Jump to content

IPA mętna


Recommended Posts

Właśnie zaczynam butelkować IPA z zestawu BM i jest mętna jak jak pszenica jak nie bardziej , na pewno nie wzburzyłem osadu. Z 14°Blg zeszło do około 2,5 °Blg . Na fermentacji było około miesiąca na powierzchni jak by pozostałości po pianie takie białe krzaczki. W smaku chyba jest ok na pewno nie kwaśne.

Martwi mnie ta mętność.

 

pozdrawiam

Kasanga

Link to comment
Share on other sites

U mnie mętny jest ESB prawdopodobnie wynik rygorystycznego trzymania sie przepisu - zbyt krótko zacierałem i mimo że próba jodowa wyszła negatywnie przestałem po niecałej godzinie. Cały czas piwko wydawało mi sie nieco mętne ale składałem to na karb fermentacji tego i owego. Teraz po prawie 2miesiącach od butelkowania wyklarowało sie 2cm od góry. Potem robiłem nieco dłużej (1h20min) i pięknie klarowne wyszło. Gdzieś przeczytałem ze słód Pale Ale wymaga nieco dłuższego zacierania z racji słabszej siły diastatycznej.

Link to comment
Share on other sites

U mnie mętny jest ESB prawdopodobnie wynik rygorystycznego trzymania sie przepisu - zbyt krótko zacierałem i mimo że próba jodowa wyszła negatywnie przestałem po niecałej godzinie. Cały czas piwko wydawało mi sie nieco mętne ale składałem to na karb fermentacji tego i owego. Teraz po prawie 2miesiącach od butelkowania wyklarowało sie 2cm od góry. Potem robiłem nieco dłużej (1h20min) i pięknie klarowne wyszło. Gdzieś przeczytałem ze słód Pale Ale wymaga nieco dłuższego zacierania z racji słabszej siły diastatycznej.

Ale jak próba jodowa wyszło jak należy to skąd skrobia w piwie?

Link to comment
Share on other sites

[

Ale jak próba jodowa wyszło jak należy to skąd skrobia w piwie?

ponoć zdarzają się błędy' date= dave miller radzi trzymać się czasu zacierania a nie jodyny[/quote]

no wlasnie o tym tez gdzies czytalem tylko cholera nie pamietam gdzie. Moze sie zdazyc przy mocno modyfikowanym i jednoczesnie zle zesrutowanym slodzie ze jest jeszcze skrobia przy negatywnej próbie. Zreszta zauwazylem ze czesto musi sobie postac probka z tym jodem nim sie wybarwi. Moze sie myle diabli wiedza.

Link to comment
Share on other sites

Kasanga pisze ze jego jest ok w smaku. U mnie po tych 2 miesiacach od butelkowania tez by chyba wyszlo szydlo z worka tzn z butelki gdyby to byla infekcja. Zreszta jak pisalem wczesniej nieco sie klaruje ale przy tym tempie to roku malo;) Ta moja byla metna w zasadzie caly czas; juz podczas filtracji. A nawet w trakcie zacierania nie bylo tego "efektu kiślu". Dlatego pomyslalem ze tej probie jodowej nie nalezy zbyt ufac.

Link to comment
Share on other sites

smak chyba ok,nie musi być kwaśne żeby było zainfekowane,jak dla mnie wszystkie mętne piwa są z infekcją.

Pszeniczne też?

 

Dużo też zależy od drożdży. Także sposób zacierania ma wpływ.

Link to comment
Share on other sites

smak chyba ok' date='nie musi być kwaśne żeby było zainfekowane,jak dla mnie wszystkie mętne piwa są z infekcją.[/quote']

Pszeniczne też?

 

Dużo też zależy od drożdży. Także sposób zacierania ma wpływ.

a miałeś jakieś pszeniczne które się nie sklarowało w miesiąc od butelkowania ?

Link to comment
Share on other sites

Weź no trochę piwa i sprawdź czy nie barwi tzw. jodowego wskaźnika skrobi. To najczęstsza przyczyna trwałego zmętnienia.

Tu jest taka próba gotowego (i całkiem smacznego) piwa

Edited by jkocurek
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.