Kasanga Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Właśnie zaczynam butelkować IPA z zestawu BM i jest mętna jak jak pszenica jak nie bardziej , na pewno nie wzburzyłem osadu. Z 14°Blg zeszło do około 2,5 °Blg . Na fermentacji było około miesiąca na powierzchni jak by pozostałości po pianie takie białe krzaczki. W smaku chyba jest ok na pewno nie kwaśne. Martwi mnie ta mętność. pozdrawiam Kasanga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Możesz spróbować klarować żelatyną, albo innymi środkami do klarowania piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Piwo nie straci nic na smaku, nie martw się, że mętne. Swoją drogą, odkąd nie mieszam chłodnicą podczas chłodzenia, piwa są klarowniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Na cichej było? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robkiz Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 U mnie mętny jest ESB prawdopodobnie wynik rygorystycznego trzymania sie przepisu - zbyt krótko zacierałem i mimo że próba jodowa wyszła negatywnie przestałem po niecałej godzinie. Cały czas piwko wydawało mi sie nieco mętne ale składałem to na karb fermentacji tego i owego. Teraz po prawie 2miesiącach od butelkowania wyklarowało sie 2cm od góry. Potem robiłem nieco dłużej (1h20min) i pięknie klarowne wyszło. Gdzieś przeczytałem ze słód Pale Ale wymaga nieco dłuższego zacierania z racji słabszej siły diastatycznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 U mnie mętny jest ESB prawdopodobnie wynik rygorystycznego trzymania sie przepisu - zbyt krótko zacierałem i mimo że próba jodowa wyszła negatywnie przestałem po niecałej godzinie. Cały czas piwko wydawało mi sie nieco mętne ale składałem to na karb fermentacji tego i owego. Teraz po prawie 2miesiącach od butelkowania wyklarowało sie 2cm od góry. Potem robiłem nieco dłużej (1h20min) i pięknie klarowne wyszło. Gdzieś przeczytałem ze słód Pale Ale wymaga nieco dłuższego zacierania z racji słabszej siły diastatycznej. Ale jak próba jodowa wyszło jak należy to skąd skrobia w piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 7 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Na cichej było? Było i nawet prawie 3 tygodnie bo nie miałem czasu zbytnio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Moja IPA z BA przy butelkowaniu (23.11) też była mętna, dziś jak otworzyłem na próbę butelkę jest hmm opalizująca ale już na pewno nie mętna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 [Ale jak próba jodowa wyszło jak należy to skąd skrobia w piwie? ponoć zdarzają się błędy, dave miller radzi trzymać się czasu zacierania a nie jodyny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robkiz Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 [Ale jak próba jodowa wyszło jak należy to skąd skrobia w piwie? ponoć zdarzają się błędy' date= dave miller radzi trzymać się czasu zacierania a nie jodyny[/quote] no wlasnie o tym tez gdzies czytalem tylko cholera nie pamietam gdzie. Moze sie zdazyc przy mocno modyfikowanym i jednoczesnie zle zesrutowanym slodzie ze jest jeszcze skrobia przy negatywnej próbie. Zreszta zauwazylem ze czesto musi sobie postac probka z tym jodem nim sie wybarwi. Moze sie myle diabli wiedza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 a infekcje bierzesz pod uwagę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robkiz Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Kasanga pisze ze jego jest ok w smaku. U mnie po tych 2 miesiacach od butelkowania tez by chyba wyszlo szydlo z worka tzn z butelki gdyby to byla infekcja. Zreszta jak pisalem wczesniej nieco sie klaruje ale przy tym tempie to roku malo;) Ta moja byla metna w zasadzie caly czas; juz podczas filtracji. A nawet w trakcie zacierania nie bylo tego "efektu kiślu". Dlatego pomyslalem ze tej probie jodowej nie nalezy zbyt ufac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 smak chyba ok,nie musi być kwaśne żeby było zainfekowane,jak dla mnie wszystkie mętne piwa są z infekcją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Biorę pod uwagę infekcję dlatego jak tylko się nagazuje zostanie w szybkim tempie wypite w samotności . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 smak chyba ok,nie musi być kwaśne żeby było zainfekowane,jak dla mnie wszystkie mętne piwa są z infekcją. Pszeniczne też? Dużo też zależy od drożdży. Także sposób zacierania ma wpływ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 smak chyba ok' date='nie musi być kwaśne żeby było zainfekowane,jak dla mnie wszystkie mętne piwa są z infekcją.[/quote']Pszeniczne też? Dużo też zależy od drożdży. Także sposób zacierania ma wpływ. a miałeś jakieś pszeniczne które się nie sklarowało w miesiąc od butelkowania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 (edytowane) Miałem. Grodziskie po roku się klarowało. Edytowane 8 Grudnia 2011 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 to miałeś pewnie z infekcją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robkiz Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 No ale przed gotowaniem jeszcze infekcja? zajrzałem do notatek i widze ze dodałem 200g płatków jęczmiennych (diabli wiedzą po co) może to to... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Ale te płatki to raczej do zacierania a nie gotowania? Poza tym raczej nie ma szans byś złapał infekcję przed gotowaniem brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 (edytowane) Weź no trochę piwa i sprawdź czy nie barwi tzw. jodowego wskaźnika skrobi. To najczęstsza przyczyna trwałego zmętnienia. Tu jest taka próba gotowego (i całkiem smacznego) piwa Edytowane 9 Grudnia 2011 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 9 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Przyjdę do domu to zrobię próbę , hmm nie pomyślałem żeby zrobić na " gotowym " piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 (edytowane) Spójrz jeszcze na link, który dodałem do wcześniejszego postu. Edytowane 9 Grudnia 2011 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się