodzenia z ekonomicznym zużyciem wody - krzywe sprawności i efektywności gdzieś się przecinają i trzeba znaleźć to optimum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 30 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 A w jaki sposób połączyć rurkę fi8/10 z kranem, są jakieś przejściówki albo gumowe rozszerzalne rurki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi