Jump to content

Sumaryczna gęstość brzeczki


Lukas

Recommended Posts

Pytanie techniczne: Mamy brzeczkę (o różnej zawartości cukru) w dwóch osobnych pojemnikach. Czy jest sposób na skalkulowanie jaka bedzie docelowa gęstość brzeczki po zmieszaniu obydwu??? Pewnie było w podstawówce, ale to tak dawno temu...:)

Link to comment
Share on other sites

Dokładnie to tak:

 

(m1*°Blg1/100+m2*°Blg2/100)/(m1+m2)

lub

(V1*ro1*°Blg1/100+V2*ro2*°Blg2/100)/(V1*ro1+V2*ro2)

 

ale dużego błędu nie popełnisz zakładając, że ro1=ro2

wówczas upraszcza się do postaci:

 

(V1*°Blg1/100+V2*°Blg2/100)/(V1+V2)

Link to comment
Share on other sites

Dzięki wielkie. Pomocne przy warzeniu wiekszych warek, kiedy wysładzasz i filtrujesz do dwóch pojemników, z racji braku jednego duzego wolnego (mój przypadek). W jednym masz gęstszą brzeczkę, w drugim logicznie lurę zlewana pd koniec wysładzania. I wtedy trzeba kalkulowac co bedzie jak połącze jedno z drugim. Jeszcze raz thanx

 

Podpowiedzcie tylko co znaczą symbole "m" i "ro"

Edited by Lukas
Link to comment
Share on other sites

Dokładnie to tak:

 

(m1*°Blg1/100+m2*°Blg2/100)/(m1+m2)

lub

(V1*ro1*°Blg1/100+V2*ro2*°Blg2/100)/(V1*ro1+V2*ro2)

 

ale dużego błędu nie popełnisz zakładając, że ro1=ro2

wówczas upraszcza się do postaci:

 

(V1*°Blg1/100+V2*°Blg2/100)/(V1+V2)

:)

Jezeli jedna brzeczka ma 10 blg a druga 12 blg to po wymieszaniu masz 11 blg.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki wielkie. Pomocne przy warzeniu wiekszych warek, kiedy wysładzasz i filtrujesz do dwóch pojemników, z racji braku jednego duzego wolnego (mój przypadek). W jednym masz gęstszą brzeczkę, w drugim logicznie lurę zlewana pd koniec wysładzania. I wtedy trzeba kalkulowac co bedzie jak połącze jedno z drugim. Jeszcze raz thanx

 

Podpowiedzcie tylko co znaczą symbole "m" i "ro"

m to masa brzeczki, V jej objętość. ro to gęstość brzeczki (względna SG lub bezwzględna)

Link to comment
Share on other sites

Dokładnie to tak:

 

(m1*°Blg1/100+m2*°Blg2/100)/(m1+m2)

lub

(V1*ro1*°Blg1/100+V2*ro2*°Blg2/100)/(V1*ro1+V2*ro2)

 

ale dużego błędu nie popełnisz zakładając, że ro1=ro2

wówczas upraszcza się do postaci:

 

(V1*°Blg1/100+V2*°Blg2/100)/(V1+V2)

czy wzór przypadkiem nie powinien być zapisany w takiej postaci?:

 

(V1*°Blg1+V2*°Blg2)/(V1+V2)

Link to comment
Share on other sites

No ale jak dzielę przez 100 to wychodzi mi wynik po przecinku i tak muszę wtedy pomnożyć przez 100 żeby otrzymać liczbę całkowitą(°Blg )

Ach, no też prawda :( Jakieś zaćmienie, koniecznie chciałem mieć udział ekstraktu a nie Balling.

Link to comment
Share on other sites

czy wzór przypadkiem nie powinien być zapisany w takiej postaci?:

 

(V1*°Blg1+V2*°Blg2)/(V1+V2)

Z tym bym się zgodził, to jest proste i logiczne. Pomnóż Blg pierwszej brzeczki razy ilość litrów, plus Blg drugiej brzeczki razy jej litry (+ trzeciej itp), podziel wszystko przez ilość końcową w litrach.

 

Kiedy masz 10L brzeczki o 20 Blg, 6L o 10 Blg i 4L 5 Blg, po wymieszaniu masz 20L 14 Blg. :(

Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

skala ballinga jest masowa a nie objętościowa!! nie można jej stosować do litrów tylko do kilgramów. Po zmieszaniu równych objętości wody i brzeczki nie będzie równo w połowie:

20 blg * 10 litrów * 1,080 = 2,16 kg ekstraktu i 8,64 kg wody.

Po zmieszaniu z 10 kg wody otrzymamy:

Ekstrakt: 2,16/(10,8+10) = 10,4 °Blg a objętość = 19,96 litra.

 

A potem są krzyki, że jak to się stało że się się zesrało że wyszło nie tyle co miało wyjść.

Link to comment
Share on other sites

skala ballinga jest masowa a nie objętościowa!! nie można jej stosować do litrów tylko do kilgramów. Po zmieszaniu równych objętości wody i brzeczki nie będzie równo w połowie:

20 blg * 10 litrów * 1,080 = 2,16 kg ekstraktu i 8,64 kg wody.

Po zmieszaniu z 10 kg wody otrzymamy:

Ekstrakt: 2,16/(10,8+10) = 10,4 °Blg a objętość = 19,96 litra.

 

A potem są krzyki, że jak to się stało że się się zesrało że wyszło nie tyle co miało wyjść.

Wiktor uspokój się, nie używaj wyrazów i zwróć uwagę na mój pierwszy post oraz czego się tyczy cały wątek. Wiadomo, że mieszanie brzeczki 20°Blg i wody da już zauważalny błąd (aż 4% :P ) jednak zmieszanie brzeczki np. 14°Blg i 8°Blg da już zapewne błąd mniejszy od 1%. Pomiary objętości brzeczki w fermentorach są obarczone znacznie większym błędem.

Link to comment
Share on other sites

skala ballinga jest masowa a nie objętościowa!! nie można jej stosować do litrów tylko do kilgramów. Po zmieszaniu równych objętości wody i brzeczki nie będzie równo w połowie:

20 blg * 10 litrów * 1,080 = 2,16 kg ekstraktu i 8,64 kg wody.

Po zmieszaniu z 10 kg wody otrzymamy:

Ekstrakt: 2,16/(10,8+10) = 10,4 °Blg a objętość = 19,96 litra.

 

A potem są krzyki, że jak to się stało że się się zesrało że wyszło nie tyle co miało wyjść.

Tzn jak zmieszasz 10L brzeczki i 10L wody to otrzymasz mniej niz 20L? :)

Link to comment
Share on other sites

skala ballinga jest masowa a nie objętościowa!! nie można jej stosować do litrów tylko do kilgramów. Po zmieszaniu równych objętości wody i brzeczki nie będzie równo w połowie:

20 blg * 10 litrów * 1' date='080 = 2,16 kg ekstraktu i 8,64 kg wody.

Po zmieszaniu z 10 kg wody otrzymamy:

Ekstrakt: 2,16/(10,8+10) = 10,4 °Blg a objętość = 19,96 litra.

 

A potem są krzyki, że jak to się stało że się się zesrało że wyszło nie tyle co miało wyjść.[/quote']

Tzn jak zmieszasz 10L brzeczki i 10L wody to otrzymasz mniej niz 20L? :)

Klasyczny błąd zaokrąglenia. Wiktor policzył objętość brzeczki z jej masy zamiast dodać 10 do 10.

Zawartość ekstraktu, mieszanie brzeczek i ich gęstości to chyba temat na artykuł :). Wiele tu nieporozumień.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.